Stanovnici Kaštel Sućurca kroz niz desetljeća nisu mogli obalom prošetati do ostalih kaštelanskih naselja te je tako Sućurac, za razliku od ostalih kaštelanakih naselja, u svojevrsnoj „obalnoj“ izoliranosti. Dio Sućurana duži niz godina traži promjenu takvog stanja, posebno jer je veliki kemijski div Jugovinil davno prestao s proizvodnjom, ali rezultata još nema. No, zato su se pojedinci ovih dana odlučili na nesvakidašnji performans u kojem je „sućuračka gerila izvršila oslobađanje stanovnika Sućurca“.

S ovog događanja, koje se odvila malo dalje od očiju javnosti, stigao nam je tekst i fotografije, a ime autora poznato je redakciji Portala, no ovog puta, zbog zakonskih okvira,  podatke o autoru nećemo objaviti.

- Nakon dugih 75 godina zatočeništva izašli smo, kako kažu, iz obruča interesno političkih lobija, koji godinama obećavaju šetnicu, koja bi Sučurac napokon trebala povezati s ostatkom grada Kaštela.

Uz brojne ali očito uzaludne zahtjeve velikog dijela mještana i vijećnika Sućurca, upućene gradskim dužnosnicima, da se mjesto izvuče iz dugogodišnje izolacije, kako bi se spojilo s ostalim mjestima u Kaštelima, odlučilo se samoincijativno krenuti u oslobađanje svog mjesta.
Kako i sami sudionici nakon akcije svjedoče, očekivali su da će se u ovo predizborno vrijeme, kao i uvijek, netko sjetiti i ako ništa drugo onda bar simbolično pokrenuti poneki hvale vrijedan projekt u svom mjestu. ali vidjevši da od toga nema ništa odlučili su se na vlastitu realizaciju te otvaranje dugo priželjkivane šetnice.

Podsjećamo svekoliku zainteresiranu javnost da je dana 4. srpnja 2019. godine, većinom glasova, po prvi put nakon sedam godina, usvojen novi Generalni urbanistički plan (GUP) kojim su određene površine na kojima je moguće graditi, što se na njima može graditi i kolika je dopuštena veličina građevina. Njime se definiralo uređenje bivšeg područja Jugovinila, koji se kao važni gradski projekt iz turističke prenamjenio u zonu u kojoj će biti dozvoljena izgradnja turističko poslovnih sadržaja.
U sklopu tog projekta stoji i IZRADA ŠETNICE Sućurac-Gomilica-Donja Kaštela. Ono čak nije ni trebalo čekati na GUP jer ima uporište u zakonu o obalnom pojasu. Mještanima je po svemu voda došla do grla i ne žele više biti taoci bezakonja, pasiviziranja ili potpunog ignoriranja od strane predstavnika Grada Kaštela.  

Kako se na licu mjesta zatekao i lokalni slikokroničar zabilježeni su i neki trenuci tog povijesnog događaja – stoji u tekstu sudionika tog događanja.

 

Foto: čitatelj


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij