hren
 

Sudeći prema prognostičkim kartama, sljedećih sedam dana ljeta neće biti, a uskoro nam stiže ciklona koja više doliči sredini jeseni

Ulaskom u lipanj zakoračili smo u klimatološko ljeto, a ljeto će kalendarski nastupiti 20. lipnja. Bilo kako bilo, iako je svibanj imao čak i vrućih dana, zadnjih desetak dana mjeseca bili su hladniji od prosjeka pa su se mnogi zapitali kada će pravo ljeto.

Sudeći prema prognostičkim kartama, sljedećih sedam dana ljeta neće biti, a uskoro nam stiže ciklona koja više doliči sredini jeseni.

Još nas danas očekuje pretežno sunčano vrijeme. Nakon jutarnjeg burina, danju će zapuhati slab do umjeren jugozapadnjak, na navečer će na moru zapuhati slabo jugo. Ujutro će u Zagori biti svježe, ponegdje ispod 10°C. Danju posvuda toplo, većinom od 21 do 26°C.

U četvrtak će dan obilježiti stalno jačanje juga. Već ujutro ono će biti umjereno s jakim udarima, navečer će na moru biti prvih olujnih udara. Iako će veći dio dana u Dalmaciji biti suh, ponegdje može pasti vrlo malo kiše. Jutro toplije u odnosu na prethode dane, najviše dnevne temperature od 21 do 26°C.

U petak će prostrana i duboka ciklona zauzimati područje većeg dijela Europe, a sekundarni ciklonalni centar s tlakom zraka ispod 1000 hektopaskala nalazit će se nad sjevernim Jadranom i sjevernom Italijom.

Očekivana sinoptička situacija u petak ujutro

Zbog toga će petak biti oblačan s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Oborina će biti posvuda i bit će česte. Lokalno će pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru, a do kraja dana ukupna količina mogla bi se približiti i 100 litara po kvadratnom metru. Takva situacija iznimno je zanimljiva jer znači da bi u nekim dijelovima Dalmacije u jedan dan moglo pasti kiše koliko prosječno padne u cijelom klimatološko ljetu. Dan će obilježiti jako i vrlo jako jugo s olujnim udarima, a na moru će biti udara jačih od 100 km/h što će izazvati visoke valove i probleme u prometu more. Danju malo svježije u odnosu na prethodne dane, osobito i Zagori gdje će ponegdje biti i ispod 15°C.

Očekivani udari vjetra u petak

U subotu i nedjelju znatno stabilnije u odnosu na petak pa će biti i dužih sunčanih razdoblja. Ipak, povremeno su i dalje mogući slaba kiša ili pljuskova. Jugo će osjatno oslabiti pa će biti slabo do umjereno. Toplo s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 20 do 25°C.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij