Čistoća i minimalizam Ivane Knezović u derutnom Adriachemu

ODRŽANA MODNA REVIJA U PROSTORIMA NEKADAŠNJE TVORNICE
Na ljestvici aktivnosti u gradu podno Kozjaka, modne revije i modeli ne zauzimaju neko posebno mjesto pa je stoga modna revija, koja je na specifičan način spojila jedan od simbola propasti kaštelanskog gospodarstva i modni dizajn, pravo osvježenje u toj sferi društvenih zbivanja.

A toj spoj realizirala je mlada splitska dizajnerica Ivana Knezović, koja je u derutnim prostorima nekadašnjeg Adriachema, održala drugu samostalnu reviju svojih kreacija.

- Često naginjem čeliku, hrđi, onim tmurnim industrijskim prostorima, jer u tim elementima ima poprilično emocija. U tim napuštenim prostorima nekada je netko hodao, radio, disao, zaljubio se.... Tu se na djelu vidi priroda, život. Nešto se trebalo srušiti, nestati, da bi se rodilo nešto novo. A zašto baš Kaštela? Nakon povratka iz Kanade, gdje sam živjela, neko sam vrijeme živjela u Kaštelima, a danas u Kaštelima i radim. Imala sam priliku šetati ovim gradom, istraživati napuštene kuće, tvornice, prostore, a prostor Adriachema posebno me privukao. Tako sam, nakon moje prošlogodišnje revije na tračnicama, u okružju vlakova, ovu drugu odlučila organizirati upravo tu – objasnila nam je razloge izbora mjesta održavanja revije, splitska dizajnerica.


Ivana Knezović

Ivana Knezović modnim dizajnom bavi se posljednjih nekoliko godina, a prošle godine pokrenula je ekološko orijentirani modni brend „Murva“.  Kako sama kaže, „Murva“ je proizvod njenog životnog iskustva i proizvod zrelosti žene i umjetnosti.  U kreacijama njenog brenda prepoznaje se iskrenost, neopterećenost, sloboda i ne postojanje prepreka, što ujedno obilježava i samu dizajnericu, a osim njenog karaktera brend nosi i njene emocije, snagu i talente. Ona kroz njega pokazuje potrebu za rušenjem pravila i kalupa te slobodu uma i tijela.

- Moje kreacije donose čistoću i minimalizam s prisutnom geometrijom, arhitekturom te različitim oblicima umjetnosti, poput slikarstva, književnosti, glazbe, kiparstva – dodaje Ivana.

Upravo sve to dočarala je modna revija u Adriachemu, kojom je predstavila svoju novu kolekciju, pod nazivom  “Steeled” ili u prijevodu “Očeličena”.

- Za razliku od prve revije u Splitu, u kojoj je sve bilo u znaku boje bjelokosti, na ovoj reviji prevladavala je tirkizna boja koja predstavlja nebo, zemljanocrvena koja predstavlja dom I modra kao balans. Žena u ovoj kolekciji je žena ratnica, samostalna, hrabra, slobodna i kreativna, a u svemu tome ipak nježna I ženstvena. Modeli koji su nosili kolekciju bili su nenašminkani, s cipelama bez potpetica, bez push-up grudnjaka, nosili su donje rublje bez šavova, mjesec dana nisu čupali obrve, šišali kosu, nisu imali duge ni lakirane nokte… bili su moj odraz jer ja se ne šminkam u svakodnevnom životu – s osmijehom nam je kazala Ivana, inače poliglota, magistrica talijanistike i bohemistike, koja Kaštelane uči engleski jezik.

A njeni učenici, svih generacija, pomogli su joj u realizaciji revije u Adriachemu, zbog čega je osjetila potrebu da svim Kaštelanima, posebno Jozi Cikojeviću I vlasniku prostora Josipu Berketu, od srca zahvali  na kraju ove kaštelanske modne priče.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


 

 
 


 Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl