hren
 

DOBRE VIJESTI ZA RODITELJE OSNOVACA
Još nas desetak dana dijeli od početka nove školske godine, a dio roditelja još uvijek ne zna kako će biti organizirana podijela udžbenika za osnovne škole, koje će prema odluci Ministarstva obrazovanja iz proračuna ove školske godine besplatno dobiti svi osnovci na području Hrvatske pa smo kod nadležnih potražili odgovor na to pitanje.

Kako su za postupak nabavke udžbenika bile zadužene osnovne škole, tako će u kaštelanskim osnovnim školama sve učenike udžbenici dočekati na školskim klupama, a ako zbog tehničkih postupaka određeni udžbenici još uvijek ne izađu iz tiska, učenicima će naknadno biti podijeljeni.

- Dio učenika dočekat će rabljeni, ali ispravni i neoštećeni udžbenici, koje su prošle godine koristili stariji učenici, dok će dio dobiti potpuno nove udžbenike, a radi s o učenicima prvih i petih razreda, odnosno učenicima uključenim u reformu obrazovanja „Škola za život“. Dio novih udžbenika za pojedine predmete, zbog iste reforme, dobit će i učenici sedmih razreda. Poneki novi udžbenici dočekat će i učenike ostalih razreda, a radi se o nadopuni oštećenih i neupotrebljivih udžbenika – kazala nam je ravnateljica škole Kneza Mislava u Kaštel Sućurcu Anita Luketin.

Ove godine još jedna novost, a to je da će učenicima biti osigurani i besplatni udžbenici iz svih izbornih predmeta, za razliku od prošle godine, kada su besplatni bili samo udžbenici iz vjeronauka.

Radne materijale potrebne za nastavu, za koje je preporuka da se ne brza s njihovom nabavkom, kako se ne bi kupio nepotreban materijal, roditelji će ipak morati sami financirati. No dio gradova i općina uključio  se u pomoć roditeljima u financiranju tog troška pa će tako, ako Gradsko vijeće prihvati, biti i u Kaštelima, gdje će svim roditeljima pomoći s iznosom od 200, odnosno 300 kuna za nabavku radnog materijala po učeniku.

- Grad Kaštela sufinancirat će radne materijale u iznosu od 200 kuna za roditelje učenika od 1. do 4. razreda te u iznosu od 300 kuna za roditelje učenika od 5. do 8. razreda. Pravo ostvaruju svi učenici koji pohađaju osnovnu školu na području grada Kaštela, a radi se o gotovo 4000 učenika.

S obzirom da sredstva predviđena za navedenu potporu nisu osigurana u proračunu u tolikom iznosu, potrebno je pričekati sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će gradonačelnik predložiti vijećnicima izmjene proračuna. Radi se o iznosu od oko 1.000.000 kuna koji bi se roditeljima trebao početi isplaćivati u novcu od kraja rujna - obavijestili su nas iz Odjela za društvene djelatnosti kaštelanske Gradske uprave.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul