Bez Kaštelana na početku novog saziva Sabora

SANADER ŽUPAN, OSTALIH NEMA
Četiri dana nakon održanih parlamentarnih izbora, kada brojni politički analitičari i mediji analiziraju i objašnjavaju rezultate, postavili smo sebi pitanje gdje se u cijeloj priči nalaze Kaštelani jer cijela situacija ukazuje na činjenicu da u narednom razdoblju, ponovo niti jedan Kaštelanin, Ante Sanader obavlja funkciju župana, neće sudjelovati u radu Sabora ili voditi visoku državnu politiku.

Zašto je to tako? Ako bi željeli biti cinični mogli bi odgovoriti kako Kaštelane ne zanima politika ili država. Ili bi mogli pomisliti da mnogi još uvijek ne znaju da su Kaštela davno prestala biti splitsko predgrađe. A možemo se upitati znaju li politički dužnosnici pojedinih stranaka koliko Kaštela imaju stanovnika pa uz to znaju li i bilo što o Kaštelima.

Izabrani u 9. jedinici radit će za 10. jedinicu?

Uzevši sve u obzir, ovih su dana posebno iritirajući naslovi u nekim medijima, prema kojima se Imoćani žale da prvi put nakon 20 godina neće imati svog predstavnika u Saboru ili onaj kako će čak 9 zastupnika iz Splita sjediti u saborskim klupama i boriti se za dobrobit Splita, pri čemu je autor očito zaboravio da dvoje od njih, Ranka Ostojića i Nevenku Bečić, nisu izabrali Splićani, već glasači u 9. izbornoj jedinici, među kojima i Kaštelani.


Ranko Ostojić

Od 364 kandidata na 26 lista, za koje su mogli glasovati birači 9. izborne jedinice, našlo se 19 Kaštelana, koji su na stranačkim ili neovisnim listama zauzimali od 2. do 13. mjesta. Među njima je „rekorder“ bila lista Hrvatskih laburista, na kojoj su Kaštelani bili zastupljeni sa čak 4 predstavnika, od kojih je jedan zauzimao 2. mjesto.  Tri kandidata iz Kaštela bila su na listi Obiteljske stranke i neovisnoj listi don Ivana Grubišića, dva kandidata imale su neovisna lista dr. Jadrijevića i lista Autohtone HSS te po jednog kandidata BUZ, HSLS, HSP, HSP-AS, Hrast i HDZ sa HGS-om.

Milanović: trogirski SDP uspješniji od kaštelanskog

Kako su liste sastavljane stvar je politike svake pojedine političke opcije, ali značajnu ulogu ima činjenica da je Splitsko-dalmatinska županija neprirodno podijeljena u dvije izborne jedinice pa se po županijskom ključu prednost uvijek daje većem gradu. No u većini stranaka, listu kroje uspjesi pojedinaca, gradskih i mjesnih ogranaka.

Upravo ovo zadnje, potvrdio nam je predsjednik SDP-a Zoran Milanović, odigralo je ulogu u formiranju liste Kukuriku koalicije, na kojoj  nije bilo nikoga iz kaštelanskog SDP-a ili HNS-a.


Damir Rilje

- Dugo smo se razmišljali između Trogira i Kaštela te smo na kraju odlučili  da na listu ide Damir Rilje jer su Trogirani bili uspješniji od Kaštelana – kratko nam je kazao Milanović nakon predizbornog skupa u Sućurcu, no ostali smo zakinuti za dodatne odgovore o mjerilima uspjeha, njegovom znanju razlike između Trogira i Kaštela te o razlici političke scene u ova dva grada. Isto tako ostali smo zakinuti i za odgovor kako su se na listi našla čak četiri Šibenčanina, odnosno njih pet, ako pridodamo Ivicu Klarina iz Jezera.

Više glasova za liste bez susjeda

Mnogo truda oko Kaštela nisu pokazali ni u HDZ-u jer osim Ante Sanadera, koji im je siguran adut, nitko drugi iz kaštelanskog gradskog odbora ove stranke nije našao svoje mjesto na listi.


Ante Sanader

Iako ne znači da bi nesposoban političar iz Kaštela bio bolje rješenje za ovaj grad od sposobnog iz nekog drugog mjesta, činjenica da će sedmi saziv Sabora, makar za neko vrijeme, proći bez Kaštelana, čini se pomalo poražavajuća za približno 40 tisuća stanovnika koji u ovom gradu žive.
Ili možda čelnici stranaka dobro poznaju mentalitet ovdašnjih stanovnika pa znaju da će upravo najviše glasova dobiti one opcije u kojima ne moramo dati glas svome susjedu. Analizirajući rezultate, upravo je tako.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl