hren

Prizor je bio još impresivniji jer ga je obasjala mjesečina

Zanimljiv prizor mogli su u nedjelju navečer vidjeti stanovnici Kaštela i Solina. Kozjak je dobio “kapu” od oblaka, točnije maglu kao posljedicu strujanja zraka sa sjeverne prema južnoj strani planine.

Ovih dana diljem Jadrana javlja se temperaturna inverzija. Temperatura zraka u pravilu pada s porastom nadmorske visine, no kod temperaturne inverzije, temperatura raste s visinom.

Temperaturne inverzije često rezultiraju maglom ili niskim oblačnim slojem, a magla se večeras javila i na Kozjaku iznad Kaštela. Jutros se događalo “prelijevanje” magle preko kozjačkih vrhova prema jugu, a pri tome je magla postupno nestajala na južnim padinama planine, jer se zrak u postupku spuštanja isušuje.

Kako već danima nema značajnog vjetra, koncentracija vodene pare u zraku je visoka pa ne nedostaje puno da se magla ponegdje stvori i na moru.

Prekrasan prizor iz Kaštela u nedjelju navečer snimio je Darko Maretić. Ljepoti prizora dodatno je doprinio Mjesec koji obasjava maglu koja se prelijeva s padina Kozjaka.

Foto : Darko Maretić

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij