INTERVJU: IVAN GOTOVAC, NOSITELJ NEZAVISNE LISTE IVAN GOTOVAC ZA GRADSKO VIJEĆE KAŠTELA
Uoči lokalnih izbora koji se održavaju u nedjelju  donosimo vam razgovor s Ivanom Gotovcem,  nositeljem NL Ivan Gotovac koja se kandidira za Gradsko vijeće Kaštela. Glavni razlog ove političke kandidature je želja za  poboljšanjem kvalitete života u Kaštelima koja je po njegovom i  mišljenju ostalih članova  na vrlo niskoj razini, a sve to zahvaljujući  čelnicima grada koji već dugi niz godina vode po grad i njegove stanovnike vrlo lošu i neadekvatnu politiku.

Lokalni izbori koji se održavaju 21. svibnja su pred vratima. Zašto ste sa svojom listom NL Ivan Gotovac krenuli u utrku za mjesta u Gradskom vijeću Grada Kaštela?

Članovi naše NL Ivan Gotovac kandidirali su se s namjerom da prekinu ovu gospodarsku, društvenu i kulturnu stagnaciju grada i da svojim znanjem,  iskustvom i entuzijazmom  doprinesu njegovom razvoju i napretku. Nitko od gradskih čelnika se do sada nije potrudio da građanima osigura kvalitetan život i primjerenu egzistenciju. Mi želimo, i na tome ćemo čvrsto raditi, da naši sugrađani žive od svog rada i  bez ograničenja koriste  raspoložive resurse jer ovo što se događa u Kaštelima nedopustivo je. Propadanje, nekorištenje prostora i zemljišta  hotela Palace, tvornica Adriachem, INA Vinila , Željezare i Kaštelanskih staklenika potiče stagnaciju i  koči  gospodarski napredak našeg grada. Brojni Kaštelani su tu mogli pronaći svoja radna mjesta i od svoga rada živjeti.

Kako ćete riješiti pitanja devastiranih i zapuštenih gospodarskih resursa?

Odmah ćemo djelovati kako bi ustanovili  što su  dosadašnje vlasti propustile napraviti i zašto nisu iskoristile sve zakonske mogućnosti da spomenute resurse stave u funkciju jer nitko ne može povjerovati da godinama ovi resursi stoje zapušteni i da za to ne postoji rješenje. Uostalom, grad je mogao u  proračun uprihoditi velika  financijska sredstva koja su se mogla preusmjeriti u podizanje kvalitete života u Kaštelima.

Vi u svom programu zastupate četiri ključne djelatnosti za razvoj grada, gospodarstvo, komunalnu djelatnost, prostorno planiranje i društvene djelatnosti?

Mi zastupamo  četiri ključne djelatnosti  u svom programu, ali ipak stavljamo naglasak na  gospodarstvo jer ono je generator razvoja svakog društva, pa tako i ovog našeg kaštelanskog. Utječe  na rast i razvoj svakog projekta i pojedinca i omogućava ugodniji i sigurniji život. Naša lista podupire sve gospodarske djelatnosti, turizam, građevinarstvo, obrtništvo, poljoprivredu, ribarstvo i industriju, ali  sve u okviru održivog razvoja što znači razvoj proizvoda i usluga temeljen na kvaliteti,  uz očuvanje raspoloživih resursa. Uz postojeće djelatnosti i resurse razvijat ćemo turizam i to ne samo u priobalnom  dijelu već  i na  padinama  Kozjaka na kojima ćemo urediti staze za biciklizam, planinarenje, sportsko penjanje, organizirane šetnje i boravak u prirodi, a uz to omogućiti i razvoj malih obiteljskih  eko imanja.  Uredit ćemo  propalu turističku  infrastrukturu, rive, šetnice, lučice i plaže i tako sezonu u Kaštelima produžiti  od travnja do prosinca. Poticat ćemo malo i srednje poduzetništvo, a u roku šest mjeseci pokrenuti poduzetnički inkubator.

Što namjeravate napraviti po pitanju komunalne djelatnosti?

Već u roku od šest mjeseci donijet ćemo akte za smanjenje  i pravedniju naplatu komunalne naknade. Svim našim sugrađanima osigurat ćemo  priključak na vodu  i kanalizaciju, rekonstruirati kaštelanske tržnice i ribarnice koje danas ne udovoljavaju minimalnim higijenskim uvjetima, a ideja je izgraditi i centralnu tržnicu koja bi ponudom zadovoljavala sve prehrambene potrebe naših sugrađana.

Prostorno planiranje je ključno za podizanje kvalitete života u Kaštelima jer neriješeni vlasnički odnosi, zastarjela i neadekvatna infrastruktura, loša zakonska podloga te spora administracija predstavljaju veliki teret za Kaštelane i mnogi od njih usprkos posjedovanju zemljišta ne mogu do stanovanja u vlastitom domu. 

Znamo da danas  brojne kaštelanske  obitelji, naročito one mlade  imaju problema s rješavanjem stambenog pitanja. Stoga smo sebi postavili zadatak da u roku od dvije godine pokrenemo  program POS-a s ciljem da obiteljima s tim neriješenim problemom omogućimo optimalnije rješavanje istog, a vezano za tu tematiku  napravit ćemo i analizu neiskorištenog i zapuštenog gradskog zemljišta  i sukladno rezultatima pretvoriti ga u parcele za izgradnju obiteljskih domova.

U vašem programu stoji da je obitelj najjači stup društva, kakav stav zastupate po tom pitanju?

Odgoj i obrazovanje najvažniji su segment u oblikovanju društvene zajednice. Kvalitetan odgoj gradi se u obitelji, vrtićima i školama. Velika je odgovornost  na obitelji, ali još i veća na lokalnoj samoupravi jer da bi obitelj normalno funkcionirala mora biti financijski zbrinuta, a slobodno vrijeme nesmetano posvetiti djeci te aktivno sudjelovati u njihovom odgoju i obrazovanju. Stoga ćemo uz poticanje gospodarstva poticati i demografske mjere kroz novčane pomoći za novorođenu djecu, brigu za djecu vrtićke dobi, stipendiranje mladih kroz cijelo vrijeme školovanja, pomoć invalidnim osobama i sugrađanima treće životne dobi te poboljšanje socijalnog i zdravstvenog standarda.  

Hvala vam na ovom razgovoru, želite li za kraj još nešto poručiti vašim biračima?

Pozivam sve naše sugrađane da u nedjelju , 21. svibnja u što većem broju  izađu na izbore i  zaokruže našu Nezavisnu listu Ivan Gotovac za Gradsko vijeće koja se nalazi pod rednim brojem 3.  Bit ćemo pravedan glas u Gradskom vijeću i svojim ih radom  sigurno  nećemo iznevjeriti. 


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij