marko radja

Posljednji sistematski pregledi u ordinaciji medicine rada Doma zdravlja Splitsko- dalmatinske županije u Kaštelima, obavljali su se davne 2014. godine, kada je u ambulanti radio dr. Duško Alfirević. Odlaskom ovog doktora u mirovinu, tim medicine rada je prestao s radom. S toga, sportaši  s područja Kaštela za sistematski pregled moraju do Splita, ali i svi oni upisani radnici koji su trebali godišnji pregled na koji ih obvezuje posao.

Kako na području Kaštela ima preko dvije tisuće sportaša koji trebaju najmanje jedan put obaviti sistematski pregled medicine rada, Zajednica sportskih udruga  u travnju 2014. godine tražila je od tadašnjeg ravnatelja Doma zdravlja Dragomira Petrica da poduzme hitne korake, kako Kaštelani ne bi ostali bez medicine rada. No, Dom zdravlja u tom trenutku nije imao doktora sportske medicine koji bi preuzeo rad ordinacije u Kaštel Sućurcu.

Kako se u proteklih osam godina, nije iznašlo rješenje za nastavak funkcioniranja medicine rada u Kaštelima, pojasnio je sadašnji ravnatelj Doma zdravlja Marko Rađa.

- Postoje dva problema, jedan je pitanje specijaliste kako doći do njega, a onda je problem upisa firmi i radnika za pregled. Poprilično je velik problem pitanje doktora koji imaju specijalizaciju. Trebalo bi četiri godine nekoga poslati na specijalizaciju, financirati tu specijalizaciju koja je oko 750 tisuća bruto plaća, a nitko ne garantira da će ta osoba ostati raditi, a ako ne ostane penali su svega 250 tisuća kuna. Tim na području Kaštela egzistirao je dok je bilo zainteresiranih doktora koji je taj tim održavao. Onda, nakon toga slijedi borba, ima li interesa i dovoljno radnika, odnosno dovoljno ljudi zainteresiranih doći na pregled u tu ambulantu – kazao je Rađa i dodao da u mreži medicine rada na nivou županije postoji 19 timova, od toga oko četiri tima su ne popunjena.

Kaštela nemaju kapaciteta za puni tim medicine rada

Rađa je kazao, kako Kaštela nemaju kapacitet za imati puni tim medicine rada, pojasnio je i što to znači.

- To znači, upisanih najmanje 4500 tisuće radnika za preglede da bi taj tim mogao normalno egzistirati. I ponovno je pitanje, kojih radnika. Oni koji zahtijevaju ozbiljnije periodične preglede, tipa vozača, strojovođa, pilota, jer njihov pregled nije jednako čest kao kod službenika, odnosno sportaša. S druge strane, pitanje je i usluga na tržištu, kad su u pitanju pregledi vozača i sistematski pregled sportaša – ispričao je Rađa i kazao kako bi bilo idealno kada bi druge državne firme bile upisane za pregled u državne ustanove.

Kako uprava svake firme odlučuje gdje će radnici obavljati sistematski pregled, Rađa je kazao da bi medicina rada u Kaštelima mogla funkcionirati, kada bi se u upisali radnici, navodeći konkretno aerodrom te sve škole, vrtić, Gradsku upravu i slično. Tada bi imalo smisla pokrenuti ambulantu medicine rada.

No, bi li bilo dovoljno radnika za upis nitko ne može znati, ali do 2014. godine vatrogasci iz svih kaštelanskih društava, zaposlenici gradske uprave, komunalnog pogona, djelatnici Dječjeg vrtića Kaštela te lovci sistematske preglede su obavljali upravo u ordinaciji medicine rada u Kaštel Sućurcu, kao i kaštelanski sportaši.

Puna cijena sistematskog pregleda sportaša 250 kuna

Rađa je napomenuo i kako bi mogao nastati problem s cijenom sistematskog pregleda sportaša u Kaštelima, navodeći jednu situaciju.

- Znam da je jako puno natezanja bilo dok je dr. Krželj radila u Kaštel Sućurcu s klubovima s područja Kaštela, gdje su tražili cijenu sistematskog pregleda od 50, 70 ili 100 kuna. Nažalost to im Dom zdravlja ne može pružiti – kazao je Rađa i pojasnio razloge.

Puna cijena pregleda sportaša je od 250 kuna naviše, ako to prebacite na roditelje, onda oni negoduju, ako će to plaćati klubovi, onda klubovi negoduju. Čitavo vrijeme je potražnja od klubova da se ta cijena spusti. Cijenu određuje Komora, ja ne znam na koji način privatnici funkcioniraju, ali Komora je taj koja određuje minimalne cijene i ustanova Dom zdravlja ne može ići ispod toga. Tko ide ispod te cijene, ide sa damping cijenom – kazao je Rađa i naveo da treba pitati velike privatne poliklinike medicine rada, zašto je ne pokrenu u Kaštelima.
Rađa je zaključio da im se to ne isplati, jer nemaju zarade.

Navodeći  probleme zbog kojih se do sada ponovno nije otvorila ordinacija medicine rada županijskog Doma zdravlja, kazao je Rađa da, do daljnjeg, definitivno nema medicine rada u Kaštelima.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada