hren

ODRŽAN JOŠ JEDAN ĐARDIN ČITANJA
U sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta nastavljen je program pod nazivom Đardin čitanja, u kojem su kaštelanski osnovnoškolci ovoga puta čitali narodne predaje, pjesme i legende sa područja Kaštela. Oni su se ovoga utorka izmjenjivali za mikrofonom u parku iznad plaže Gojača u Kaštel Sućurcu i okupljenima donijeli dašak prošlih vremena kroz stihove i priče o rodnom gradu.

Na ranijim Đardinima čitanja fokus je bio na poeziji kaštelanskih pjesnika, a ovoga puta se u njihova djela čitalo i o kaštelanskim svetištima , Gospe od milosti, Gospe od Stomorije, Gospe na Hladi, kao i o fra Fulgenciju Bakotiću i njegova tri raspela koja je izradio. Mogla se čuti i možda manje poznata priča o Ivanu Kumbati, generalu Mletačke republike rođenom u Kaštel Štafiliću, koji se proslavio u bitkama na Peleponezu i Krfu, a opjevan je u pjesmama fra Andrije Kačića Miošića i fra Filipa Grabovca. Uz to neizostavni su bili stihovi Ivana Sedlara, Zvjezdane Čagalj, Antuna Milatića, Ive Cvitića te Tomislava Antunovića.

Sve to svojim su glasovima publici prenijeli i dočarali Iris Matijašević, Marino Smoljić, Nina Nikolić, Lucija Grubač, Gita Katić, Laura Biliškov, Luna Grgurić, Lea Zorica, Karmen Jakovac, Marijeta Batina, Ana Matijaš, Lucija Berket, Nevena Kovač, Lana Rogošić, Kristina Rački, Ema Županov, Anja Katalinić, Daniel Žuvela, Mara Vulas te Stella Varga i Matej Smoljić. Za svoj trud, interes za pisanu riječ i čitanje, nagrađeni su velikim pljeskom publike.

- Mogu vam reći kako mi je stvarno zadovoljstvo što smo organizirali još jednu večer čitanja, jer se nakon održane prve tri večeri broj djece koja žele nastupiti povećava. Sad ih ima već preko trideset, no meni je najvažnije da čitaju i da nauče nešto o povijesti Kaštela, što nam je i glavni cilj. Planiramo imati još Đardina čitanja i pozivam svu djecu da se uključe u radionice čitanja koje će voditi Milojka Vicetin petkom od 9 sati u prostoru knjižnice u Sućurcu- kazala je Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela.

 

Foto: Jakov Sučić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij