PRVI PODACI O ODAZIVU U PODNE
Jutros u 7 sati u više od 55o gradova i općina u  20 hrvatskih županija te Gradu Zagrebu otvorena su birališta , na kojima građani s pravom glasa, danas do 19 sati, biraju članove predstavničkih tijela svojih lokalnih uprava te župane, gradonačelnike i načelnike te njihove zamjenike

Svaki građanin na svom biračkom mjestu dobit će četiri glasačka listića, za izbor župana, članova Županijske skupštine, gradonačelnika i članova Gradskog vijeća. Na ovim izborima nema preferencijalnog glasovanja te svaki birač bi trebao zaokružiti redni broj ispred liste ili jednog kandidata, kojima daje svoj glas.

Pri dolasku na biračko mjesto, glasači se moraju pridržavati epidemioloških mjera.

- Upute za lokalne izbore vrlo su slične onima koje su u srpnju prošle godine vrijedile za parlamentarne, razlika je što su maske tada bile preporuka, a sada su obveza te što je razmak s metra i pol povećan na dva.
Članovi biračkih odbora, promatrači, predstavnici medija i drugi ne mogu obavljati svoje dužnosti ako imaju povišenu temperaturu ili respiratorne simptome, ili su zaraženi koronavirusom te naravno ako su u samoizolaciji.
Biračima se preporučuje da u jutarnjim satima izmjere temperaturu, pa ako je viša od 37,2 stupnjeva Celzijusa ili imaju respiratorne ili druge simptome karakteristične za COVID-19, da se jave nadležnom liječniku.
Birač nakratko skida masku jedino kada član biračkog odbora utvrđuje njegov identitet, birači s oštećenjima na rukama obavezno moraju nositi rukavice, a svi birači na ulasku u prostoriju moraju dezinficirati ruke.
Preporučuje se da birač donese kemijsku olovku kojom će glasati, no i tada mora na ulazu dezinficirati ruke – stoji u prdviđenim epidemiološkim mjerama.

Iste epidemiološke mjere vrijede za područje cijele Hrvatske pa tako i Kaštela, gdje je u 7 sati otvoreno 21 biračko mjesto.
Ovom prigodom upućena je informacija  biračima s područja Raduna, da je njihovo glasačko mjesto, na ovim izborima,  smješteno u prostorima dječjeg vrtića.

Prve rezultate o izlaznosti na biralištima, DIP će objaviti u podne, a druge rezultate oko 17 sati. Birališta su otvorena do 19 sati, a prvi podaci o rezultatima očekuju se oko 21 sat.

Danas tijekom dana Portal grada Kaštela pratit će i objavljivati sve važnije informacije o izborima , s naglaskom na područje Kaštela, a večeras ćemo direktno prenositi rezultate kako budu pristizali u Gradsko izborno povjerenstvo.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)