hren
 

ZLATNI PIR KOJEG VRIJEDI ZABILJEŽITI
Taj dan rujna 1970. godine stanovnicima Knina ostao je u sjećanju po jednom od većih potresa na tom području, a Vesni i Ivici Batini, 13. rujna u Kninu dio je najljepših životnih uspomena, jer upravo na taj dan, u tom gradu, tijekom podrhtavanja tla, izrekli su jedno drugom ono sudbonosno „DA“.

-  Tog 13. rujna daleke 1970. godine, nedjelja u 12 sati, imali smo zakazano vjenčanje u zgradi Općine u Kninu. Malo kasnimo, a matičaru se žuri. Nevelika kolona formirana ispred zgrade, na čelu mlada Vesna i vodi je kum Jure Žegarac. Kolona ulazi, za pisaćom mašinom s velikim valjkom od metra, sjedi neka tajnica, sekretarica, umetne Vjenčani list… Matičar viče: Ajmo ljudi kad nismo ovo prije obavili moramo sada, ali dajte žuri mi se moran prispit u podne i po na  Marjan exspres za Split… Dajte lične karte!
Vadi Jure svoju, Vesna svoju i sekretarica ozbiljno upisuje podatke. Najednom matičar upita: I šta smo se dogovorili koje će bit prezime?  Vesna ozbiljno odgovara; A kako ako ne prezime muža…
Dobro - govori matičar - Pišite prezime muža, dakle Žegarac…
Skoče Jure i Vesna: Ma šta Žegarac? Pa ja san ovde samo kum ja se ne ženin! – vikne Jure.
Matičar već Isprovociran: A di je onda mladoženja?
I tek ja sa začelja skočim naprijed i dam svoju ličnu. Sekretarica ispalila, iskidala onaj Vjenčani list i piše sada novi, Tek tad je krenuo pravi protokol i oženili se – crtica je to s njihovog vjenčanja, koju nam je kroz osmijeh ispričao Ivica Batina

No, iako je mlada skoro bila udata za kuma, ove je nedjelje bračni par Batina, u uskom krugu svoje male obitelji, obilježio svoj Zlatni pir, odnosno velikih 50 godina braka.

A sve je počelo krajem 1969. godine, kada je omladinska sekcija HPD-a Kozjak, kojoj je, tada 20-godišnji  Ivica bio predsjednik, boravila na izletu u Paklenici, a s njima su bile i učenice Kemijske škole iiz Kaštel Sućurca. Mladom Sućuraninu tada je za oko zapela 18-godišnja djevojka, koja je, zbog školovanja, došla iz Knina u Kaštela.
Druženje započeto na Paklenici nastavilo se i dalje, u Sućurcu, ali nije sve išlo glatko. No, unatoč svemu, dvoje mladih, nakon manje od godinu dana, odlučilo je svoju vezu ozakoniti i započeti zajednički život. Kako odlučili, tako i učinili.

Prve zajedničke dane u braku prolazili su u podstanarskom stanu u Sv. Kaji. Cijeli svoj život živjeli su u Sućurcu i bili dio onih koji su obilježili život ovog kaštelanskog mjesta.
Ivica je radio u Dalmacijacementu, Vesna se zaposlila u Natronu, Tijekom ovih 50 godina mijenjali su poslove, Ivica je otvorio i privatnu firmu, Vesna je kraj radnog vijeka dočekala kao djelatnica Vatrogasne zajednice.

Upravo je vatrogastvo bila jedna od njihovih najvećih zajedničkih ljubavi. Ivica Batina glavni je „krivac“ za postojanje današnjeg DVD-a Mladost, a ni Vesni nije trebalo puno razmišljanja da se u novoosnovano društvo i sama pridruži. Deseci godina obilježenih intervencijama, natjecanjima, vatrogasnim problemima i vatrogasnim zadovoljstvima, bračni par Batina prošao je zajedno, s time da je Ivica više od 40 godina bio na čelu DVD-a Mladost.  Zbog svega što je učinio za razvoj dobrovoljnog vatrogastva u Kaštelima pa i u Hrvatskoj, Ivica je dobio i nagradu Grada Kaštela za životno djelo, čime se iznimno ponosi.

Osim vatrogastva Vesna i Ivica zajedno su bili i darivatelji krvi, sudjelovali u brojnim humanitarnim akcijama, dugi niz godina Ivica je kuhao i skrbio za majku... No, ono što jr najvažnije, sve su radili zajedno.

- Vesna mi je uvijek bila i suradnik i suputnik, ali i pokretač. Primjerice, kada sam upisao fakultet, nije mi se baš nešto dalo odrađivat te fakultetske obveze pa je i Vesna odlučila upisati isti fakultet kako bi me mogla gurati. I uspjela je – kazuje nam Ivica.

Iako su vodili ispunjen život, Batinama je godinama jedna želja bila neispunjena, nisu imali djece. No, onda je, nakon dva desetljeća i u njihovu kuću stigla najveća sreća, odnosno njihov Ivan. A Ivanovim dolaskom, obitelj je bila napokon potpuna i ispunjena.

- Sad nam još samo trebaju unuci – konstatirao je ivica.

I uz bure i oluje i sve ono što prati život dvoje ljudi, Vesna i Ivica jedni su od onih koji su ove nedjelje imali što proslaviti. Ne samo 50 godina braka nego i 50 godina svega onoga što je taj brak pratilo.

- Postoji li recept za dug i dobar brak? Teško da postoji recept, ali ako i postoji, onda su glavni sastojci tolerancija, ljubav, razumijevanje i zajednički interesi. Sve ostale dodatke u ovom receptu svatko mora dodavati po vlastitoj želji  - ustvrdila je Vesna, a da je tako, svojim su primjerom potvrdili i ona i njen suprug.

Na tome im čestitamo!

 

 

Foto: privatni album


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij