Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svjetski dan borbe protiv kuge 20. stoljeća okupio je svijet u slanju poruke o prevenciji rizičnog ponašanja koje otvara vrata ovoj žestokoj bolesti. Otkako se AIDS pojavio 80-tih godina u SAD-u, od te je bolesti umrlo približno 25 milijuna ljudi, a zaraženo je oko 60 milijuna.

Prema podacima Registra za HIV/AIDS Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj s HIV-om živi više od 600 osoba, od čega je 158 AIDS bolesnika. 
 
HZJZ u Hrvatskoj godišnje registrira oko pedesetak osoba inficiranih HIV-om. Radi se o osobama koje su u povećanom riziku od te infekcije kao što su to muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, ovisnici koji uzimaju opojna sredstva iglama i špricama, osobe koje plaćaju ili naplaćuju seksualne usluge, stalni partneri/partnerice inficiranih HIV-om, navode iz Zavoda.

Godišnji broj novooboljelih od AIDS-a u Hrvatskoj  kreće se u vrijednostima manjim od četiri na milijun stanovnika. Našu se zemlju tako svrstava među zemlje niskog rizika zaraze HIV-om. 
 
U Hrvatskoj od 2003. djeluje 10 centara za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV, kroz koje je do kraja 2008. prošlo 9000 korisnika. U njima je održano 17 tisuća savjetovanja te je testirano jednako toliko osoba. 
 
Današnji je dan podsjetnik na prisustvo ove bolesti i na činjenicu koliko je opasna i smrtonosna. Podsjetimo se koliko zdravlje znači i budimo na oprezu.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


 

 
 


 Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl