hren
 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavili su nove mjere za očuvanje radnih mjesta radi krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, komentirala je za N1 epidemiološku situaciju u Dalmaciji.

Turistička zajednica Kaštela danas je na svome facebook profilu  uputila obavijest privatnim iznajmljivačima u kojoj stoji kako se jedna tvrtka iz Zagreba lažno predstavlja šaljući dopis iznajmljivačima tražeći time određene uplate kako bi se prijavili u elektronički registar privatnog smještaja koji službeno ne postoji.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 916 obrađenih testova danas je 160 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 63, Brela jedna, Ciste Provo jedna, Dicma jedna, Dugog Rata šest, Dugopolja jedna, Hrvaca četiri, Imotskog jedna, Jelse četiri, Kaštela tri, Klisa jedna, Lovreća jedna, Makarske dvije, Marine jedna, Muća jedna, Omiša tri, Otoka četiri, Podbablja dvije, Podstrane pet, Sinja 22, Solina sedam, Starog Grada dvije, Sutivana jedna, Šolte jedna, Trilja 11, Trogira dvije, Vrgorca tri, Vrlike dvije i Zmijavaca četiri osobe.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 890 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5519. Među njima su 574 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 32 pacijenta.

USPORNICI, ELABORATI I PLANOVI
Briga za vlastitu, ali i sigurnost svojih najbližih, posebno djece, razlog su zbog kojeg dio građana Kaštela od nadležnih traži postavljanje uspornika na pojedine prometnice, a jedna od lokacija na kojoj se uspornici traže je i ulica Kralja Krešimira. No nisu samo uspornici ono što muči stanovnike uz tu prometnicu, jer godinama očekuju rekonstrukciju te ulice.

„KOLAPS“ U SUSTAVU
Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije u ponedjeljak je objavio broj novooboljelih u protekla 24 sata, no za razliku od inače u priopćenju nisu naveli broj novozaraženih po prebivalištu u županiji. Razlog tomu je, kako su naveli, preopterećenje u sustavu.

U nedjelju, 25. listopada završava ljetno računanje vremena te se sat pomiče unatrag za jedan sat, izvijestio je u ponedjeljak Državni zavod za mjeriteljstvo

Na benzinskim crpkama od utorka dolazi do promijene u cijenama goriva, benzin bi trebao pojeftiniti, dizel će zadržati istu cijenu, a auto plin bi trebao biti nešto skuplji.

Oko 14 sati došlo je do puknuća vodovodne cijevi u Kaštel Gomilici te je time iznenadno prekinuta vodoopskrba potrošača na području Kaštel Gomilice i u gornjoj zoni Kaštel Kambelovca, odnosno iznad Ceste dr. Franje Tuđmana. Kako su nam kazali iz Vodovoda, u tijeku je sanacija puknuća cjevovoda te se ponovna vodoopskrba očekuje oko 18 sati.

Foto:Ilustracija

Obavještavaju se potrošači vode na području grada Kaštela u Kaštel Štafiliću, Put Resnika (parni brojevi od br. 40 i neparni od br. 25) i ulica Njiva Sv. Petra (parni brojevi od br. 14 i neparni od br. 37) da će im zbog radova na vodoopskrbnoj mreži biti prekinuta opskrba vodom u utorak, 20.10.2020. u vremenu od 8:30 do 16 sati.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 126 obrađenih testova danas su 22 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju.

U posljednja 24 sata zabilježena su 393 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5070. Među njima je 571 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata.

Oblačni periodi s kišom su iza nas. Prvu polovicu listopada pratila je “ciklona za ciklonom” pa su ta dva tjedna donijela vrlo veliku količinu kiše cijeloj regiji. Jučer nas je hladna zračna masa koja je ostala iza ciklonalnih sustava prošlog tjedna, počela polako napuštati a sa jugozapada će idućih dana pristizati postupno sve topliji zrak, potaknut anticiklonalnim poljem nad Sredozemljem. U takvim uvjetima očekujemo nastavak pretežno sunčanog i stabilnog jesenjeg vremena i postupno sve više temperature zraka.

PONOVNO O SMEĆU NA KOZJAKU
Vikend bez kiše u listopadu, baš poput ovog koji je za nama, prilika je mnogima za uživanje u prirodi i bojama jeseni pa je dio Kaštelana i ove dane proveo u poljima, a dio i na Kozjaku, upijajući zrake sunca koje su se probijale među oblacima. Jedan od njih, naš čitatelj, poslao nam je i nekoliko fotografija, kako bi s nama podijelio „sve ljepote prirode“.

Prema informaciji iz Elektrodalmacije, u ponedjeljak 19. listopada, potrošačima u ulici Zamrče u Kaštel Gomilici bit će prekinuta opskrba električnom energijom u vremenu od 9 do 14 sati.

Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži, u ponedjeljak 19. listopada, privremeno će biti prekinuta isporuka vode potrošačima u ulicama Trg Didića, Put sv. Mihovila, Kambijev trg, Don Klementa Tadina te Obala kralja Tomislava 1, 2, 4 i 7 u Kaštel Kambelovcu, kao i potrošačima u Škabrnjskoj i Cvitićevoj ulici (parni brojevi od 30 do 38 i neparni od 35 do 41) u Kaštel Novom.

DOBROVOLJNO ISPRAVLJANJE POREZNE PRIJAVE DO 20. LISTOPADA
Iako je ovogodišnja turistička sezona zbog koronavirusa bila značajno lošija od prethodne te su mnogi potencijalni turisti svoj boravak otkazali, statistika Turističke zajednice Kaštela pokazuje da je ipak ostvaren nekakav rezultat pa je primerice, u rujnu kod iznajmljivača ostvareno oko dvije tisuće dolazaka i preko 16 tisuća noćenja. Podsjetimo, svi oni koji su bukiranje osigurali preko oglašivača, imaju dužnost platiti  porez na proviziju oglašivača. Ukoliko to nisu učinili do sada, Porezna uprava daje mogućnost ispravka bez zateznih kamata.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 375 obrađenih testova danas je 55 novooboljeleih osoba s područja  županije pozitivno na COVID infekciju.

Od 4948 osoba koje su testirane tijekom zadnja 24 sata u Hrvatskoj, njih 819 bilo je pozitivno na virus SARS-CoV-2 te je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 5164, izvijestio je nacionalni Stožer Civilne zaštite.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij