hren

KUPAČI UPOZORAVAJU I NA OPASNOSTI
Organizirani turizam u Kaštela je stigao zahvaljujući češkom liječniku Henriku Šoulavyu, koji je u Kaštel Lukšiću uredio prvi pansion za organizirane grupe gostiju, a uz priču o počecima turizma u Kaštelima  usko je povezana i obližnja plaža, koju Kaštelani, upravo po češkom liječniku, nazivaju plaža Šoulavy.  Unatoč svom značaju, ova je plaža danas u iznimno lošem stanju, a osim samog izgleda problem je i sigurnost za kupače, posebno one najmlađe.

Svi oni koji su plažu koristili desetljećima ranije, dobro se sjećaju djece koja skaču s prvog ili drugog zida tamošnjeg mula, grupa kupača u hladovini tamarisa, punog „zdravljaka“ u kojem si mogao kupiti krafnu, sladoled, popiti kavu, porazgovarati s poznanicima, meke trave ispod stoljetnih stabala na kojoj su turisti znali odspavati i poneki popodnevni san, dva tuša i slavine s hladnom vodom za dodatno osvježenje.
Danas je slika potpuno drugačija, zidovi mula u katastrofalnom su stanju, jednako kao i nekoliko stepenica za ulazak u more. Ništa bolji nisu ni zidovi koji su nikli naknadno, rupe, odlomljeni dijelovi, komadi metala. Hladovine tamarisa odavno nema, a trava u obližnjem malom parku više je žuta, suha i bodljikava nego zelena i mekana.
„Zdravljaka“ odavno nema, a tu je samo derutni objekt, išaran, zakrpan, s velikim kavezom na sjeveru, koji je ustupljen jedriličarskom klubu na korištenje. Reklo bi se, čisto da ima neku svrhu. No i to je dodatni problem jer iako se potiče razvoj sporta, ručnici i kupači na plaži nikako ne idu zajedno s malim jedriličarima, koji svoje brodove, za ući u more, vuku tom plažom.
Oko samog objekta često je puno smeća, posebno stakla pa iako se to područje čisti, rijetko je stanje zadovoljavajuće, posebno kada se pridoda i sve ono što iza sebe ostavljaju kućni ljubimci i njihovi neodgovorni vlasnici.

Gradu Kaštela ne može se osporiti da svake godine nadohrani plažu šljunkom, postavi poneki koš, uključi jedini tuš, koji više ne radi nego radi,  postavi kemijski WC i garderobu za presvlačenje, ali to nije dovoljno da bi plaža opravdala status plaže s povijesnim značajem i velikim brojem posjetitelja.

Hoće li se ići korak dalje i planira li se konkretno uređenje ove plaže, pitanje je koje smo postavili nadležnima u Gradu Kaštela, no njihov odgovor bio je kratak, nedefiniran i pomalo razočaravajući pa se nismo mogli oteti dojmu da su neslužbene priče o nekoliko „lukšićkih struja“, koje imaju različite vizije uređenja tog područja točne te da je upravo to razlog što se na ovoj plaži ništa ne mijenja na bolje, dok se u isto vrijeme nekoliko stotina metara dalje uređuje plaža, za koju kažu da će biti najljepša plaža na ovom području. Možda najljepša, ali dušu, poput plaže Šoulavy, sigurno neće imati.

Inače, u odgovoru iz Grada naveli su nam da je razlog lošeg i opasnog stanja mula i zidova u prošlogodišnjem nevremenu, koje oštetilo veliki dio obale u Kaštelima.

- Plaža Šoulavy  dio je Detaljnog plana uređenja brca Kaštel Lukšića, a radi se o izuzetno zahtjevnom detaljnom planu uređenja koji ima jasne kriterije o tome što je prihvatljivo i na koji način se spomenuto područje može urediti – gradski je odgovor koji korisnicima ove plaže ne daje nadu u skoru promjenu stanja nabolje. Vremenom i propadanjem samo može biti još lošije.

 

Foto: Ivana Topić / Arhiva


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij