hren
 

ZAPOČELA PRETPRODAJA ULAZNICA
Ovo izuzetno zanimljivo događanje koje će se održati u dvorani na Sokolani u Kaštel Sućurcu organizira Hrvatski sportski plesni savez i Plesni klub Lolita pod pokroviteljstvom Grada Kaštela.

BORBA PROTIV ZAGAĐIVAČA
- Detektirali smo više od desetak najkritičnijih pozicija, odnosno kanala, u dužini više kilometara, radovi su pri kraju i elaborat funkcionalnog stanja bit će uskoro napravljen i sljedećeg tjedna prezentiran Hrvatskim vodama, koje će dalje, u suradnji s Gradom Kaštela, poduzeti potrebne korake kako bi se uklonili, prespojili ili blindirali ti ispusti – kazali su nam izvođači snimanja stanja ispusta u potoke, koji završavaju višednevni posao na području grada.

OVOG VIKENDA
Hrvatsko planinarsko društvo Malačka ovu subotu i nedjelju, 18. i 19. siječnja, obilježavaju 23. obljetnicu svog postojanja, a tom prigodom bit će upriličen prigodni program te tradicionalna planinarska tura.

Na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti u prometu i  tijekom nadolazećeg vikenda.

OSMRTNICE
Suradnja s građanima i potrebe naših čitatelja rezultirali su novom rubrikom na Portalu grada Kaštela, u kojoj ćemo objavljivati obavijesti o smrti te mjestu i datumu posljednjih ispraćaja naših dragih pokojnika.

Obavijesti o smrti možete pronaći u glavnom izborniku na vrhu naslovne stranice Portala grada Kaštela , u rubrici „Servisne“ –> „Osmrtnice ili u desnom donjem kutu iste stranice, pod nazivom „Umrli“.

Prije nekoliko dana započeli su pripremni radovi na izgradnji i rekonstrukciji luke i obale u Kaštel Starom, što je ovih dana i vidljivo na budućem  velikom gradilištu. S početkom radova, iz Lučke uprave Splitsko – dalmatinske županije stigla je obavijest vlasnicima brodica, koji su do sada koristili komunalne vezove u starosejskom portu.

Klub žena liječenih na dojci Kaštela obilježit će 13. hrvatski Dan mimoza u subotu, 18. siječnja u galeriji prodajnog centra Kaštela od 10 do 14 sati.

KAD MOŽEŠ ŠTO HOĆEŠ
Sjećate li se naših tekstova objavljenih prije dva mjeseca, u kojima pišemo o porušenom stupu i kabelima koji  više od godinu dana leže na zemljištu u Kaštel Sućurcu? S malim razlikama i nakon dva mjeseca možemo napisati sličan tekst, jer se u međuvremenu, unatoč obećanjima, ništa nije promijenilo.

Ne sjećam se je li tog dana bilo hladno, vruće, sunčano, oblačno. Ipak se sjećam se da su  u poslijepodnevnim satima Kaštelima odjekivale petarde, manje eksplozije, čuo se poneki rafal. Anči mi je doletjela iz svog sobička gdje je nešto čitala i prestravljena upitala jesu li četnici došli do Kaštela. Trebalo mi je nekoliko minuta da dijete uvjerim da je riječ o slavlju neustrašivih vojnika na kaštelanskoj bojišnici koji na taj način slave priznanje ove naše države.

ZAPOČELE PRIPREME ZA NAJLUĐE DANE
U pojedinim gradovima i mjestima u Hrvatskoj, u kojima se njeguje tradicija pučkog maškaravanja, pripreme za pokladno razdoblje već su uvelike započele, a u tome ne zaostaju ni kaštelanska krnjevalska društva, u kojima su određeni datumi događanja, glavni krivci koji će ove godine izgorjeti u plamenu te točke koje će činiti krnjevalske povorke.

Grad Kaštela objavio je Javni poziv za predlaganje programa i projekata javnih potreba u društvenim djelatnostima: tehničke kulture i sporta te djelatnosti udruga građana, institucija, ustanova i vjerskih zajednica grada Kaštela za 2020. godinu.

Prije 28 godina hrvatsku su neovisnost, na današnji dan, zajedno priznale tadašnje članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, 15. siječnja uspostavila je i diplomatske odnose s Hrvatskom koja je istoga datuma, ali 1998. okončala i mirnu reintegraciju u ratu okupiranog hrvatskog Podunavlja.

Sveučilište u Splitu raspisalo je natječaj za dodjelu stipendija Sveučilišta u Splitu u akademskoj godini 2019./2020. Sukladno Pravilniku, natječaj se raspisuje za do 133 stipendije. Stipendije se dodjeljuju za razdoblje od 1. listopada 2019. do 30 rujna 2020. godine. Ukupni godišnji iznos po studentu iznosi 9.600 kuna, odnosno mjesečno 800 kuna.

UHODAVA SE NOVI NAČIN ODLAGANJA KUĆNOG OTPADA
Tri mjeseca trebalo je djelatnicima gradskog komunalnog poduzeća Zeleno i modro da u Kaštel Sućurcu podijele oko dvije tisuće individualnih spremnika za odlaganje mješovitog komunalnog otpada, a tek prije nekoliko dana krenulo se i s podjelom spremnika kućanstvima u Kaštel Štafiliću, što nas je navelo da se upitamo  kada će navedenom dinamikom svi Kaštelani dobiti kante za smeće. No, u tvrtki Zeleno i modro tvrde, do početka sezone, jer je u pripremi koordinirana akcija paralelnog dijeljenja kanti u svim preostalim kaštelanskim mjestima.

Cijeli dosadašnji tijek siječnja obilježilo je stabilno, anticiklonalno zimsko vrijeme. Noći su bile prohladne, osobito u Zagori gdje je povremeno bilo jačeg mraza, a slabo mraza bilo je ponegdje uz obalu i na otocima. Suprotno od noćne i ranojutarnje situacije, danju biva natprosječno toplo s temperaturama koje su ponegdje dosezale toplih 15 Celzijevih stupnjeva.

ZAPIVAJ I BUDI KAŠTELANSKI TIĆ
U subotu, 18. siječnja u 16.00 sati, održat će se audicija za nove pjevače Gradskog dječjeg zbora Kaštelanski tići, u prostorijama HPD „Bijaćka vila“ u Kaštel Starom, na adresi Obala kralja Tomislava 53, 1. kat. Na audiciju se mogu prijaviti djeca osnovnoškolskog uzrasta. Poznavanje notnog pisma nije potrebno, potrebna je dobra volja i ljubav prema pjevanju.

U petak istječe rok za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Kaštela za 2019. godinu. Gradsko vijeće Grada Kaštela povodom Dana grada Kaštela, 4. ožujka, zaslužnim pojedincima, pravnim osobama i udrugama dodjeljuje javna priznanja na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Danas, ponedjeljak 13. siječnja, od 16 do 20 sati na prometnicama  Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se  akcija  u prometu „Faktori rizika“ u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti u prometu.

U povodu Dana grada Kaštela, Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Literarno – likovno – filmski natječaj na temu Kaštela pod naslovom „Kaštelanske štorije 2020.“. Natječaj je otvoren od 3. siječnja do 12. veljače 2020. godine, a u istome mogu sudjelovati državljani Republike Hrvatske – djeca i odrasli.

Prema informacijama iz HEP-a – Elektrodalmacije Split, u ponedjeljak 13. siječnja te u utorak 14. siječnja bez struje će biti manji dijelovi Kaštel Kambelovca i Kaštel Sućurca.