MALO DRUŽENJA NA SOKOLANI
Zbog visokih  temperatura, kada mnogi rashlađenje traže u moru, ovih dana kaštelanske plaže su pune turista i domaćih. Jedna od plaža, na koju smu zavirili u jutarnjim satima subote, a na kojoj se već tradicionalno kupa veliki broj domaćeg stanovništva, odnosno Sućurana, plaža je na Sokolani u Kaštel Sućurcu.

- A šta ste nam došli ovako rano, sad su na plaži samo mi stariji, mame s malon dicon i tek poneki turist. Tribali ste doć popodne, kad je sve krcato, nemaš di ugazit od svita. Bude nas ovde dva puta više nego na Gojači – odmah nas je dočekala nekolicina kupača, a mi smo nastojali objasniti da nam je takvo radno vrijeme, a i mi bi poslijepodne otišli na „našu“ plažu se okupat.

Za one koji ne znaju, plaža na Sokolani nalazi se odmah južno od gradske dvorane, ponešto zapadno od zgrade gradske uprave i sućuračke rive, a istočno od nekadašnjeg kompleksa Jugovinila.

Možda je upravo ta pozicija razlog zbog čega mnogi Sokolanu ne doživljavaju kao plažu, u strahu od mogućih zagađenja mora i podmorja, s obzirom na blizinu nekadašnje kemijske industrije. No, Sućurani tako ne misle, što se vidi i po njihovoj brojnosti na plaži.

- I moji su se stari ovdje kupali i ništa im nije bilo, ovakve plaže nema nigdi – kratko nam je rekla jedna Sućurka, ne želeći reći svoje ime.

I stvarno, plaža na Sokolani ima ono što dio „turističkih“ plaža u Kaštelima nema, od barijera za kupače u moru, preko tuša koji je ispravan, klupa za sjedenje, ispražnjenih koševa za otpatke do sprava za dječju igru i ispravnih oruča za ulaz u more na stepenicama, koje je tu postavio jedan privatnik. Imaju i kemijski wc i svlačionicu, čija su krila do prije dvadesetak dana bila iskidana, vjerojatno od vremena, ali su sada dobili novu, a i Grad se svake godine pobrine da zapadni dio plaže nadohrani novim šljunkom. Čak se u blizini može naći i odgovarajući parking prostor, a višak nije ni ugostiteljski objekt u blizini, gdje se na miru može popiti kava ili neko hladno piće.

- Ma moglo bi to bit i bolje, nedostaje nam malo više hlada, tamarini su mali, a kad ih se još potkreše od njih nema koristi... još poneko stablo, da je sve malo zelenije, ne bi bilo viška – kazuju nam stalni kupači na ovoj plaži, od kojih su neki iskoristili priliku i odmah spomenuli kako se općenito u Sućurac slabo ulaže, za razliku od ostatka Kaštela.

Jedan problem posebno muči sve koji ovdje dolaze na kupanje, a to je, kako su naglasili, pasji izmet kojeg ima na svakom koraku.

- Postavljen je znak zabrane za pase, al pojedini vlasnici to ne obadaju i ne samo šta šetaju pase ovuda nego za njima i ne kupe kad pas obavi nuždu. E, molili bi da komunalni redari ujutro i navečer malo prošetaju ovuda, mogli bi se napisat globi – kazuje nam šjor Tonći.

Jedno vrijeme na ovom području problem je bio i u „potoku“ koji se upravo tu ulijeva u more, donosio je on svega i svačega, no odnedavno potok je saniran i kupači kažu da je sad more čisto, „na oko“.

- Al isto bi htjeli znati što kažu službene analize mora, iako smo uvjereni da problema nema – kazali su nam u glas, a to su nam nedavno na adresu Portala uputili kao pitanje i grupa njihovih sumještana.

Pitanje o mogućnostima uzorkovanja mora na ovoj plaži, budući da su točke uzorkovanja iznimno daleko, jedna na Gojači, druga na gomiličkom Kampu, uputili smo nedavno u Grad Kaštela. Od njih smo dobili kratak odgovor uz obećanje o zahtjevu za ispitivanjem kakvoće mora na Sokolani prema nadležnima.

- O uzorkovanju mora na obali u našoj županiji odlučuje Nastavni zavod za javno zdravstvo. Grad Kaštela će o tom pitanju razgovarati s nadležnima i uputiti prijedlog da se za iduću sezonu na spomenutoj lokaciji uzorkuje kakvoća mora – kazali su nam nedavno u Gradu.

I tako, kupači na Sokolani ovih dana uživaju, ova plaža im je i mjesto za čuti neke novosti iz svog sela ili Kaštila, zajedno popiti kavu donesenu u termosici, osladiti se kolačima koje je netko od njih donio, učiti djecu ponekom skoku  na glavu... Pri tome svi imaju jednu želju, koja nikako da se ostvari.

- Još samo da nam iz vidokruga nestane ona ruina od stare tvornice i dođe nešto novo i Sokolana će bit plaža broj jedan u Kaštelima – kazali su nam na kraju veseli Sućurani, a i mi navijamo da im se želja što prije ostvari.

 

Foto: I. Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada