hren
 

PAZI SE NA ZAŠTITU I SLUŠAJU SAVJETI
Inače pune čekaonice kaštelanskih ordinacija obiteljske medicine, zadnjih dana su uglavnom opustjele, pacijenti za savjete i pomoć ne hrle kod liječnika već  im se uglavnom obraćaju putem telefona ili mailova pa se da zaključiti kako se preporuka o izbjegavanju manje potrebnih odlazaka liječniku i neokupljanja, kao mjera zaštite od koronavirusa, primjenjuje.

Iako je ovih zadnjih dana broj pacijenata u ordinacijama značajno smanjen, prvi dan prošlog tjedna, ordinacije su imale skoro rekordan broj posjeta građana, a radilo se o pacijentima koji su otpušteni iz bolnice Križine, koja se pripremala za bolnički centar za oboljele od COVID-19. Ti pacijenti po izlasku iz bolnice, javljali su se svojim obiteljskim liječnicima po propisane terapije, no već sljedećeg dana, gužva je nestala, a od tada u ordinacije dolaze tek rijetki.

- Od prošlog utorka broj pacijenata smanjio se za više od polovinu, u danima i do 80 posto. Građani se ponašaju odgovorno, za savjete i narudžbe lijekova obraćaju se telefonom, a svi koji dođu u ordinaciju ponašaju se u skladu s propisanim mjerama. Za pregled, ako je to potrebno, također se naručuju ili najavljuju svoj dolazak telefonski i uglavnom se poštuje vrijeme kada je pregled zakazan. Naša ordinacija ima malu čekaonicu pa ako se ipak dogodi da u isto vrijeme stignu dva pacijenta, jedan pričeka vani, kako ne bi došao u bliski kontakt s drugim pacijentom. Ono što je važno, od svakog pacijenta najprije uzmemo epidemiološku anamnezu, što nam pomaže u nastavku djelovanja – kazala nam je u kratkom razgovoru liječnica obiteljske medicine u Kaštel Lukšiću  dr. Irena Olujić, naglasivši da među onima koji dolaze u ambulantu uglavnom su bolesnici, poput onkoloških,  koji prolaze određene terapije.

Kako je navela, među svojim pacijentima do sada nema niti jednog oboljelog od koronavirusa, iako je bilo nekoliko rijetkih slučajeva u kojima su pacijenti posumnjali da bi temperatura ili kašalj mogli biti znak obolijevanja . Svi oni zatražili su savjet putem telefona, no nitko od njih nije bio zaražen, pokazalo se u daljnjim postupcima, upravo kako je liječnica i dijagnosticirala.

Sa sumnjom u pojedine simptome pacijenti su se javljali i liječniku obiteljske medicine dr. Željku Keziću u Kaštel Sućurcu, no uglavnom se tu radilo o prehladi, i nekim lakšim oblicima viroza. I u ordinaciju dr. Kezića ovih dana dolazi  značajno manji broj pacijenata.

- Građani su ozbiljno shvatili sve preporuke i mjere i svi paze na međusobnu zaštitu. Za savjete i intervencije koje se mogu odraditi „na daljinu“, komuniciramo telefonski i za sada je sve u najboljem redu – izjavio je ovaj kaštelanski liječnik, no poput još nekih svojih kolega, osvrnuo se i na nedostatak zaštitne opreme u ordinacijama, prvenstveno zaštitnih maski i rukavica, koje se ne mogu nabaviti na tržištu.

I dr. Olujić i dr. Kezić ovih dana dobili su još jednu obvezu, izdavanje propusnica za kretanje građanima koji moraju izvršiti neki hitan medicinski zahvat ili obaviti obvezan pregled izvan mjesta stanovanja. Svakog dana izdaju nekoliko opravdanih propusnica, ali bilo je i neopravdanih zahtjeva.

- Dogodilo mi se da pacijenti traže da im izađem u susret i izdam propusnicu za odlazak u kupovinu u Split, jer je ne mogu drugdje dobiti. Naravno da je to neizvedivo jer izdavanje propusnica za takve razloge dovelo bi u pitanje svrhu ove mjere, a to je što manje kretanja izvan mjesta boravišta – kazao nam je dr. Kezić.

Među pojedinim liječnicima u Kaštelima postavilo se i pitanje kako liječnici obiteljske medicine mogu izdavati propusnice za primjerice ginekološke preglede i zahvate ili posjet oralnom kirurgu u Splitu, kad je ginekologija i stomatologija odvojena od obiteljske medicine. No, kako Odluka o zabrani kretanja ne definira takve slučajeve za sada je činjenica, dok nadležni ne donesu neku novu odluku, da propusnice izdaju za sve medicinske potrebe, bez obzira o kojem segmentu medicine je riječ.

Liječnici, medicinske sestre, tehničari i ostali, nalaze se na „prvoj crti bojišnice“ pa je  iz dana u dan među oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj sve veći broj zdravstvenih radnika. Njihovim obolijevanjem smanjuje se broj onih koji se mogu skrbiti o ostalim bolesnim građanima pa je važno da svi doprinesu da se broj oboljelih medicinara ne povećava.

Naravno, građani to mogu odgovornim ponašanjem i slušanjem savjeta onih koji brinu o njihovom zdravlju, a na sreću mnogih, Kaštelani za sada pokazuju da su svjesni i odgovorni pacijenti.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij