OKONČANI LOKALNI IZBORI
HDZ-ov kandidat Blaženko Boban u narednim danima preuzet će fotelju župana Splitsko-dalmatinske županije od Zlatka Ževrnje, odlučili su tako građani u 55 gradova i općina u županiji, koji su Bobanu dali prednost u odnosu na Mostovog kandidata, Mira Bulja. 

Do 22 sata, Državno izborno povjerenstvo obradilo je svih 100 posto biračkih mjesta u županiji, a neslužbeni rezultati pokazuju da je na drugi krug izbora izašlo 36,44 posto građana s pravom glasa.

Od njih, 54,19 posto svoj glas je dalo Blaženku Bobanu, ime Mira Bulja zaokružilo je 41,94 posto birača, dok je 3,87 posto listića bilo nevažećih.

Kaštelani su, kao i u prvom krugu najviše glasova dali novoizabranom županu, 64,37 posto. Izlaznost Kaštelana na birališta u drugom krugu izbora iznosila je tek 18,19 posto.

Izbori u Dalmaciji i Hrvatskoj

Osim novog  župana, pojedini gradovi i općine u Splitsko-dalmatinskoj županiji birali su i gradonačelnike i načelnike.

Najzanimljiviji utrka vodila se u Splitu, između HDZ-ovog kandidata Andre Krstulovića Opare i HGS-ovog Željka Keruma. Odlukom većine Splićana novi gradonačelnik je Andro Krstulović Opara , dok je Željko Kerum dobio 1,89 posto glasova manje.

Tijesna utrka vodila se u Trogiru, no na kraju više glasova otišlo je SDP-ovcu Anti Biliću, a HDZ-ovac Ivica Baturina ostao je kraći za 1,86 posto glasova.

U najvećem hrvatskom gradu, Zagrebu, Milan Bandić još jednom je dobio povjerenje građana ispred Anke Mrak Taritaš te će voditi glavni grad i u slijedeće četiri godine. Razlika između ovo dvoje kandidata iznosila je više od 5 posto.

U ostatku Hrvatske zanimljivo je bilo u Kninu gdje je nezavisni Marko Jelić „potukao“ HDZ-ovu kandidatkinju i dosadašnju gradonačelnicu Josipu Rimac, i to s više od 19 posto razlike.

Funkciju riječkog gradonačelnika i u narednom mandatu obavljat će SDP-ov Vojko Obersnel, koji je pobijedio nezavisnog Hrvoja Burića, u Osijeku je nezavisni Ivan Vrkić ostvario značajnu pobjedu ispred HDZ-ove Ivane Šojat, u Gospiću vlast preuzima HSP-ov Karlo Starčević, u susjednoj Šibensko-kninskoj županiji za župana je izabran HDZ-ovac Goran Pauk, dok je gradonačelnik Šibenika u narednom mandatu njegov stranački kolega Željko Burić.

Ukupna izlaznost u izboru za župane u Hrvatskoj je iznosila 37,76 posto, dok je za gradonačelnike i načelnike izborima pristupilo 41,44 posto građana s pravom glasa.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij