Svih trideset birališta na kojima se u Bosni i Hercegovini tijekom dana moglo glasovati za novi saziv Hrvatskog sabora zatvoreno je u 19 sati. Ponovno se sutra otvaraju u 7 sati te će se također glasovati do 19 sati.

Prema podacima sa svih glasačkih mjesta prikupljenim u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu prvog dana glasovajna zabilježen je vrlo mali odziv birača. Pravo glasa ima oko 264.000 hrvatskih državljana koji žive u BiH. U četiri konzularna područja - Mostaru Sarajevu, Tuzli i Banjaluci, glasovalo je tek nešto više od 5 600. To je tek 2,13% od ukupnog broja registriranih birača, a očekuje se kako bi ih u nedjelju na biralištima ipak moglo biti više.

Najveći odziv bio je na biralištima u Mostaru gdje je glasovalo nešto više od 3 500 birača, u Sarajevu ih je glasovalo nešto manje od 1 500, u Tuzli 461, a Banja Luci tek 155.

Za razliku od prošlih izbora kad su birači mogli glasovati na 124 mjesta u cijeloj Bosni i Hercegovini, ovaj put glasuje se na znatno manjem broju mjesta. Građani iz udaljenijih mjesta dolaze organizirano autobusima ili osobnim automobilima. Pojačana je sigurnost na biračkim mjestima.

I u Srbiji slab odziv

Na biralištima na teritoriju Srbije za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, odziv birača na četiri biračka mjesta u Beogradu bio je vrlo slab.

Na svih 6 biračkih mjesta u Srbiji, zatvorenih u 19 sati, pravo glasovati za novi saziv u Hrvatskom saboru ima više od 30.000 Hrvata sa prijavljenim prebivalištem u Srbiji, kao i nekoliko stotina hrvatskih državljana koji su se na dan predsjedničkih izbora zatekli u Srbiji. Svoje biračko pravo oni će moći iskoristiti i u nedjelju, drugog dana predviđenog za glasovanje Hrvata u inozemstvu.

U diplomatskim misijama i konzularnim uredima Hrvatske glasovanje traje 3. i 4. prosinca, a hrvatski državljani u Srbiji će moći glasovati na dva biračka mjesta u konzularnom uredu Hrvatske u središtu Beograda, dva u konzularnom uredu na beogradskom naselju Dedinju, kao i dva u hrvatskom konzularnom uredu u Subotici.

Glasovanje u 52 države

Na izborima u inozemstvu glasuje se u ukupno 52 države na 124 biračka mjesta, od toga ih je najviše u BiH - 30. Slijede Njemačka s 19, Australija i Srbija s po šest i SAD s četiri biračka mjesta.

Glasovanje je zbog vremenske razlike već završeno na Novom Zelandu, u Australiji, Japanu, Kini i Maleziji.

Izvor: HRT.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)