hren
 

OBLIKOVANJE LJUDSKOG OKOLIŠA PO UZORU NA OBRASCE IZ PRIRODE
Projekcijom dokumentarnog filma INHABIT ovog ponedjeljka u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, započeo je tjedan permakulture, tijekom kojeg će se, do 10. ožujka, osim filmskih projekcija u Kaštelima i Omišu, kroz Dane otvorenih vrata udruge Permakultura Dalmacija, održati predavanja i radionice u Splitu.

Kaštelansku projekciju filma organizirala je udruga maslinara Kaštela Mastrinka u suradnji sa udrugom Permakultura Dalmacija.

- Radi se o dugometražnom dokumentarnom filmu koji daje odgovor na pitanje što je permakultura. Režiser filma Costa Boutsikaris, nakon što je diplomirao film i vizualne umjetnosti na sveučilištu Rutgers, a ujedno je i završio tečaj permakulturnog dizajna, odlučio se na trogodišnje putovanje dijelom SAD-a i život na permakulturnim farmama i imanjima, nakon čega je nastao ovaj film. Boutsikaris je ovim filmom pokušao dati odgovore na različite probleme s kojima su se ljudi susretali i iznaći rješenja - kazao je Marin Kanaet iz udruge Mastrinka, naglasivši da osim što je strukovna udruga, Mastrinka ima još jednu bitnu komponentu, a to je ekologija.

- Mi smo se do sada uključivali u sve ekološke projekte za koje smo smatrali da su vrijedni, nastojimo promovirati ekološki način proizvodnje i radimo na svemu što doprinosi boljem i zdravijem životu. I upravo na tom tragu uklapa se i priča o permakulturi, koja je jedan pogled na situaciju, ali ne kao kritika već kao mogućnost davanja pozitivnih rješenja – objasnio je Kanaet vezu Mastrinke s organizacijom ovakvog događanja.

Značenje permakulture mnogima je nepoznato, a što je permakultura ove je večeri približio predsjednik udruge Permakultura Dalmacija, Ivan Rako.

- Najjednostavnije možemo reći da je permakultura oblikovanje ljudskog okoliša po uzoru na obrasce iz prirode. Ali pri tome pažnju usmjeravamo ka tome da čovjekovo ulaganje energije bude minimalno, uz maksimalnu korist, istovremeno pazeći da se poštuje priroda, a da se neki čovjekovi benefiti modernog života u tome ne izgube – Rako je kratko obrazložio osnove permakulture.

Ovom prigodom najavljen je i tečaj permakulturnog dizajna, koji će se održavati u Splitu  od 16. do 25. ožujka, u suradnji s udrugom Zdravi grad, a na kojem će se kroz međunarodno usvojeni program polaznicima pružiti teorijska i praktična znanja primjenjiva na vlastitim projektima uspostavljanja samoodrživih sustava.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij