hren
 
Zbog niza pitanja vezana za POS koje ste postavljali preko komentara, poslali ih nam mailom ili telefonski kontaktirali Gradsku upravu, iz grada smo, od gosp. Ivana Čaglja, pročelnika za gospodarstvo grada Kaštela, dobili skraćeni hodogram aktivnosti u projektu poticane stanogradnje. Ovih 18 točaka u nastavku sigurno će Vam pomoći daljnjem razumijevanju cijelog projekta…


REALIZACIJA  PROGRAMA  DRUŠTVENO POTICANE STANOGRADNJE

Hodogram aktivnosti u realizaciji izgradnje i kupnje stana iz Programa POS:


1. FORMIRANJE POVJERENSTVA


a) Povjerenstvo za provedbu programa POS-a se formira donošenjem odluke  na sjednici Poglavarstva.

2. ANKETA

a) JLS utvrđuje interes za kupnju stanova iz programa POS-a pozivajući potencijalne kupce (putem lokalnih medija, internet stranica itd.) na anketiranje.

3. DAVANJE PONUDE ZA ZEMLJIŠTE OD STRANE JLS ILI DRUGE OSOBE

a) JLS ili druga osoba koja je spremna osigurati zemljište i druga sredstva za izgradnju stanova dostavlja APN-u odgovarajuću ponudu za ustupanje određenog građevinskog zemljišta, odnosno lokacije za izgradnju stanova.

4. PREDUGOVOR O MEÐUSOBNIM PRAVIMA I OBVEZAMA

a) Po prihvatu ponude APN potpisuje s JLS-om Predugovor o međusobnim pravima i obvezama (u daljnjem tekstu Predugovor o MPO-u) u kojem se iskazuje namjera te utvrđuju svi bitni elementi oko participacije u realizaciji Programa POS-a (pitanja vezana uz prijenos i cijenu zemljišta, komunalnu infrastrukturu, uređenje okoliša, odricanje od povrata sredstava pri kupnji posebnih skupina kupaca npr. stradalnici domovinskog rata i sl).

5. NATJEČAJ ZA PROJEKTIRANJE I ODABIR PROJEKTNE DOKUMENTACIJE

a) APN nakon potpisivanja Predugovora o MPO raspisuje natječaj za odabir najpovoljnijeg projektnog rješenja, koje treba biti prilagođeno potreba utvrđenim u anketi te u skladu s elementima iz Predugovora o MPO.

6. LISTA REDA PRVENSTVA JLS-a

a) Nakon provedene ankete predsjednik povjerenstva saziva sjednicu s ciljem raspisivanja javnog poziva za formiranje liste reda prvenstva..

b) Utvrđuju se svi relevantni kriteriji koji se boduju, kao i pripadajući broj bodova po kriteriju (vrijeme prebivanja, dob, sprema, status branitelja/dragovoljca, stambeni status...)

c) Nakon usaglašavanja bodova i kriterija povjerenstvo  raspisuju javni poziv (službeni list, lokalni mediji, web stranica) za utvrđivanje liste reda prvenstva za kupnju stanova s rokom za prikupljanje ponuda i sl.

7. UGOVOR O PRIJENOSU PRAVA ZEMLJIŠTA

a) Nakon utvrđene liste reda prvenstva sklapa se Ugovor o prijenosu prava vlasništva zemljišta na APN.

8. ISHOÐENJE GRAÐEVINSKE DOZVOLE

a) Nakon potpisivanja Ugovora o prijenosu prava zemljišta APN kao investitor ugovara izradu projektno tehničke dokumentacije i ishođenje, u suradnji s JLS-om, Građevinske dozvole.

b) Obveza je JLS-a da ishodi građevinsku dozvolu za izgradnju infrastrukture i druge radnje u kojima sudjeluje, a za koje je Zakonom predviđena građevinska dozvola..

9. UGOVOR O MEÐUSOBNIM PRAVIMA I OBVEZAMA

a) Po ispunjenjenju uvjeta  navedenih u Predugovoru o MPO sklapa se Ugovor o MPO.

b) Po izgrađenosti objekta radi se okončani obračun ovog Ugovora s ciljem potvrđivanja ispunjenosti svih kondicija istog. 

10. UGOVOR O GRAÐENJU

a) APN u suradnji s JLS raspisuje javni natječaj za odabir izvoditelja radova nakon ispunjenja prethodnih točaka te temeljem odabira najpovoljnije ponude sklapa Ugovor o građenju.

b) APN u suradnji s JLS, raspisuje natječaj za odabir stručnog nadzora nad izgradnjom.

11. REALIZACIJA IZGRADNJE

a) APN i JLS zajedno prate i sudjeluju u realizaciji izgradnje.

12. PREZENTACIJA

a) Po započetoj izgradnji APN sa liste reda prvenstva poziva kupce na prezentaciju Programa POS-a prigodom koje se prezentira postupak kupoprodaje stana iz Programa POS-a, odgovora na eventualna pitanja, te se dijele katalozi stanova s ponudom i cijenom, kao i drugi promiđbeni materijali koji bi kupcima trebali olakšati odabir.

b) Pri prezentaciji se određuje rok za provjeru kreditne sposobnosti kanditata koji kupuju stan obročnim načinom plaćanja.

c) Na prezentaciji riječ imaju i predstavnici triju banaka (Splitska banka, PBZ, Volksbank) koji prezentiraju svoje bankovne uvijete kreditiranja stanova iz Programa POS-a te dijele promiđbene materijale i pozivaju kupce u poslovnice.

d) Prezentacija se održava u prostorijama koje osigura, zajedno s pratećom tehničkom podrškom JLS.

13. PROVJERA KREDITNE SPOSOBNOSTI

a) Postupak provode poslovne banke, u roku do 30. dana, (navedenom na prezentaciji) temeljem propisane dokumentacije, a kupac po osobnom nahođenju bira jednu od tri poslovne banke (Splitska banka d.d., PBZ d.d., Volksbank d.d.)

14. ODABIR STANA

a) Postupak se provodi po redosljedu prvenstva na listi i rezultatima provjere kreditne sposobnosti

b) Odabir je javan i odvija se u prostorijama koje osigura Jedinica lokalne samouprave pred drugim pozvanim kandidatima gradske liste reda prvenstva.

15. POTPISIVANJE PREDUGOVORA O KUPOPRODAJI

Predugovorom se definira predvidiva prodajna cijena kao i rokovi useljenja, a konačna cijena bit će poznata po obračunu svih troškova nakon izgradnje i dobivene uporabne dozvole 

16. POTPISIVANJE UGOVORA O KREDITU S POSLOVNOM BANKOM

a) Ugovor o kreditu potpisuje se sa poslovnom bankom cca. do 20 dana od datuma potpisa Predugovora o kupoprodaji ukoliko se stan ne kupuje gotovinski.

17. POTPISIVANJE UGOVORA O KUPOPRODAJI

a) Ugovor o kupoprodaji potpisuje se sa APN-om po ishođenju uporabne dozvole, kao i obračuna svih troškova.

b) Predvidiva prosječna cijena stana može se u konačnom Ugovoru povećati max. do 7%, na temelju opravdanih troškova,  sukladno Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji

18. PRIMOPREDAJA KLJUČEVA I USELJENJE

a) U roku od 30 dana od datuma potpisa Ugovora o kupoprodaji vrši se primopredaja i useljenje u stan.

b) Prigodom primopredaje ključeva sastavlja se zapisnik o primopredaji nekretnine, uručuje obvezna garancija i druga dokumentacija, u skladu s odredbama Ugovora o kupoprodaji.


KOMENTARI:

Stari Komentari (16)

 • ...Eeeh da mi je stan POS-a... (Gost)

  Mlad sam, 27 god, postdiplomski sam obrazovan, nemam rješeno stambeno pitanje i rado bih bio na spisku makar za najlošiji stan iz POS-a u Kaštelima, ali sumnjam da bih dospio na listu.
  Rado bih da me netko od odgovornih i involviranih u projekt demantira.

  oko 13 godina prije
 • Thomas Moore (Gost)

  Ima ti anketa koja \"ispituje\" zainteresiranost tržišta za takve stanove. Ostavi im adresu, brojeve telefona i naravno bruto plaću, pa ti se možda jave :zzz
  Moš mislit!
  Nisam involviran, ali ne vjerujem HDZ ni kad darove nosi. I mala djeca znaju da u gradu K. glavnu riječ vode sitni interesi, pa je tako čini mi se tako i u ovom slučaju.
  Živi bili pa vidili.
  Ja sam prije par mjeseci kupija stan (kapara) po 1700 E u Kaštelima. Eto ti poticaja!
  25 godina ima da žuljan samo za kredit...
  A natalitetnu politiku neka obise mačku o rep!

  oko 13 godina prije
 • ... eh da! (Gost)

  od gosp. Ivana Čaglja, pročelnika za gospodarstvo grada Kaštela, dobili skraćeni hodogram aktivnosti u projektu poticane stanogradnje...
  ...Naravno prepisan od POS Splita!

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  kad se vlašće pogospodi, gore vlašće nego pašće

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Nevjerojatni ste. POS-ovi stanovi će se gradit a ovu proceduru ne propisuje grad, ni Kaštela ni Split već APN!
  Zato, budite ozbiljni, ne lapetajte.

  oko 13 godina prije
 • nevirni toma (Gost)

  Kad si tako puno pametan prijavi se na anketu pa javi sviman kako si proša.

  oko 13 godina prije
 • Nevirnom Tomi (Gost)

  Koliko sam ja upoznat anketa je radi ispitivanja interesa za kupnju stana iz programa POS-a a ne za bodovanje da ko vidi kako je proša !?

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Tko god hoće kupit stanove od Biliškovke, Jurete, Kelama, Ive dom i ostalih za 1.500 eura/m2 nek se ne prijavljuje na anketu

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  I ja sam se prijavio. Bitno je da se prijavi što više ljudi. Inaće, ovu cijelu proceduru diktira država i APN.

  oko 13 godina prije
 • Živi bili pa vidjeli! (Gost)

  [QUOTE] b) Obveza je JLS-a da ishodi građevinsku dozvolu za izgradnju infrastrukture i druge radnje u kojima sudjeluje, a za koje je Zakonom predviđena građevinska dozvola..
  [/QUOTE]

  Da bi javna lokalna samouprava tj. Uprava Grada Kaštela (JLS) mogla ispuniti svoje obaveze MORA PRIJE izdavanja lokacijske i građevinske dozvole ispuniti slijedeće:
  - napraviti urbanistički plan uređenja naselja;
  - izgraditi oborinsku i fekalnu kanalizaciju;
  - izgraditi vodovod i protupožarni vod;
  - izgraditi trafostanicu i kabele za pojačanje napona;
  - izgraditi cestu širine oko 9 m s rasvjetom.

  Svu se tu linijsku infrastrukturu MORA IZGRADITI i za nju dobiti UPORABNA DOZVOLA u dužini bar nekoliko stotina metara, a ako to bude u Rudinama onda za dosta toga u dužini oko 3-4 km, i to PRIJE pojedinih faza izgradnje samih stanova!

  Pogledamo li koliko je dosada u zadnjih par godina JLS izgradila takvih objekata onda će stanovi POS-a osvaniti za 5-6 godina ili će se dobar dio proračuna podrediti tome pa će to biti za možda 3 godine. Puno ili malo - prosudite sami!

  ŽIVI BILI PA VIDJELI !!!

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  ma njbolje da se POs ne gradi šta će nama to. Mi smo puni para pa ćemo kupovat stanove po 1700 1800 euri kvadrat baš nas brige. Nemojte raditi POS stanove molim Vas jer (ovo su razlozi naših ljudi):
  - nikad neće bit gotovi
  - ja neću moć dobit taj stan
  - jer su POSovi stanovi smeće
  - jer su propisi prepisani iz Splita
  - jer smo mi kreteni a ne ljudi (ovo sam ja reka nisam prepisa)

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Ne budite toliko pesimistični, ajde javite se, ispunite ANKETU. I ja nestrpljivo čekam rezultate a ako bude malo zainteresiranih neće od svega biti ništa.

  oko 13 godina prije
 • A di smo mi (Gost)

  nema tu liste vec se sve zna tko ce dobit kljuc u ruke

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Ako si toliko pametan budi i hrabar pa ih nabroji. Uostalom, koliko sam shvatio iz navedenog hodograma aktivnosti osim bodovanja u mnogome na rezultate utječu i odluke banaka koje vode račune i o kreditnoj sposobnosti natjecatelja.

  oko 13 godina prije
 • biba (Gost)

  :upset

  oko 12 godina prije
 • jure (Gost)

  znate li možda kad će bit moguće see prijavit na listu za POS-ove stanove u Kili i Korešnici u Splitu

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij