hren

ZA LITERARNE, LIKOVNE I FILMSKE RADOVE
Gradska knjižnica Kaštela i ove je godina raspisala natječaj „Kaštelanske štorije“, na koji zainteresirani sudionici mogu poslati svoje literarne, likovne i filmske radove, na temu Kaštela i života u Kaštelima. A proglašenje najboljih održat će se početkom ožujka povodom Dana grada Kaštela.

Ovog petka, 22. siječnja, potrošačima u Zadarskoj ulici u Kaštel Starom, privremeno će biti prekinuta opskrba električnom energijom i to u vremenu od 9 do 13 sati.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE KAŠTELANSKOG OGRANKA
Uređenje Ceste dr. Franje Tuđmana u četvrtak je bila tema tiskovne konferencije Domovinskog pokreta Kaštela na kojoj je uz Matu Šimundića, predsjednika ogranka sudjelovala i članica stranke Snježana Kuliš. Tom prilikom istaknuli su glavne probleme ove prometnice za koju navode da nemaopravdanja što je ova cesta začepljena arterija, a ne žila kucavica Grada.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pustilo je u produkciju nadogradnju sustava javne usluge e-Pomorac, koji se nalazi unutar sustava e-Građani, a kojim se omogućuje prijavljivanje plovidbene službe i ostvarenih dana izvan plovidbe pomoraca i bez potrebe fizičkog odlaska pomorca u lučku kapetaniju.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 569 obrađenih testova danas je 120 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 44, Hvara 1, Imotskog 1, Kaštela 14, Makarske 3, Omiša 4, Sinja 3, Solina 7, Supetra 1, Trogira 9, Dugog Rata 2, Hrvaca 1, Jelse 2, Klisa 2, Marine 3, Muća 3, Okruga 2, Otoka 7, Podstrane 2, Prgometa 1, Prološca 1, Segeta 5, Selca 1 i Šolte 1 osoba.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 776 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3506. Među njima su 1562 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 136 pacijenata.

U župnoj crkvi Sv. Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu u srijedu 20. siječnja sućurački župnik don Ivan Delić slavio je misu zadušnicu za sumještanina dr. o. Antu Alfirevića.

NEMA VLADAVINE MAŠKARA
Osim što je promijenio način života građana, Covid-19 promijenio je i političku sliku Kaštela na početku godine. Nakon nekoliko desetljeća, po prvi put, maškare nisu preuzele vlast u gradu, a ako je suditi prema najavama i neće.

PREUREĐENA I CESTA KOJA VODI DO NOVOG PARKIRALIŠTA I AUTOBUSNOG TERMINALA
Kako i priliči jednoj zračnoj luci kao što je i ova na Resniku koja je obnovljena i proširena prije godinu i pol dana, a koja je, ne računajući vrijeme pandemije, primala i preko 3 milijuna putnika godišnje, sada ima i rekonstruiranu pristupnu cestu koja je u potpunosti završena nakon sedam mjeseci rada.

Stanovnici ulica Put Butrića i Put Rakovića parni brojevi od broja 12A i neparni od broja 11 i Cesta dr. Franje Tuđmana od broja 610 do 616 u Kaštel Kambelovcu jutros od 9 sati ostali su bez vode i to bez prethodne službene najave, odnosno obavijesti. Kako doznajemo, voda bi im trebala biti puštena najkasnije u 16 sati.

PREMINULO JE ŠEST OSOBA
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 777 obrađenih testova danas su 142 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 49, Imotskog 2, Kaštela 20, Makarske 10, Omiša 7, Sinja 12, Solina 4, Supetra 1, Trilja 5, Trogira 7, Vrgorca 1, Baške Vode 1, Brela 1, Dicma 3, Dugog Rata 2, Dugopolja 1, Hrvaca 1, Jelse 4, Lećevice 1, Marine 2, Muća 1, Okruga 1, Otoka 3, Segeta 1, Sućurja 1 i Šestanovca 1 osoba.

U posljednja 24 sata zabilježena su 902 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3481. Među njima su 1603 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 151 pacijent.

Obavještavaju se potrošači vode na području Kaštel Staroga; Županjska (parni brojevi od broja 46 i neparni od broja 27), Požeška (parni brojevi od broja 12 i neparni od broja 17),  i Cesta Ivana Pavla II (neparni brojevi od 205 do 215) da će im zbog radova na vodoopskrbnoj mreži biti prekinuta opskrba vodom u četvrtak, 21. 1. u vremenu od 9 do 15 sati.

Nuspojave koje izazivaju cjepiva protiv covida među najvažnijim su temama današnjice. Hrvatska agencija za lijekove objavila je da je do ponedjeljka zaprimila ukupno 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida-19. Ozbiljnost nuspojava je do sada ocijenjena za njih 116, pri čemu je 20 posto prijava ocijenjeno ozbiljnima, a 80 posto prijava predstavljaju ne-ozbiljne nuspojave, naveo je HALMED na svojoj web stranici.

Protekli vikend bio je slavljenički za planinare HPD Malačka iz Donjih Kaštela, koji su tradicionalnom turom od Labina do doma na Malačkoj, obilježili svoj 24. rođendan.

Iako su željeli od prvog dana nakon potres pomoći nastradalom stanovništvu Sisačko-moslavačke županije, kaštelanski vatrogasci  morali su čekati poziv i organizaciju djelovanja na terenu od strane Hrvatske vatrogasne zajednice. Od prošlog tjedna ipak su došli na svoje i s puno truda i zalaganja, dvije kaštelanske ekipe rade na području pogođenom potresom.

U PLANU UREĐENJE I JUŽNOG DIJELA
Na sjevernom dijelu pločnika Ceste dr. Franje Tuđmana u Kaštel Kambelovcu od raskrižja sa ulicom don Klementa Tadina put OŠ kneza Trpimira proteklih dana izvode se radovi na njegovoj rekonstrukciji. Poslovi su pri samom kraju, a s današnjim danom taj dio pločnika dobio je potpuno novi izgled.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 610 obrađenih testova danas je 47 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 20, Hvara 2, Imotskog 1, Kaštela 3, Solina 4,Trilja 1, Trogira 4, Dugog Rata 1, Jelse 6, Klisa 1, Selca 2, Sutivana 1 i Ciste Provo 1 osoba.  

U posljednja 24 sata zabilježeno je 520 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3084. Među njima je 1713 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 149 pacijenata.

Nakon višednevnog pokušavanja, dobili smo podatke iz pet mjeseci statistike o zaraženima u ovim objektima.
Prošlog tjedna u Hrvatskoj se intenzivnije počelo govoriti o otvaranju restorana, kafića i teretana, nakon što se pokazalo da nam padaju brojke zaraženih koronavirusom. Na jednoj od konferencija Nacionalnog stožera, šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je i kako nam je 14-dnevna incidencija pala ispod 300 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je sam ranije naveo kao glavni preduvjet za popuštanje mjera.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij