hren

TEŠKO JE PREDVIDJETI ŠTO ĆE BITI, OVAKVU SITUACIJU NIKAD NISMO IMALI
Posljedice po svjetsko gospodarstvo i ekonomiju zbog pandemije koronavirusa, već su evidentne, a pošteđena nije ni Hrvatska, u kojoj se procjenjuje smanjenje obujma poslovanja te pad BDP-a. Turizam kao grana gospodarstva na koju se hrvatska ekonomija zadnjih godina oslanjala, bit će među segmentima koji će najviše biti pogođeni trenutnom situacijom, a u skladu s takvim stanjem sve zabrinutiji su i turistički djelatnici te privatni iznajmljivači i na području Kaštela.

Većina njih u razvoj turizma uložila je znatna financijska sredstva, podizali su se krediti za turističke investicije koji se vraćaju upravo od iznajmljivanja i jedna neuspješna sezona, bez dovoljnog broja gostiju, mnogima će donijeti dodatne glavobolje i krpanje proračuna.
Već u veljači, statički podaci govorili su o smanjenom broju gostiju u Kaštelima, a očekivano su stale i rezervacije  za smještaj kod iznajmljivača bilo da je riječ o predsezoni ili sezoni. Iako do sada, većina rezervacija za sezonu nije otkazana, predsezonu bi Kaštela mogla dočekati bez stranih gostiju.
Sve ovisi i o tome koliko dugo će se koronavirus „ zadržati“ u Hrvatskoj, ali i ostalim zemljama Europe, posebice u Poljskoj, Njemačkoj, Češkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj jer su upravo stanovnici ovih država najčešći gosti u Kaštelima.

- Što se Kaštela tiče, siječanj je počeo izvrsno, ali postoji pad u rezultatima u veljači. Rezultati predsezonskih mjeseci  u ukupnom rezultatu sudjeluju sa oko pet posto, pa zapravo za sada, ne mogu utjecati na konačne rezultate. S obzirom na razvoj situacije, posljedica će biti i teško je predvidjeti rezultate sezone i aktivnosti - kazala je  ravnateljica TZ Kaštela Nada Maršić i dodala da su ipak optimisti te da se nadaju da će ipak biti popriličan broj last minute rezervacija.

Nadu da će se ipak do ljeta sve promijeniti, pokazao je i dio privatnih iznajmljivača s kojima smo razgovarali o ovoj temi, istaknuvši da se nadaju da će se situacija s koronavirusom smiriti te da će ih spasiti upravo laste minute rezervacije. Iako su djelomično optimistični, strah od katastrofalne turističke sezone ipak je kod svih prisutan.

- Sve je stalo, kao da je prestalo teći vrijeme. Ne znam što će biti, teško je predvidjeti, vlasnici apartmana mogu se nadati laste minute rezervacijama. Inače, u Kaštelima ima previše objekata za iznajmljivanje, tako da bi neki mogli imati kakvu takvu popunjenost u sezoni, a neki ništa. Sve ovisi što nude vlasnici apartmana, počevši od izgleda smještaja, blizine mora, sadržaja, pa do cijene – kazao nam je suvlasnik jedne od agencija koja vodi brigu o dijelu apartmana u Kaštelima te je dodao da se ipak ništa ne može znati unaprijed jer nikad nismo imali ovakvu situaciju, ali da je u ovom trenutku najbitnije da se  ljudi solidariziraju.

Jedno je jasno, nitko ne može predvidjeti razvoj situacije. Otkazuju se određeni letovi od strane aviokompanija, pojedine granice su zatvorene. Turističke agencije poput Bookinga i Airbnba predlažu da se gostima vrate akontacije zbog ovog nepredvidivog širenja koronavirusa.

Udar i za turističke agencije i vodiče

Pored malih iznajmljivača, trenutna situacija je veliki udar i na turističke agencije, kao i turističke vodiče jer se njihove ture za sada prolongiraju ili odgađaju.

- Uopće nemam posla, ture su mi otkazane, razumljivo mi je za ovaj period sada, ali otkazane su mi ture u svibnju i lipnju - kazala nam je jedna od kaštelanskih turističkih vodiča te je dodala da joj je samo jedna tura ostala neotkazana. Riječ je o osam turista iz Njemačke s kojima bi trebala proputovati od Zagreba do Dubrovnika i to u prvom tjednu travnja, a sve ovisi o tome hoće li državne granice biti otvorene.

- Zaustavljanje i pad u turizmu je neminovan, međutim pitanje povratka turizma i dinamika povratka je ovdje sada pitanje broj jedan – ustvrdio je Ivica Šunjerga, direktor i vlasnik agencije Eridan iz Kaštel Starog.

 - Upravo ove mjere predostrožnosti koje se rade i nastojanje da Hrvatska bude na vrlo niskom uzorku oboljelih od koronavirusa je donekle nama neka garancija da će povratak turista u Hrvatsku biti, možda u dinamici brži, nego u druge destinacije. Trenutna situacija veliki je udar na turističke agencije.
Pitanje je tko će preživjeti i to bukvalno, onaj tko ima rezerve kapitala i financijske rezerve morat će za njima posegnuti, a onaj koji nema bit će mu dosta teško – zaključio je Šunjerga i istaknuo kako je pitanje povratka turizma, pitanje koje već treba aktualizirati.

Hoće li se pitanje povratka turizma već sada aktualizirati, ostaje na Ministarstvu turizma koje je istaknulo da im je važno da  dobiju informacije iz privatnog turističkog sektora. U skladu s njima, očekuje se i da Vlada RH poduzme odgovarajuće mjere  te iznađe rješenja za eventualne mjere pomoći.
Iz Ministarstva financija ističu da svi trebaju biti svjesni i činiti sve što je moguće da bi se eventualni negativni efekti na turizam što više umanjili u slučaju nastavka krize u vezi koronavirusa oko Uskrsa i kasnije, kao i da je u sektoru turizma kao i u drugim sektorima,  potreban oprez, ali ne i panika.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij