Kaštelanski HDSSD nastavlja s djelovanjem i traži promjene

serajlicSERAJLIČ POVJERENIK STRANKE
Jedna od najmlađih stranaka na ovim prostorima, Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije, HDSSD, od prošlih lokalnih izbora nije posebno aktivan na ovim prostorima, no ako je suditi prema obraćanju medijima, njihovog ondašnjeg kandidata za gradonačelnika te sadašnjeg povjerenika, Maria Serajlića, ta činjenica uskoro će se promijeniti.

Kako je Serajlić naveo, do određenih razilaženja među članstvom došlo je, ne zbog rezultata, jer je stranka iako je osnovana uoči samih izbora, u gradovima osvojila čak 13 vijećničkih mjesta, već zbog neslaganja oko daljnjeg političkog djelovanja.

- Naime, dio članstva zauzimao se za priključenje stranke Savezu za Hrvatsku, dok je jedan dio bio protiv takve ideje i na taj način za posrednu podršku HDZ-u. Zbog toga je došlo do određenog vremenskog vakuuma u političkom djelovanju, koji je prestao Izbornim saborom stranke održanim krajem travnja u Splitu, gdje je novoizabrano vodstvo stranke u potpunosti podržalo osnivanje i ideju Saveza za Hrvatsku, tako da danas HDSSD predstavlja devetu stranku članicu Saveza – kazuje Serajlić.

Slijedom događanja, početkom lipnja odlukom predsjedništva stranke prekinut je i vakuum djelovanja u Kaštelima, a povjerenikom za Kaštela imenovan je  Mario Serajlić.

Društvo svemoćne manjine

- Hrvatska kao društvo i država stagnira i propada jer smo svi mi danas taoci političkih elita velikih političkih stranaka i njihovih klijentelističkih podobnih poduzetnika, obzirom na to da se njihov način djelovanja i funkcioniranja protivi bilo kakvim promjenama. Tim strankama i poduzetnicima idealan je politički sustav i stanje koje imamo danas, njih ne interesira to što takav sustav i stanje ne odgovaraju običnom hrvatskom čovjeku. Kada se nadovežemo na stanje i vlasničku strukturu medija i financijskih institucija u našem društvu, postaje jasno da smo u potpunosti postali društvo svemoćne manjine i obespravljene većine - tvrdi Serajlić nadodajući kako je svemoćna manjina potpuno uništila vjeru u moguće promjene većini građana i stvorenu premisu da su svi političari isti, gledaju svoje interese.

- Ukoliko kojim slučajem netko od novih političara i uspije isplivati između svih tih oštrih grebena političkih Igara Gladi, postojeća politička elita uredno izbaci svoje trojanske konje, kojima je jedini cilj sasjeći u korijenu zauzimanje potencijalnog slobodnog političkog prostora, pa tako uredno SDP izbacuje svoje trojanske konje na ljevici i centru poput Mirele Holly i Nikice Gabrića, ili HDZ koji izbacuje svoje na desnici, poput velike pravašice Ruže Tomašić. Što se tiče programskih odrednica, moramo samo pogledati temeljne probleme naše države i iste promijeniti. Međutim, ponovno se ističe da je ogromni problem to da te promjene ne odgovaraju političkoj eliti. Pa valjda svatko više vidi da nam ne treba država od 20 županija plus Grad Zagreb te 128 gradova i 428 općina, mi se zalažemo za pet regija sa mnogo većom financijskom samostalnošću, a od kojih bi regija jedna bila i Dalmacija – nastavlja novi povjerenik.

Serajlić je u svom obraćanju još naveo za kakvi se model upravljanja javnim poduzećima zalaže HDSSD, kako je kočnica razvoju i politički kadrovirana javna uprava, koji su problemi javne administracije, do čega dovode birokratske zavrzlame, a posebno se osvrnuo i na stanje u Kaštelima.

U Kaštelima gradonačelnik ima poslušnu većinu

- Što se tiče Kaštela, sa žalošću moramo ustvrditi sa se ništa nije promijenilo. Vrtić Maslina se više ne spominje. Nedavno je na Gradskom vijeću za vrtić Maslinu prebačeno dva miliona kuna od vodoopskrbe, sve je prošlo u tišini, nitko nije niti riječ rekao. Mi ćemo zahtijevati objašnjenje tko je kriv za  Maslinu, ima li krivac ime i prezime. Što je s hotelom Palace i drugim turističkim sadržajima? Što je  s poljoprivrednim zemljištem, nitko više ne govori o planu navodnjavanja i dovođenja struje na poljoprivredna zemljišta? Moramo se dotaknuti i vrtića, jer je izgleda ove godine normalno da sva djeca ne budu upisana u vrtiće, a svi se zaklinju u djecu kao najveći jamac budućnosti – dio je onoga na što se osvrnuo Serajlić, koji je ustvrdio da dosadašnje političko djelovanje u Kaštelima, a pogotovo aktualno, u kojem gradonačelnik ima apsolutnu poslušnu većinu u Gradskom vijeću, ukazuje da i dalje nema nikakve volje, znanja i perspektive za navedeni razvoj.

- HDSSD Kaštela će to pod svaku cijenu nastojati promijeniti, obzirom na to da svi mi želimo ostati živjeti u našem gradu i da tu ostanu živjeti i naša djeca. Koliko ćemo uspjeti ovisi i o našem radu i sposobnosti okupljanja članova i simpatizera, koji dijele naše ideje i ciljeve i koji se ne boje izreći riječ u cilju ostvarenja tih ciljeva. Međutim, navedeno postići neće biti lako obzirom na to da postojeća politička elita na raspolaganju ima znatni kapital, lokalne ustanove i poduzeća, medije, a toj eliti navedene promjene ne odgovaraju jer zadiru u njihove parcijalne interese – zaključio je Serajlić.

Inače, uskoro se očekuje održavanje osnivačke skupštine podružnice HDSSD-a na kojoj će se formirati tijela podružnice i odrediti ovlašteni predstavnici. HDSSD-ovci se nadaju podršci većeg broja članova i simpatizera.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


Izdvojeno

 

 
 


Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...