hren

Nešto više od tjedan dana dijeli nas od kraja kalendarske jeseni, odnosno početka kalendarske zime. Od jučer vremenske prilike barem malo podsjećaju na ranu zimu. U unutrašnjosti zemlje pada prvi snijeg, a snijega ima i u planinama Dalmacije. Još obilniji snijeg u planinama past će danas u drugom dijelu dana, no to bi moglo biti sve od “zime” sljedećih desetak dana.

Ipak, pažnju valja obratiti na ciklonu koja će se do kraja dana centrom naći iznad Jadrana i u kojoj će tlak zraka na razini mora pasti ispod 980 hektopaskala. Primjerice, prognostički modeli za danas navečer u Splitu predviđaju tlak niži od 978 hektopaskala, što je jedna od najnižih vrijednosti tlaka zraka posljednjih nekoliko desetljeća.

U prvom dijelu dana bit će manje nestabilno i prohladno, a moguća su i duža suha razdoblja. Od sredine dana zapuhat će jugo koje će jačati iz sata u sat, te će u ranim večernjim satima imati svoj vrhunac kada se udari preko 100 km/h ne očekuju samo na moru, nego i uz obalu. Na moru su mogući orkanski udari juga, navečer i oštrog. Krajem dana jače će se naoblačiti, pa će navečer biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Lokalno će u kratkom razdoblju pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. U najvišim planinama iznad 1400 metara nadmorske visine padat će vrlo obilan snijeg.

DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, za petak za cijeli Jadran izdao narančasti stupanj upozorenja. Na moru se upozorenje odnosi na vjetar, a u Zagori na očekivanu obilnu kišu.

S obzirom na to da će se navečer ciklonalni centar izrazito duboke sredozemne ciklone premještati točno preko Dalmacije, lokalno se zaista mogu očekivati ekstremne vremenske prilike. Nizak tlak mogao bi potaknuti dizanje razine mora, pa je moguća pojava ciklonalne plime koja će plaviti niže dijelove obale. Jugo će krajem dana dignuti visoke valove koji će stvarati probleme u prometu morem.

Iza ponoći vjetar će okretati prvo na zapadne smjerove, a potom na tramontanu. Bit će to uvod u stabilizaciju vremena tijekom subote koja će od jutra biti suha, potom i pretežno sunčana u drugom dijelu dana. Tramontana će u početku na moru biti jaka s olujnim, moguće i orkanskim udarima, što bi na otvorenom moglo dignuti vrlo visoke valove. Uz obalu će vjetar biti znatno slabiji. Vjetar će se prema kraju dana stišavati. Danju toplije nego u petak s najvišim dnevnim temperaturama od 5 do 10°C u Zagori, te od 10 do 15°C uz obalu i na otocima.

U nedjelju djelomično sunčano i suho. U drugom dijelu dana zapuhat će slabo do umjereno jugo. Bit će još malo toplije u odnosu na subotu.

Gotovo cijeli sljedeći tjedan pratit će nas južina i natprosječna toplina. Kiša je izglednija krajem tjedna.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij