hren

SMANJUJE SE NERED U PARKIRANJU
Nepropisnim parkiranjem nesavjesni vozači u Kaštelima, koji svoje automobile ostavljaju gdje stignu, ugrožavaju pješake, majke s kolicima, invalide te sve ostale, ali i nesmetan protok prometa, jer je često njihov odabir mjesta za parkiranje i kolnički trak. Tema je to o kojoj često pišemo u nadi da će se stanje promijeniti.

Iako je nepropisno parkiranje, koje ugrožava sigurnost, prisutno diljem Kaštela, postoji nekoliko lokacija na kojima su problemi najuočljiviji, a među njima je svakako i južni dio ulice Kralja Krešimira u Kaštel Kambelovcu. Na toj lokaciji vozači svoje automobile parkiraju na samom kolniku, čime, zbog širine ulice i blizine raskrižja sa semaforom, stvaraju gužve i nervozu među ostalim sudionicima u prometu.

Iako je problem parkiranja na navedenoj lokaciji još uvijek prisutan, primjetno je da je broj nepropisno parkiranih automobila u toj ulici ipak u zadnje vrijeme manji, čemu su zasigurno doprinijele i kazne koje ispisuje prometni redar.

- Prometni redar svaki dan obilazi uz ostale i navedenu lokaciju i kažnjava prekršitelje. Grad sagledava mogućnost boljeg prometnog rješenja za Krešimirovu ulicu i boljeg prometnog povezivanja s Cestom Ivana Pavla II - rekli su nam u Gradskoj upravi te naveli kako je, u nedostatku odgovornosti kod građana,  pisanje kazni jedan od načina stvaranja reda te da je od početka godine na području grada Kaštela prometni redar napisao nešto manje od 300 kazni, a naplaćeno je nešto više od 30 tisuća kuna.

Brzi način života ne opravdava nepropisno parkiranje, jer kako god takav vozač želi biti što bliže parkiran supermarketu, pošti, Fini ili omiljenom kafiću jednako tako pješaci imaju potrebu što prije i to na siguran način, hodajući pločnikom, doći do svog odredišta, a pravo na sigurnost u prometu imaju i svi ostali. Možda još po ko zna koji put treba ponoviti da nečije dijete treba siguran put do škole,a  jedna majka s kolicima ne treba bespotrebno biti iznervirana gurajući kolica između parkiranih automobila po pločniku.

U Kaštelima postoje parkirna mjesta, možda ih nema dovoljno, ali postoje i to besplatna, kao što je parking kraj osnovne škole u Kaštel Starom ili kraj spomenika Franje Tuđmana u Kaštel Lukšiću. Uz to, parkirati se može i na označenim parking mjestima gdje se parkiranje plaća, četiri kune po satu. Bilo to nekome skupo ili ne, svejedno ne opravdava parkiranje na zabranjenim mjestima. Zanimljivo je da mnogi vozači iz Kaštela, po odlasku u neki susjedni grad, neće parkirati na zabranjenom mjestu, naravno iz njima znanih razloga. Jasno je, udar po džepu i nekoliko stotina kuna iz novčanika ipak može biti učinkovit.

Preostaje nam čekati, hoće li, bez obzira na uvjete, s vremenom savjest vozača proraditi te da zbog svojih želja i potreba neće ugrožavati druge, što je slučaj na mnogim kaštelanskim ulicama i drugim javnim površinama. Ili će ih na to prisiliti kazne, koje će im, s vremena na vrijeme, znatno smanjiti debljinu novčanika.

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij