hren

PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK ZA VLASNIKE POVIJESNIH GRAĐEVINA
Kako sačuvati ljepotu starih kaštelanskih kuća, a samim tim i starih  jezgri mjesta, na jednostavan način opisano je u publikaciji „Očuvanje i održavanje kaštelanske tradicijske arhitekture“, koja je u četvrtak predstavljena u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Za predstavljanje publikacije, kao i njeno izdavanje zasluge pripadaju društvu za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“, ali prvenstveno mladoj autorici Marijeti Babin.
Ova arheologinja iz Konzervatorskog odjela u Trogiru, napisala je i uredila ovaj priručnik, posebno za vlasnike povijesnih građevina, a jedan od ciljeva je sprješavanje daljnje devastacije, do koje često dolazi i zbog krivih informacija ili nedostatka istih.

Priručnik donosi opis povijesnih jezgri Kaštela i zaštićenih zona, nastale devastacije u tom prostoru, opis načina i materijala za održavanje takvih građevina, preporuke za održavanje, te kome se javiti ako krenete u određene zahvate.
U priručniku se nalazi i niz mapa starih jezgri i zanimljive fotografije iste autorice, na kojima su vidljivi konkretni primjeri starih povijesnih građevina.

Na predstavljanju  je o publikaciji govorila Anita Gamulin iz Konzervatorskog odjela u Splitu, koja je izrekla cijeli niz pohvala za ideju i realizaciju priručnika.

Kako je predstavljanje organizirano u povodu Dana grada, iz društva Bijaći odlučili su svoje sugrađane darivati, pa su svi nazočni na poklon dobili primjerak priručnika „Očuvanje i održavanje kaštelanske tradicijske arhitekture“.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij