KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Kako su zbog koronakrize obustavili uobičajeni način izborne promidžbe, iz Restart koalicije zadnjih se dana građanima Hrvatske uglavnom obraćaju putem društvenih mreža, interneta i medija pa je tako ovog utorka u Kaštel Sućurcu održana konferencija za medije dvojice kandidata na njihovoj listi za 9. izbornu jedinicu Matka Kuzmnića iz Kaštela te Nikole Vučkovića iz Sinja, a uz njih na konferenciji je sudjelovao i gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Kako su na početku naveli, konferencija je sazvana kako bi se osvrnuli na zadnje događaje na političkoj sceni u Hrvatskoj.

- Sada je svima napokon jasno kakav se scenarij sprema nakon izbora, kada pričamo o HDZ-u i Domovinskom pokretu, odnosno da budemo precizniji o „domovinskom i imovinskom pokretu“. Očito je da ih veže nešto zajedničko, a to je da su jedni dezertirali početkom 90-ih s tamburicom u Ameriku, a drugi su dezertirali s vlasti 30 godina kasnije, kada je Hrvatska bila u najtežoj situaciji nakon agresije na Domovinu.
Ukoliko ste mislili da gore od HDZ-a ne može, ovo je dokaz da nas čeka još gori scenarij ako se obistine crne slutnje, a to je da se dogodi koalicija između Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta. U tom slučaju, Hrvatska se ne bi vratila 50 godina unatrag, već bi se vratila u srednji vijek. Jer kako drugačije okarakterizirati najave da bi se za ministra kulture predložio Zlatko Hasanbegović, a za ministricu unutarnjih poslova Ruža Tpmašić. Vjerujem da naši građani znaju o kakvim se ljudima radi i da će učiniti sve da do takvog scenarija ne dođe – kazao je u uvodu konferencije Matko Kuzmanić te naveo kako je jedino rješenje za sve oni koji žele da se HDZ i  trenutna, najkorumpiranija Vlada do sada, makne s vlasti, podrška i pomoć Restart koaliciji da preuzme Hrvatsku i da nakon 5. srpnja dobiju jednu normalnu i stabilnu vlast.

Kuzmanić je potom govorio i iznio svoje stavove o trenutnoj gospodarskoj situaciju, s naglaskom na ugostitejstvo i turizam.

- HDZ je učinio sve da u protekle četiri godine napravi ama baš ništa za ugostitelje i turističke djelatnike, ali i ostale poduzetnike koji su kralježnica ove države, a koji su uspjeli preživjeti godine pljačke i korupcije te nekako ostali zdravi. Oni su danas na koljenima zbog jedne neodgovorne, neefikasne i bahate politike koju je provodio Andrej Plenković  -  ustvrdio je Kuzmanić, a više o turizmu i ovoj grani gospodarstva te utjecaju koronakrize  dalje je govorio gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Određene obveze i dugovanja treba otpisati

- Ono što očekujem od nove Vlade s premijerom Bernardićem je da uvedemo moratorij na kredite na period od godine dana, jer vidimo da od odgode od tri mjeseca nema ništa, kriza se ne smiruje već se produbljuje. Isto tako, sve ove odgode plaćanja doprinosa i poreza zbog očuvanja radnih mjesta nemaju rezultata, trebaju se otpisati,  jer netko tko nije radio teško će i s odgodom te obveze ispoštovati.
Očekuje se i smanjenje PDV-a u turizmu na deset posto kako bi bili konkurentni ostalim zemljama u okruženju. Očekujem i snažnu decentralizaciju države jer kao čelnik jedne lokalne zajednice mogu reći da se planovi i projekti s lokalne razine brže i efikasnije realiziraju, nego kad ste vi samo jedan od stotine projekata, primjerice Hrvatskih cesta. Lučke uprave ili sličnih institucija  - istaknuo je trogirski gradonačelnik.

Nikola Vučković osvrnuo se na tešku situaciju u Cetinskom kraju, a glavnog krivca vidi u politici vladajućeg HDZ-a.

- Cetinski kraj i Sinj prvo su stradali u Domovinskom ratu, a onda i u kriminalnoj pretvorbi i privatizaciji te danas zaostajemo za ostalim krajevima države, bez obzira što HDZ drži sve tri poluge vlasti, od lokalne i regionalne do državne.  Usudio bih se reći da smo mi neka vrsta kolateralne žrtve stranačkih frakcija u HDZ-u.
Najveći jamac da se to promjeni je pobjeda Restart koalicije koja će voditi brigu o ravnomjernom razvoju Hrvatske i neće dozvoliti politički reket kojem smo mi sada izloženi.
Moram kazati da smo u operativni program Restart koalicije uvrstili tri važna projekta za Cetinski kraj, sinjsku zaobilaznicu, novu katastarsku izmjeru kojom bi se sredilo stanje još iz Austro-ugarske što koči investicije te zatvaranje i sanaciju našeg otpada Mojanka – naveo je Vučković.

Interes grada ispred stranačkih interesa

Na kraju konferencije, odgovarajući na pitanja novinara, Kuzmanić je naveo kako će se u Saboru boriti za interes Kaštela te gradova i mjesta u okruženju.

- Nikada nisam stranački ili osobni interes stavio ispred interesa grada pa sam tako, kada sam dobio povjerenje stranke i našao se na visokom trećem mjestu liste Restart koalicije, razgovarao s kaštelanskim gradonačelnikom Denisom Ivanovićem te ću mu se kao zastupnik i osoba koja voli svoj grad, staviti na raspolaganje. I do sada smo, moram priznati, po pitanju nekih zajedničkih projekata imali dobru suradnju, no ipak mi je žao što nije prihvatio neke moje prijedloge.
Ukoliko se sve posloži kako treba, odnosno Restart koalicija osvoji vlast, a vjerujem da hoćemo, ja ću se maksimalno zalagati da Vlada pomogne Kaštelima, jer Kaštela su još uvijek crna rupa Jadrana. Trebamo raditi na boljoj povezanosti Kaštela sa Splitom, Trogirom i Solinom, da ovaj bazen sutra postane jedno metropolitsko područje – zaključio je Kuzmanić te nadodao kako će u realizaciji određenih planova biti potrebno smanjenje prevelikog držvnog birokratskog aparata, dok je Ante Bilić ustvrdio da Matka Kuzmanića vidi kao saborskog zastupnika cijelog ovog područja.

Prema pojedinim anketama koje su dosad provedene Restart koalicija u 9. izbornoj jedinici na pragu je osvajanja pet zastupničkih mjesta, no kako su sudionici konferencije zaključili, najbolja anketa bit će „provedena“, 5. srpnja i tada će se znati bilo nacije.

- No, ne znamo kako će ova koronakriza utjecati na odaziv birača, tijek i provedbu izbora. Nadamo se da će građani, zbog svega što se događalo, izaći na birališta i glasati za promjene, a promjene dolaze jedino s Restart koalicijom – poručili su na kraju Kuzmanić, Bilić i Vučković.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)