hren
 

Za mjesec dana četrdeset objekata iznad magistrale u Kaštel Gomilici dobit će mogućnost spajanja na završeni sustav vodoopskrbe te će time stanovnici ulice Milinkovo i dio ulice Podlukovo u svojim kućanstvima dobiti pitku vodu. U naredne dvije godine vodu bi trebali imati i stanovnici većeg dijela Kaštel Sućurca iznad magistrale, dio Kaštel Gomilice, Kaštel Kambelovac te preostali dio Rudina.

Jednu od najznačajnijih investicija na području Kaštela koja je pri samom kraju, a riječ je o izgradnji crpne stanice na dnu ulice Milinkovo i vodospreme pokraj gomiličkog groblja, nakon čega su stvoreni uvjeti za spajanje prvih domaćinstava na sustav vodoopskrbe, u četvrtak su obišli direktor Vodoprivrede Split Predrag Zekić, pomoćnik direktora ViK-a Tomislav Prljević i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

- Ovo je veliki događaj za stanovnike naseljene poviše magistrale. Projekt je vrijedan oko 15 milijuna kuna i financiran je isključivo sredstvima iz gradskog proračuna. U sklopu projekta izgrađen je tlačni cjevovod od Sućurca do Gomilice, crpna stanica i vodosprema. Za sada će se moći priključiti oko 40 kuća i za nekih mjesec dana građanima će napokon poteći voda iz špina. Veliki posao je pred nama, oko 80 posto građana Rudina i Raduna je spojeno na vodu, Lukšića isto tako, a sada se nastavlja izgradnja novih vodoopskrbnih objekata kako bi još oko tisuću kućanstava dobilo pitku vodu - kazao je gradonačelnik Ivanović najavljujući i početak radova za jesen ove godine.

Za sada će se na vodoopskrbu moći spajati građani ulice Milinkovo gdje je sve završeno, te dio ulice Podlukovo. Paralelno s vodoopskrbom gradit će se i kanalizacija, najavio je direktor Vodoprivrede Predrag Zekić.

- Vodosprema i crpna stanica koji će uskoro u funkciju, napravljeni su potpuno tehnički ispravno. Ulice koje će se uskoro spajati na vodu dobile su i kanalizacijske cijevi kako se opet ne bi trebale kopati, a na isti način radit će se i nastavak projekta. Stvoreni su preduvjeti proširenja vodoopskrbe i za ulice Gaji, Mila gora, Podlukovo, Brunave, Podmeje, Pud, Duge njive, Priovo i ulica ispod brze ceste. Inače, na ovaj cijeli projekt se naslanja otprilike oko 2500 tisuće ljudi. On je bio temeljni za grad Kaštela zato što smo prvi put ozbiljno prešli preko magistrale, nažalost do sada su ljudi bili bez vode i na ovo se naslanja dio Sućurca, Gomilica i dio Kambelovca – kazao je Zekić.

Kako je najavio pomoćnik direktora ViK-a Tomislav Prljević, građane koji će se uskoro spajati na vodoopskrbu priključak će koštati oko 3 tisuće kuna, a prilikom podnošenja zahtjeva dužni su priložiti dokaz o vlasništvu objekta i dokaz da je objekt legalno izgrađen.

- Kroz tridesetak dana građani će dobiti vodu i pozivamo ih da podnesu zahtjeve. Kaštela su jedan od rijetkih gradova koji izdvaja svoja proračunska sredstva u izgradnju komunalne infrastrukture što je pohvalno - dodao je Prljević.

Dodajmo, kako će realizacijom projekta Aglomeracije Kaštela – Trogir, 99 posto domaćinstava biti priključeno na vodovodnu mrežu, a na kanalizacijski sustav njih 97 posto. Čak 59 posto  od ukupnog projekta realizirat će se na području Kaštela, gdje će se izgraditi ukupno 110 kilometara kanalizacijske mreže, 45 kilometara novog vodovoda te će se rekonstruirati 20 kilometara postojećeg vodovoda. Projektom će se osigurati nešto manje od pet tisuća novih kanalizacijskih te tisuću novih vodovodnih priključaka.

 

 

Foto: I. Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij