POVEĆAT ĆE SE BROJ KAŠTELANA U SABORU?
Još nekoliko sati dijeli nas od roka u kojem Državno izborno povjerenstvo ima zadatak provjeriti pravovaljanost predanih lista za predstojeće parlamentarne izbore i objaviti zbirne liste po jedinicama. Tada ćemo točno znati svako ime koje se na tim listima nalazi, odnosno sve kandidate za ulazak u Sabor, gdje će krojiti politiku pa i sudbinu Hrvatske u narednom četverogodišnjem razdoblju.

DIP je do zakonskog roka zaprimio 192 liste u 11 izbornih jedinica te 17 kandidatura za nacionalne manjine. Liste su uglavnom stranačke, njih 187, dok je pet lista neovisnih.
Dio stranaka, koalicija i platformi sa svojim će kandidatima sudjelovati na izborima u svim, dok će dio sudjelovati u jednoj ili više izbornih jedinica.
U deset izbornih jedinica, prema zakonskoj podjeli, birat će se 140 zastupnika, dok će se u 11. izbornoj jedinici, koja predstavlja dijasporu, birati tri saborska zastupnika. Ostatak zastupnika dat će nacionalne manjine.

Tko će naći svoje mjesto u saborskim klupama tijekom novog mandata, mnogo je nagađanja i prognoza zadnjih dana.
Iako nisu meta različitih kalkulacija političkih prognostičara, na ovim izborima kaštelanski političari zastupljeni su u većem broju nego je to bio slučaj u godinama ranije. Pogledom na liste, koje su u ovom trenutku dostupne javnosti, moglo bi se zaključiti da će Kaštela po prvi put u sastavu Sabora imati najvjerojatnije dva saborska zastupnika i to iz redova dvije najveće političke stranke, HDZ-a i SDP-a.

Radi se o nekadašnjem kaštelanskom gradonačelniku i predsjedniku HDZ-a u Kaštelima, bivšem županu te donedavnom potpredsjedniku Sabora i predsjedniku nekoliko saborskih odbora Anti Sanaderu te bivšem predsjedniku kaštelanskog SDP-a, gradskom i županijskom vijećniku te tajniku SDP-a Dalmacije Matku Kuzmaniću.
Obojica kandidata,  Sanader na listi HDZ-a za 9. izbornu jedinicu koju vodi Ivan Malenica te Kuzmanić na listi SDP-a i koalicijskih partnera koju u ovoj izbornoj jedinici vodi Franko Vidović, nalaze se na visokom trećem mjestu.
U skladu s rezultatima dosadašnjih izbora te političkom temperaturom 9. izborne jedinice, u koju ulaze područja Ličko-senjske županije, Zadarske županije, Šibensko-kninske županije te dio Splitsko-dalmatinske županije, već danas bi mogli reći da će obojica kaštelanskih političara činiti sastav novog Sabora.

Na visokom trećem mjestu na listi koalicije HSP-a, Neovisnih za Hrvatsku i Generacija obnove, odnosno Desne lige, nalazi se i predsjednik HSP Kaštela Anto Komljen. No iako bi ova koalicija, s obzirom da listu predvodi predsjednik HSP-a Karlo Starčević,mogla  dobiti značajan broj glasova, posebno na području Like, prema većini parametara Komljen ipak neće biti dio saborskih događanja u narednom razdoblju. Ali, kako se kaže, nikad ne reci nikad i ništa ne pretpostavljaj, jer različitih scenarija je mnogo.
Stomatologinja Milija Baldić Lukšić nalazi se na, također, visokom četvrtom mjestu na listi Mosta, koju predvodi Miro Bulj.

Od ostalih Kaštelana svoje mjesto među kandidatima našao je i HSP-ovac Željan Jurlin na listi Desne lige i Biserka Grgin na listi Mosta, a kada DIP objavi potpune liste, znat ćemo i tko se još od Kaštelana nalazi na nekoj od 17 lista među kojima će odlučivati građani Kaštela.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)