Ivica Lagator predsjednik kaštelanskog HDSSD-a

OSNIVAČKA SKUPŠTINA GRADSKOG ODBORA
Nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora politička scena u Kaštelima polako se uzburkava, te se je i povećala za jednu političku opciju, Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije (HDSSD),  čiji je Gradski odbor osnovan ove srijede u dvorcu Vitturi i kojem se u nekoliko prethodnih dana pridružilo stotinjak Kaštelana.

Na osnivačkoj Skupštini GO HDSSD-a, uz zainteresirane Kaštelane nazočio je i vrh ove stranke, na čelu s predsjednikom Hrvojem Tomasovićem i predsjednikom Glavnog odbora Lukom Roguljićem.

- Mi smo regionalna stranka, a ne kako nas neki proglašavaju, autonomaška stranka. Mi smo hrvatska nacionalna stranka regionalnog karaktera i ponosni smo hrvatski Dalmatinci koji će napraviti sve za našu regiju, a time i za Hrvatsku. Ovdje su se danas okupili kvalitetni ljudi koji će znati raditi za svoja Kaštela i napraviti u Kaštelima ono što treba, bez lažnih obećanja  – kazao je ovom prilikom Tomasović, naglasivši da im je formiranje Gradskog odbora u Kaštelima od značaja jer biti nazočan u drugom gradu po veličini u županiji, znači biti nazočan u Dalmaciji.

Prisutnima se obratila i potpredsjednica stranke Marija Mamić, istaknuvši u svom govoru da su stanovnici grada podno Kozjaka, bilo da se radi o domicilnom stanovništvu ili doseljenicima iz Zagore, drugih krajeva Hrvatske, BIH ili bilo kojeg drugog područja, svi odreda Kaštelani, koji su spremni raditi na boljitku grada u kojem žive. Predsjednik mladeži HDSSD-a Ivan Sambunjak u svom govoru istaknuo je važnost regionalnih stranaka te odbio poistovjećivanje s nekim drugim strankama i uzrečicu „svi su oni isti“.

Pensa i Danilo u stranci

Na Skupštini je govorio i predsjednik Udruge za zaštitu Ustavom zajamčenih prava građana Bogdan Pensa, koji je nazočne obavijestio kako su na Upravnom odboru udruge razmotrili istupe čelnika HDSSD-a, posebice predsjednika Tomasovića, proučili Statut i program stranke te zaključili kako su program i ciljevi ove političke opcije jednaki onima udruge.

- Naša je udruga nestranačka, ali smo u zadnjih 5 godina politički djelovali više od nekih stranaka, jer smo, koristeći sve zakonske mogućnosti, radili na promicanju pravne države i radili na prozivanju organa uprave koji nisu poštivali zakone RH. Danas smo u vremenu kada je toliko zakona pušteno u proceduru, a za koje smatramo da krše ustavne odredbe i prava građana te je potreban naš angažman s jedne više razine. Upravo zbog toga Upravni odbor udruge je odlučio da se osnivači udruge, ja kao njen predsjednik i Fabjan Danilo kao potpredsjednik, aktivno uključimo u rad ove stranke. To ne znači da će se ikoga iz udruge prisiljavati na nešto i svi članovi udruge mogu biti članovi bilo koje stranke, ali mi smo procjenili da naše djelovanje u zaštiti osnovnih ustavnih vrednota i prava građana, možemo poboljšati podupiranjem ove političke opcije – kazao je Pensa najavljujući da će na slijedećoj Skupštini udruge Upravni odbor pojasniti sva navedena stajališta te je siguran da će dobiti potporu članova.

Sve nazočne pozdravio je i gost na Skupštini, kaštelanski gradonačelnik Josip Berket, kazavši da se jednoj ovakvoj stranci koja nosi hrvatski i demokratski predznak,  ne može spočitavati autonomaštvo jer svi koji rade na poboljšanju života u svom okružju rade i na poboljšanju života u Hrvatskoj, te je novoj stranci u Kaštelima čestitao i poželio uspješan rad.

Istaknuli kandidata za gradonačelnika

Na Skupštini u dvorcu Vitturi, HDSSD je predstavio i svog kandidata za gradonačelnika Kaštela, 42-godišnjeg poduzetnika Renata Aščića, koji je nazočnima kratko kazao da ne želi Kaštelanima ništa obećavati, ali da može reći kako ima čvrste ambicije promijeniti i pomaknuti nešto u Kaštelima te biti gradonačelnik – prijatelj.

Među novoformirano vodstvo GO HDSSD-a Kaštela ove su večeri izabrani Ivica Lagtor za predsjednika te četiri potpredsjednika Fabjan Danilo, Bogdan Pensa, Ivana Bubrić i Luka Miolin.

Prema prvim najavama stranka, koja službeno djeluje tek nekoliko mjeseci i koja je „sestrinska“ stranka poznatijeg HDSSB-a u Slavoniji,  uhvatiti će se u koštac s velikim kaštelanskim problemima, a hoće li to građani prepoznati ostaje za vidjeti na lokalnim izborima.

 


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


Izdvojeno

 

 
 


Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...