hren

INTERPRETACIJASKA ŠETNJA KORIJENI DALMACIJE
Druga po redu kostimirana interpretacijska šetnja održana je sinoć u Kaštel Štafiliću u sklopu Kreativnog proljeća. Ana Jakić turistički vodič i interpretator baštine kao kostimirani storytelling težakinje predstavila je priču Korijeni Dalmacije u kojoj je bilo riječi o stanovnicima Kaštela i korijenjima prirode i društva Dalmacije.

- Moj današnji posao je interpretacijska šetnja koja se zove Korijeni Dalmacije koji pričaju priču o korijenima društva, ali i korijenima iz prirode. Kroz kaštelansku poljoprivredu i razvoj poljoprivrede pričam priču o razvoju društva. Kroz cijelu šetnju pozivala sam sudionike na aktivno sudjelovanje tijekom priče. Oni odgovaraju na moja pitanja, diskutiraju među sobom i tako ostvaruju unutarnji doživljaj i povezuju se emotivno sa određenom lokacijom. Sami kažu, sto puta su prošli kraj stare masline i nikad nisu tu zastali, nikad nisu obratili pažnju na njenu važnost – kazala je Ana Jakić koja je kostimiranjem i pričom za ovu prigodu predstavljala težakinju.

Polazna točka ove interpretacijske šetnje bila je stara maslina u Kaštel Štafiliću gdje je Jakić u ulozi težakinje Ane tijekom svoje interpretacije poticala sudionike da razmišljaju o važnosti masline, o važnosti lokaliteta, a i o važnosti Kaštela općenito.

- Dobro došli u Kaštila, moje ime je Ana i ja vas vodin u 19. vik, U 19. viku ja sam vam bila težačka unuka, ćer i nevista. Moja baba se jedna zvala Antica, a druga Anka, pa da se ne bi najidile meni su dali ime Ana, a ja sam od njih naslijedila jedan lipi maslinik i iz toga maslinika vam nudim danas da probate ekstra djevičansko uje – kazala je Jakić uvodeći sudionike u razgovor o tome je li znaju gdje su Kaštela koja, kakao je kazala, postoje tek 400, 500 godina.

Među ostalim, sudionici ovog događanja imali su priliku kušati ekstra djevičansko maslinovo ulje stare masline, mogli su pojesti koju trešnju, ali i kušati ušećerene bajame, dok im je kroz priču težakinja Ana govorila o tome kako je sve to izgledalo u 19. stoljeću i to ovisno o lokalitetu na kojem su se nalazili. Interpretacijska šetnja je krenula od stare masline do kule Ferro, potom do kaštela Rotondo, a onda do crkve svetog Petra u Kaštel Novom i završne točke kaštela Pavla Ćipika.

Ova, druga po redu interpretacijska šetnja, odnosno storytelling je novi turistički proizvod koji se nudi u Kaštelima, a koji je osmišljen kroz projekt Dalmacija storytellinga namijenjen turističkim vodičima koji su educirani kao interpretatori baštine  s ciljem kreiranja  kreativnih  interpretacijskih šetnji u turizmu.

- Imamo tri naše vodičke koje su interpretacijsku šetnju vodile na hrvatskom jeziku za naše sugrađane, zapravo su najviše educirane za vođenje na stranim jezicima, u prvom redu engleskom jeziku, a onda i na drugim svjetskim jezicima jer su one u prvom redu vodiči koji vode goste i ne kostimirane. Ovo je nešto što će biti u turističkoj ponudi grada, jedan potpuno novi proizvod kojim želimo brendirati Kaštela, kao što to radimo s kaštelanskim crljenkom i maslinovim uljem, starom maslinom te dakako Miljenkom i Dobrilom – kazala je Nada Maršić direktorica Turističke zajednice Kaštela.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij