snijeg mosor3

Čak je u okolici Splita osjet hladnoće ispod 10 stupnjeva, a snijeg je počeo padati na Kupresu i Blidinju. Aktualni tjedan mnogima je predstavljao pravi šok kada su vremenske prilike u pitanju. Naime, u svega nekoliko dana ušli smo iz babljeg ljeta u neku vrstu preuranjene zime. 

Na vrijeme i dalje djeluje ciklona s centrom na području juga Italije i Otranta, ali je počela djelovati i ciklona u višim predjelima troposfere koja se trenutno s područja Panonske nizine spušta prema Jadranu.

sat 5 tekstSatelitska snimka naoblake (Vrijeme & radar)

Zbog toga je i subota velikom dijelu zemlje donijela dosta oblaka, no oborine su kudikamo rjeđe u odnosu na srijedu i četvrtak.

U unutrašnjosti je hladno. Tako su temperature zraka u većini predjela tamo od 8 do 12°C, a u Lici i Gorskom kotaru još hladnije, od 2 do 8°C. Na Jadranu je u 14 sati u većini predjela bilo od 14 do 19°C, a u Zagori od 9 do 13°C. Uz umjerenu do jaku buru osjet hladnoće na Jadranu je posvuda izražen. Primjerice, u Solinu je još u ponedjeljak bilo vrlo toplih 26°C, a danas u 14 sati mjeri se samo 14°C uz jaku buru i osjet temperature od svega 8 stupnjeva Celzijusa.

takt 1Temperature zraka u 14:40 (Pljusak.com)

Orkanski udari bure

Najjača bura puše podno Velebita. Na Paškom mostu izmjereni su orkanski udari bure od 155 km/h, a most je zatvoren za sav promet. Na Maslenici udari bure su iznosili 139 km/h. Na Marjanu udari bure dosežu 72 km/h.

Vrlo hladno i vjetrovito, ponegdje uz slabe oborine je na dalmatinskim planinama. Donosimo snimku koja je nastala sredinom dana ispod vrha Mosora, Kozika – Svetog Jure, gdje su udari bure također orkanski, što otežavalo uspon planinarima.

Dok su nam planinari s vrha Svilaje, Bata, dojavili padanje susnježice na samo +1°C, prvi snijeg ove jeseni pada u najvišim predjelima Dinare i Kamešnice.

Spomenimo da je snijeg počeo padati u planinama susjedne BiH, a ponegdje se spustio na samo 1000 metara nadmorske visine. Još niže će padati u noći na ponedjeljak.

snod 046Prognozirani snježni pokrivač u ponedjeljak ujutro (MeteoAdriatic)

Nedjelja donosi nastavak oblačnog vremena, tek ponegdje uz malo kiše, osobito prema jugu Dalmacije, a u najvišim planinama bit će snijega osobito krajem dana i u noći kada bi u predjelima iznad 1500 metara nadmorske visine moglo pasti i preko 10 centimetara snijega.

Vrlo hladno vrijeme za dio godine pratiti će nas i cijeli sljedeći tjedan, iako će dominirati suho.

STANJE U CESTOVOM I POMORSKOM PROMETU

Zbog vjetra, za sve skupine vozila zatvoreni su:

  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
  • Paški most.

Samo za osobna vozila otvoreni su:

  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina);
  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar);
  • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

U prekidu su:

  • trajektne linije: Stinica-Mišnjak i Prizna-Žigljen;
  • katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka i Rijeka–Cres–Mali Lošinj.

Foto: Dario Bat, Lenko Boko, Rama

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij