PREDZADNJI TJEDAN KREATIVNOG PROLJEĆA
Brojni stanovnici Kaštela, iako godinama žive u ovom gradu, nisu  imali priliku upoznati ga s njegove morske strane pa tako, ako izuzmemo nautičare, ni brojni turisti koji ovaj grad pohode. A pogled na sedam bisera nanizanih uz obalu Kaštelanskog zaljeva, jednom riječju je – jedinstven.

Kako bi se nešto pomaklo te iniciralo poduzetništvo malih brodara i turističkih djelatnika, kaštelanska Turistička zajednica, u sklopu Kreativnog proljeća kao jedan od kaštelanskih puta, što je tema predzadnjeg tjedna ove manifestacije, organizirala je razgledavanje Kaštela brodom i oduševila sve sudionike tog događanja.

Šezdesetak izletnika ukrcalo se ovog ponedjeljka na brod Plišivac u Kaštel Sućurcu, odakle su otplovili na istok, prema Barbarincu, a potom natrag na zapad. Sućuračka riva s kampanelom, obala nekadašnjeg Jugovinila, marina Kaštela, gomilički kaštilac.... a navrh svega ponosni Kozjak...
Izletnici su već na samom početku pokazali zadovoljstvo, iako je među njima bilo onih koji su Kaštela dobro upoznali i s ove morske strane, no svi su bili složni, uvijek je ovakav doživljaj poseban i uvijek donese nešto novo.

- Ko fetiva Kaštelanka  dobro znam kako Kaštela izgledaju s morske strane, prošla sam ovu rutu bezbroj puta na kaiću moga oca, ali i danas mi je ovo nešto posebno – kazala je Sanja Petričević, dok je poznata kaštelanska ekologinja Ivna Bućan ustvrdila kako bi sve bilo i bolje da s obale nestanu ostaci nekadašnje kemijske industrije i izrazila nadu da će projekt prenamjene tog prostora u turističku zonu, napokon krenuti.

Kambelovac i stara Baletna škola, dvorci Vitturi i Rušinac, duga plaža u Starom, a uz nju mul, kula Ćipiko koja čeka nastavak projekta uređenja, Rotondo, kampaneli mjesnih crkvi, Nehaj, šljunčane plaže, Resnik..

Vina za potpun doživljaj

Ovaj izlet bio je i posebna prilika da se baš tijekom njega održi Vinski uvodnik u ovaj tjedan Kreativnog proljeća te se predstavi još jedan kaštelanski vinogradar i vinar, Vlade Perišin.

Vlade je sudionicima izleta predstavio svoja vina nastala u konobi u Kaštel Kambelovcu, maraštinu, kaštelanski crljenak, opolo od crljenka, pošip i na kraju kaštelanski prošek, vina nastala od grožđa iz obiteljskog vinograda na Kozjaku, koji obitelj Perišin obrađuje na tradicionalni način, uz pomoć konja.
Vladina obitelj, kao i djelatnici škole Braća Radić,  za ovu su prigodu  pripremili slane i slatke delicije, poput mariniranih inćuna, sira, kapara, kaštelanskog kolača i kolača od trešanja pa je doživljaj okusa Vladinih vina bio potpun.

Značajan potencijal

Potencijal ovakvih izleta je veliki i sada su na redu privatni poduzetnici da „brodski put“ uvrste kao nezaobilazni dio turističke ponude Kaštela, čulo se ovog dana.

- Mnogo toga prebacuje se na Grad, na Turističku zajednicu. Ovo je čisti biznis i ovakve ture trebali bi organizirati privatnici, koji bi imali dosta posla jer su Kaštela predivna i s kopna, a posebno s mora – kratko nam je na pitanje o budućnosti ovakvih izleta, kazala pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić.

Direktorica Turističke zajednice Nada Maršić složila se s ovom konstatacijom i izrazila nadu da će potencijali biti prepoznati.

- Upravo s ovakvim aktivnostima ukazujemo na različite mogućnosti i potencijale pa tako i na mogućnosti različitih obilazaka Kaštela  poput ovog. Obilazak Kaštela brodom, degustacija delicija i vina, mislim da je to prekrasan izlet – ustvrdila je Maršić, a Zokić je nadodala kako će Grad, po pitanju poticaja i podrške, dozvola i uređenja potrebne infrastrukture, uvijek dati sve od sebe da se takve djelatnosti mogu odvijati.
Izletnici su se s broda nakratko iskrcali na Resniku, gdje ih je dočekao ravnatelj Muzeja grada Kaštela Ivan Šuta te ih poveo u obilazak arheološkog lokaliteta Sikuli i kroz kratko predavanje upoznao ih s arheološkim radovima te činjenicama koje su ti radovi otkrili o životu na tom području u doba antike.

A nakon ovog povijesnog predavanja uslijedio je povratak natrag prema Sućurcu, na ponekom valu od maestrala, koji je nagovijestio da nam ljeto ipak dolazi.

Vinska kočija, predavanje, bob i uvod u tjedan glazbe

Inače, ovaj šesti tjedan Kreativnog proljeća osim ovog „brodskog puta“, u utorak poslijepodne donosi  i put “vinske kočije”.

„Srijeda u ulici Kaštelanskog crljenka“  u dvorcu Vitturi u 20 sati, rezervirana je za predstavljanje koncepta organizacije umjetničkih kolonija u Ulici kaštelanskog crljenka, uz gostovanje akademskog kipara Vene Jerkovića, a u četvrtak, u 20 sati, u Vitturiju će gostovati Ivo Babić s predavanjem “Rasponi Jadrana”.

Ove subote, u sklopu Kreativnog proljeća, održat će se i tradicionalna Fešta o' boba u Kambelovcu, a nedjelja navečer bit će uvod u sljedeći tjedan posvećen glazbi te će tada, na sedam kaštelanskih brca i sličnih prostora, istovremeno koncert održati sedam kaštelanskih klapa.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno