OKUSI I MIRISI DALMACIJE U KAŠTEL GOMILICI
Deset jednočlanih i dvočlanih ekipa kuhara profesionalaca te pet ekipa pučkih kuhara, danas su u kaštelanskoj marini u Kaštel Gomilici kuhali sipu i bob, kako bi po treći put u Kaštelima bio „okrunjen“ prvak svijetu u kuhanju jela od sipe i boba. A ove godine to je kuhar mlađe generacije Igor Rajčić.

Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnje Prvenstvo svita u pripremanju jela od sipe i boba doživjelo je neke izmjene pa su se tako, za titulu najboljeg, borili kuhari s područja Kaštelanskog zaljeva, a pandemija je zasutavila druge kuhare da pristignu na ovo prvenstvo.

- Ma tko je rekao da nemamo stranaca na natjecanju? Pa imamo kuhare iz Splita i Trogira, a u ovo vrijeme kada nam je kretanje i druženje na neki način ograničeno, i oni su stranci u Kaštelima - kroz šalu je komentirao jedan od organizatora događanja Srećko Radnić.

Tijekom subotnjeg dana, u restoranu Marine Kaštela, sjeckalo se, dinstalo, kuhalo, miješalo, a na daleko su se mogli čuti mirisi domaće spize.
Natjecatelji su pokazali kako se sipa i bob spremaju na tradicionalni način, ali i s primjesama modernog načina kuhanja.

Natjecanje u kuhanju provedeno je u dvije kategorije, u prvoj su kuhali profesionalni kuhari svih generacija, dok su u drugoj kategoriji na mobilnim kuhinjima svoje umijeće pokazali amateri, iako se, prema rezultatima i tvrdnjama stručnjaka, i njih može svrstati među profesionalce.

O tome koje je jelo najbolje odlučio je stručni ocjenjivački sud, koji su činili slovenski chef Jože Oseli i naši domaći chefovi Antun Nišević, Hrvoje Zirojević, Duje Pisac te Ivica Palinić.

- Nismo imali niti malo lagan zadatak jer su sva jela bila iznimno ukusna i odlično prezentirana, a o pobjednicima u obje kategorije, odlučivale su tek nijanse. Drago nam je što je na ovom natjecanju bio i veći broj mladih kuhara na kojima ostaje budućnost, za koju se, kako je vidljivo, ne trebamo brinuti – ustvrdio je na kraju natjecanja Antun Nišević, a s a njim su se složili i ostali članovi žirija.

A žiri je odlučio da je najbolje jelo ovog dana pripremio Igor Rajčić, Drugo mjesto među profesionalnim kuharima zauzela je ekipa koju su činili Marta Kaćinari i Robert Blažević, dok je treće mjesto pripalo Suzani Čančari.

Među amaterskim ekipama, odnosno pučkim kuharima najbolje jelo je pripremio Andro Vetma, a svi ostali, Dubravka Delić, Željko Buotić, ekipa Cemexa te ekipa Šamani, tek su za nijansu bili lošiji.

Prvenstvo svita u pripremanju jela od sipe i boba, svoju je ovogodišnju priču ispričalo, a na kraju su svi zajedno zaželjeli da pandemija što prije završi te da na sljedećem prvenstvu konkurencija bude i brojnija i s gostima izvan granica Hrvatske, a u sve u cilju promidžbe ovog tradicionalnog jela specifičnog za ovo područje Dalmacije.

 

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno