hren

ŠESNASET POSTO NOĆENJA MANJE NEGO LANI
I dok su kaštelanski iznajmljivači i turistički djelatnici s optimizmom zbrajali rezultate u prvom mjesecu ove godine, kada je zabilježen porast broja dolazaka od 30 posto, a broja noćenja za 23 posto u odnosu na prvi mjesec prošle godine, veljača je sa sobom donijela prva razočarenja jer su dolasci u odnosu na isti mjesec lani bili manji za 26, a noćenja za 16 posto.

Iako društvenih događanja, poglavito onih vezanih za maškare i najluđe zabave, nije nedostajalo, a vremenske prilike uglavnom su bile povoljne,  turisti Kaštela ipak nisu birali za svoju destinaciju za zimski odmor, a razlozi možda leže i u globalnim problemima, odnosno širenju korona virusa, što je i u većim turističkim destinacijama već dovelo do pada broja gostiju.

U Kaštelima je tijekom veljače boravilo 865 turista, koji su ostvarili 3661 noćenje, a u najvećem broju radilo se o gostima iz Hrvatske, koji su činili oko 34 posto od ukupnog broja gostiju. Brojčano slijede turisti iz BIH s 12 posto, Poljaci s 10 posto, Makedonci i Srbi s osam posto i drugi.
U veljači prošle godine u Kaštelima je boravilo 1174 gostiju, a ostvareno je 4355 noćenja.

Ako se u obzir uzmu oba prva mjeseca ove godine, u Kaštelima je boravilo 1772 gosta te je ostvareno 7656 noćenja, odnosno za 81 dolazak manje i 175 noćenja više nego lani u siječnju i veljači, što je ipak porast noćenja od dva posto.

KAŠTELA  DOLASCI I NOĆENJA 2020 /2019, KOMERCIJALNI SMJEŠTAJ

Tijekom prva dva mjeseca najbrojniji su bili domaći turisti s udjelom od 36 posto, turisti iz  BIH s 12 posto, Poljaci s 10 posto,  iz Srbije sa sedam posto, Makedonije sa šest posto, Koreje s pet posto, Indije, Njemačke, SAD-a i Slovenije s tri posto i ostali.

Treba naglasiti da je i dalje većina ležajeva u komercijalnom smještaju u domaćinstvima, a za najam je registrirano 1546 objekta s  8.800 kreveta. Ostale vrste smještaja  imaju oko tisuću ležajeva na raspolaganju.

- Povećanje broja dolazaka i noćenja iz siječnja ove godine, koje je najavilo još jednu izvrsnu sezonu , u veljači se potpuno promijenilo u pad u broju dolazaka i noćenja. Globalna situacija sa korona virusom se osjeća i u Kaštelima i u ovoj situaciji je teško predviđati trendove – komentirala je turističku statistiku direktorica Turističke zajednice Nada Maršić.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij