U DRUŠTVU S MARIJOM SERAJLIĆEM
Iako je Savez za Kaštela u Kaštelima nastao prije šest godina, kao savez političkih volontera demokršćanskog i pravaškog svjetonazora, kao takav više ne postoji. Danas je Savez za Kaštela udruga građana, kojoj je cilj ukazati na probleme života u ovom gradu te predložiti rješenja tih problema i ukazati aktualnoj vlasti na mogućnosti koje ovaj grad ima. O njihovom radu, ovih smo dana razgovarali s predsjednikom udruge Mariom Serajlićem.

- Savez za Kaštela je udruga koja je proizašla iz inicijative građana za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta poviše Zračne luke Split u poslovno proizvodnu zonu. Ta inicijativa je u ovom trenutku zastala, a jedan od glavnih razloga  jest tvrdnja i stav nadležnih da postojeća izgrađenost građevinskog područja cijelog grada Kaštela mora biti 80 posto, a trenutna izgrađenost građevinskog područja u Kaštelima je iznad 70 posto. Obzirom da je Udruga Savez za Kaštela od početka tvrdila da je uvjet proširenja 50 posto, podnijeli smo zahtjev Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja za tumačenje primjene čl. 47 Zakona o prostornom uređenju. Konačni rezime glasio bi: Novo građevinsko područje poslovno proizvodne namjene izvan naselja može se uvesti ako se nalazi izvan prostora ograničenja od obale 1000 metara te ako je postojeće izdvojeno građevinsko područje poslovno proizvodne namjene izvan naselja izgrađeno preko 50 posto. Ujedno, gledajući i s druge strane, kako je grad Kaštela blizu izgrađenosti postojećeg područja od 80 posto, trebalo bi pokrenuti proces izrade studije proširenja građevinskog područja tako da kada se ispuni taj uvjet, već znamo gdje je u interesu razvoja Kaštela najbolje širenje građevinskog područja – kazao nam je Serajlić i već u uvodu naveo da im je uz prenamjenu GUP-a i PPU važna i tema o poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu države.

- Kako sam preko zadruge Kaštelansko vrelo po ovoj temi komunicirao s Agencijom za poljoprivredno zemljište, u vrijeme donošenja novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu dosta sam bio upućen u tematiku te sam pružio pomoć stručnim službama Grada Kaštela vezano za privođenje svrsi državnog poljoprivrednog zemljišta u Kaštelima po novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, koji je ovlast davanja državnog zemljišta u zakup prebacio gradovima i općinama. Osim popisa čestica molio sam nadležne da se istovremeno provede postupak izuzimanja zemljišta iz šumsko gospodarske osnove obzirom da je većina državnog zemljišta u statusu šumsko-gospodarske osnove, a od kojih površina veliki broj predstavlja razne pašnjake i čestice na kojima u stvarnosti se ne nalazi šuma. Novi Zakon propisuje jednostavan postupak izuzimanja takvih površina, no Grad nažalost po tome nije ništa napravio. Također molio sam nadležne da u Programe stave poseban naglasak na protupožarne putove, koji su vlasnički čisti i upisani na Grad Kaštela, kako u svrhu pristupa parcelama tako i u cilju prevencije požara. Također Grad nije poduzeo ništa po tom pitanju – kritički se osvrnuo Serajlić.

Prenamjena GUP-a  i državno poljoprivredno zemljište najvažnije su, ali ne i jedine teme kojima se bave u Savezu za Kaštela. Njihova je ocjena aktualne političke situacije u gradu, kazuje Serajlić, da Kaštela imaju mladog gradonačelnika na kojeg se nastavlja ogroman PR te da se nikada u Kaštelima kao trenutno nisu koristile usluge PR-a.

- Na tragu navedenog je i klasični slučaj medijske zamjene teza, pa tako umjesto grada Kaštela kao drugog Grada u RH po prirastu stanovnika, a uzroci uglavnom leže na doseljavanju novih ljudi u jeftinije  predgrađe Splita, a ne pozitivnom prirastu postojećih stanovnika i uvjeta života,  navodi se da smo drugi grad po uvjetima za život. Isto tako, imamo primjere da Grad Kaštela umjesto Županije kao osnivača, preuzima praćenje provedbe projekta uređenja i dogradnje škole u Gomilici, dok se javno komunicira kao da Grad Kaštela ulaže sredstva. Isto tako, grad komunicira godinama da nekih 3,5 milijuna kuna osigurava sredstva za obnovu Vile Nike, odabire se i izvođač, a nedavno se moglo pročitati da taj iznos sada osigurava Ministarstvo kulture. Vrlo je loša transparentnost trošenja javnog novca, dok je na nedavnoj listi digitalne razvijenosti gradova i transparentnosti grad Kaštela kao veliki grad na začelju.
Gradom u stvarnosti upravlja jedna dugogodišnja političko-interesna struktura, dok je gradonačelnik grada Kaštela tek u drugoj liniji donošenja bitnih političkih odluka. Još je gora situacija sa Gradskim vijećem, uglavnom tu kao predstavnici vladajuće stranke sjede pojedinci bez ikakvog značajnog utjecaja na donošenje odluka. Još je gora situacija s oporbom, Berketove liste kao da nema. Također jedini vijećnici koji su na nešto ukazivali poput SDP-ovog Dražena Đakovića te Željana Jurlina koji je posebno bio aktivan po pitanju ekoloških tema više nisu aktualni vijećnici u Gradskom vijeću. Sve to ukazuje da Gradsko vijeće kao temeljna politička institucija u gradu ne ispunjava svoju zakonom propisanu ulogu – navodi predsjednik Saveza za Kaštela.

Dotakli smo se u našem razgovoru i komunalne infrastrukture, posebno vode i kanalizacije, ali i poslovanja Vlastitog komunalnog pogona i komunalne tvrtke Zeleno i modro, a glavno pitanje koje Serajlić upućuje Gradu je  zašto se u potpunosti nije prešlo da komunalne djelatnosti vrši samo Zeleno i modro. Prometna infrastruktura, turizam, stanje kaštelanske obale, EU fondovi, prostorni planovi, razvoj poljoprivrede, cjelokupno gospodarstvo, gospodarenje otpadom, komunalni red, bazne stanice, zapušteni objekti i kompleksi i gradska željeznica, još je dio tema o kojima smo razgovarali, a na probleme unutar tih tema često ukazuju javnosti i nadležnima. Tako su nedavno poslali i otvoreno pismo zbog nemilih događaja vezanih uz vršnjačko nasilje i pri tome prozvali gradsku vlast za lošu reakciju i „zatvaranje očiju“.

- Iako se radi o ingerenciji drugih službi, a ne direktno Grada te i u drugim mjestima postoje određeni kriminalni slučajevi, porast broja slučajeva nasilja, pogotovo među maloljetnicima zvoni na uzbunu, priča s kaštelanskim taksistima traje godinama bez naznake skorog rješavanja. Iako tu nije direktno nadležan, gradonačelnik kao da izbjegava navedene teme, a kada se oglasi onda ispali onu: širimo ljubav, a ne nasilje. Gradonačelnik bi tu trebao nastupiti mnogo žešće, te barem uputiti čvrstu javnu poruku da Grad Kaštela neće tolerirati nasilje bilo kakve vrste uz konstantno pritiskanje mjerodavnih da se stvari pokrenu na bolje – Serajlićev je stav.

Savez za Kaštela u bliskoj budućnosti ima i određene političke ambicije.

- Kao i drugi i mi imamo određena očekivanja jer ukoliko nemate očekivanja i ciljeve nema se smisla niti aktivirati u nečemu. Dobro je znano da kao udruga građana, iako se trudite, radite, imate dobre ideje i rješenja, ne možete mnogo promijeniti stvari, stvari se mogu mijenjati samo na izborima. – zaključio je Serajlić.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno