hren

KAKVU VODU PIJEMO?
- Što nam je danas s vodom, mutna je i narančaste boje? Nije bilo nikakvih obavijesti o radovima, a nije bilo ni kiše da bi se izvor Jadra zamutio – pitale su nas prošlog tjedna dvije Lukšićanke, koje žive nekoliko desetaka metara sjevernije od dvorca Vitturi, no nisu bile jedine koje su nas tog dana upozorile na upitnu kvalitetu vode za piće iz slavina.

Tog dana na kvalitetu vode, makar što se tiče njenog izgleda, upozorilo nas je još nekoliko građana, a svi vodu koriste u samom centru Kaštel Lukšića. U provjeri njihovih navoda razgovarali smo i s nekima od zaposlenika u dvorcu Vitturi, vlasnikom obližnjeg ugostiteljskog objekta i nekima od stanara iz kuća u blizini dvorca.

- Danas je voda potpuno mutna, narančasto-sive boje, kao da je puna zemlje i blata. Nije nam to prvi put da je voda zamućena, ne uzimajući u obzir ona zamućenja na cijelom ovom području kada su velike kiše. Kako je voda upitne kvalitete već neko vrijeme, iskuhajemo je za upotrebu no primjetili smo da nakon iskuhavanja ostaje nekakva masnoća, što nas dodatno brine. Neki od nas imali su iskustva i sa smeđim masnim naslagama, kao da se radi o masnoj glini, u posudama gdje im voda odleži dan – dva. Jednostavno, nemamo povjerenja u kvalitetu vode koju koristimo iz slavina, strah nas je za zdravlje, ali i za uređaje kojima je za rad potrebna voda – dio je onoga što su nam kazali naši sugovornici, navodeći i mogućnost da su uzroci u korištenju hidranata pri čemu se podignu nataložene nečistoće u cjevovodima.

Tragom njihovih navoda obratili smo se odmah u Vodovod i kanalizaciju u Kaštelima, no oni nisu bili upoznati s trenutnim stanjem te su obećali  kako će navode provjeriti. Kako su obećali, navode su provjerili, a neslužbeno smo doznali da su sljedećeg dana cisternama ispirali jedan od lukšićkih cjevovoda.
Pitanje o kvaliteti vode u centru Kaštel Lukšića uputili smo i nadležnima u upravi Vodovoda i kanalizacije u Splitu, koji su odmah reagirali i njihov tim uzeo je uzorke vode u dvorcu Vitturi, u cilju ispitivanja njene kakvoće.
- Ovim putem obavještavamo vas kako su izvršene analize Nastavnog zavoda za javno zdravstvo za sporni uzorak. Svi određeni fizikalno - kemijski i kemijski parametri sukladni su Pravilniku. Mikrobiologija je još u izradi, a kompletirani rezultati bit će u ponedjeljak, kada ćemo vas izvijestiti o rezultatima – pisalo je u obavijesti iz VIK-a, a uz obavijest stigli su i pisani rezultati.

Osim ove informacije kontaktirao nas je i direktor VIK-a Tomislav Šuta, kao i tehnički direktor Ivica Perić te voditeljica laboratorija za pitku vodu Danijela Matijaca Lovrić.
Prema njihovim izjavama, s kakvoćom vode u Kaštelima nema posebnih problema, osim kada je riječ o zamućenosti vode na cijelom splitskom području kada dođe do zamućenosti na izvoru Jadra. Čak naprotiv, u odnosu na sam grad Split, zbog novijih uređaja u Kaštelima je voda često bolje kvalitete pa i kod tih zamućenosti na izvoru.
U podužem razgovoru nadležni iz VIK-a kazali su nam kako su određene naslage, a ne radi se o masnoći, koje znaju ostati nakon prokuhavanja, ustvari kamenac, što je uobičajena pojava. Nadležni nisu odbacili mogućnost da ponekad, ali rijetko, dođe do blage zamućenosti na navedenom području, a mogući razlozi, prema njihovom mišljenju leže u činjenici da se u blizini izvode radovi na uređenju plaže (iako nismo mogli shvatiti tu povezanost op.a.).

Nakon nekoliko dana, kako su i naveli,  iz VIK-a su nam poslali i rezultate mikrobiološke analize.

- Nastavno na korespodneciju od petka dostavljamo vam kompletirane rezultate za sporni uzorak iz Kaštel Lukšića (mikrobiologija). Svi parametri koje smo obvezni po Pravilniku određivati, sukladni su vrijednostima propisanih istim.
Dapače sve vrijednosti su daleko ispod MDK i uobičajene su kao kod bilo kojeg drugog uzorka te ne upućuju na bilo kakvu vrstu onečišćenja – navodi se u njihovom dopisu.

Građane koji su nam se potužili izvijestili smo o rezultatima analize, no njihovo nezadovoljstvo i sumnjičavost još uvijek  je prisutna, jer kako su kazali, vide što im je čašama i to što vide ponekad uopće nije ugodno kako za oči tako i za nepca, zbog čega su i dalje zabrinuti za svoje zdravlje.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij