hren

U sklopu međunarodnog projekta PEPSEA Splitsko-dalmatinska županija provela je 15. lipnja s projektnim partnerima dodatno uzorkovanje površinske vode na više lokacija u istočnom dijelu Kaštelanskog zaljeva na području kod Splita.

Naime, prilikom prvog istraživanja provedenog 12. svibnja, utvrđene su povišene koncentracije toksičnih metala te je odlučeno provesti detaljnije uzorkovanje, javlja Morski.hr.

Dodatno uzorkovanje obavio je istraživački tim Instituta Ruđer Bošković u sastavu Tomislav Bulat, Neven Cukrov i Marin Lovrić. Uz detaljnije uzorkovanje površine za analizu toksičnih metala u blizini brodogradilišta Brodosplit, obavljeno je i uzorkovanje za analizu fitoplanktona, zooplanktona i koncentraciju PAH-ova.

Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from pollution (PEPSEA) je projekt koji se provodi se iz programa Interreg V-A Italija-Hrvatska s ciljem povećanja stupnja zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja, zaštite načina života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora i očuvanja biološke raznolikosti jadranske regije. Ukupna vrijednost projekta je 2, 9 milijuna eura, dok budžet Splitsko-dalmatinske županije iznosi 513.418,00 eura.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij