Kada su prije dvije i po godine izabrani članovi Vijeća mjesnog odbora Kaštel Sućurac, pretpostavljalo se da će ovo Vijeće akrivno se uhvatiti  u koštac s različitim temama, prvenstveno problemima komunalnog uređenja u svom mjestu, no danas je priča otišla u nekom drugom smjeru. Jedno od nekada najaktivnijih vijeća mjesnih odbora u Kaštelima, danas ne funkcionira pa je to i bio razlog, što smo upravo njih ostavili za kraj naše serije tekstova o radu i rezultatima mjesnih odbora u Kaštelima.

U Vijeće mjesnog odbora Kaštel Sućurac, na izborima krajem 2018. godine, izabrani su Jure Lisica. Željko Elez, Tajana Martinović Kapetanović, Marija Jerkunica, Milena Žegarac i Damir Bulić iz redova HDZ-a te Željan Jurlin i Jure Soldić iz redova HSP-a te nezavisni Tonči Pavelin, čije se ime na izborima našlo na listi HSP-a.

Većina izabranih članova već su od samog početka krenuli aktivno, a sjednice su održavane češće nego u bilo kojem drugom mjesnom odboru u Kaštelima. Cesta i parkiranje na Brižinama, dječja igrališta balotališta, parkirališta, regulacija prometa u Starčevićevoj ulici, uređenje centra mjesta uz Kampanel, sudjelovanje u idejnom rješenju uređenja rive, problemi plavljenja, traženje od nadležnih da se mjesni odbor uključi u nadzor budućeg reciklažnog dvorišta građevnog otpada, prostor Sokolane, prometna regulacija u centru mjesta, autobusne linije, zbrinjavanje otpada, obilježavanje obljetnica, javna rasvjeta, društveni život u mjestu... samo je mali dio tema o kojima su članovi Vijeća mjesnog odbora Kaštel Sućurac raspravljali, predlagali, ali i djelovali prema nadležnima, prvenstveno Gradu.

A sve, kako su nam pojedini članovi rekli, volonterski i sa zadatkom da budu spona između građana i gradske vlasti te kao oni koji najbolje poznaju situaciju na terenu da prema nadležnima iniciraju različite projekte koji će donijeti boljitak svakodnevnom životu.
Zanimljivo je i da su skoro sve odluke na svojim sjednicama donosili jednoglasno, što pokazuje da im je cilj bio upravo poboljšanje stanja u Kaštel Sućurcu.

No, ako je suditi po događanjima koja su uslijedila, većina članova ipak nije bila zadovoljna radom predsjednika Željka Eleza i zbog toga su na sjednici u ožujku prošle godine izglasali Elezu nepovjerenje. Ne samo političko-stranački protivnici nego i dio njegovih stranačkih kolega. I tada je rad Vijeća stao.

Umjesto da se postupi prema zakonskim propisima i omogući da Vijeće nastavi s radom, započela je igra mačke i miša, između Vijeća mjesnog odbora i Grada. I dok su članovi Vijeća argumente imali u dokazima, zapisnicima, pravilnicima i zakonskim propisima, iz Grada je nekoliko puta, na naša pitanja, stizao odgovor kako Grad nema službenih saznaja o pokretanju i provedbi postupka smjene dotadašnjeg predsjednika, zbog čega nije ništa ni poduzeto.

Takvim stanjem rad Vijeća mjesnog odbora nije samo stao, nego je, već duže od godinu dana blokiran.
Više o svemu te trenutnom stanju, nastojali smo doznati od smjenjenog predsjednika Željka Eleza, no iako nam se obećao javiti,  nismo s njim, do uspjeli odmah stupiti u kontakt. Naknadnom komunikacijom Elez nas je izvijestio da za sve upite, koje imamo o radu Mjesnog odbora, uputimo Uredu gradonačelnika.

Kako nas je informirao jedan od članova Mjesnog odbora  Željan Jurlin, kojeg smo potom nazvali za nove informacije, članovi Vijeća mjesnog odbora Kaštel Sućurac, ipak nisu sjedili skrštenih ruku, a na odgovor iz Grada prošle godine kako nemaju službenih saznanja o postupku smjene. Jurlin se upitao zašto ih nemaju i tko je odgovoran za to što ih nemaju.

- Prijavu nezakonitosti i nemogućnosti rada mjesnog odbora poslali smo na nekoliko adresa, a među njima i Ministarstvu uprave, koji su nas potom kontaktirali te su tražili službeno očitovanje Grada. Tražili smo zaštitu i dužnu reakciju protiv odgovornih za nastalu situaciju i kršenje naših prava od strane dužnosnika Grada Kaštela. Isto tako, od njih smo zatražili da kao nadležna institucija ispune sve pravne mogućnosti predviđene u funkcioniranju jedinica lokalne samouprave – izvijestio nas je Jurlin.

Neke najnovije neslužbene informacije govore da će se uskoro ipak nešto pomaknuti te da bi, nakon pauze duže od godinu dana, Vijeće mjesnog odbora Kaštel Sućurac ponovno trebalo biti u funkciji. Samim tim stanovnici Kaštel Sućurca imat će tako ponovo tijelo koje će zastupati njihove interese u gradskim planovima i programima.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij