Zajednica utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Kaštela ugostila je ovog utorka članove Zajednice utemeljitelja Splitsko-dalmatinske županije, predsjednika Ivicu Tafru te Alena Gojaka, na radnom sastanku, na kojem je kaštelanskim osnivačima HDZ-a predstavljena knjiga i CD pod nazivom „HDZ u Splitu 1989/1990 kroz dokumente Službe državne sigurnosti komunističke Hrvatske“

Ovom okupljanju nazočili su i gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović te predsjednik GO HDZ-a Ivan Udovičić, a goste, kao i okupljene utemeljitelje pozdravio je predsjednik kaštelanske Zajednice Željko Plazonić, osvrnuvši se na ciljeve Zajednice utemeljitelja te odnose današnjeg vodstva stranke prema osnivačima, uputivši pohvale suradnji s Udovičićem kao predsjednikom Gradskog odbora te gradonačelnikom  Ivanovićem.  Važnost suradnje u svom obraćanju naveo je i Ivica Tafra.

- Vaš dolazak na ovo događanje pokazuje koliko držite do ljudi koji su stvarali HDZ te koliko su vam znaćajni. Naš današnji dolazak u Kaštela, osim predstavljanja knjige donijet će i razgovore o eventualnim problemima s kojima se Zajednica utemeljitelja susreće u radu, reviziji baze podataka o utemeljiteljima te akcijama koje će poduzimati i Zajednica i stranka. Ovo mi je prilika da uputim zahvale članovima Zajednice utemeljitelja u Kaštelima, koji su svojim dosadašnjim djelovanjem pokazali da su ponešto iznad nekih drugih gradskih i općinskih organizacija, s više optimizma i želje za radom – ustvrdio je Tafra.

Potpredsjednik županijske Zajednice i doživotni počasni predsjednik kaštelanskog HDZ-a Veselko Andromak, ovom se prigodom prisjetio nekih detalja sa osnivanja stranke, ali i istakao važnost uključivanja svih utemeljitelja u rad Zajednice. Osvrnuo se Andromak i na potrebu da se utemeljenje HDZ-a u Kaštelima na određeni način dokumentira, baš poput splitskog HDZ-a koji je izdao knjigu u povodu 30 godina osnutka te je pozvao sve koji imaju određene materijale da iste daju na korištenje i uvid Zajednici.

O samoj knjizi na ovom je događanju govorio Alen Gojak, navodeći da je uvodni tekst „Od osnutka do pobjede. Hrvatska demokratska zajednica u Splitu 1989.-1990“ napisao glavni urednik izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin te da knjiga donosi širem krugu čitatelja nedostupnu zbirku dokumenata Službe državne sigurnosti Socijalističke Republike Hrvatske u Splitu, bez kojih je bičo nemoguće precizno rekonstruirati djelovanje Inicijativnog kruga HDZ-a Split iz 1989. godine, koji su 6. siječnja 1990. godine u hotelu Marjan osnovali splitski ogranak HDZ-a.

 

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij