Dok Moralić novce izvlači iz EU fondova, u Kaštelima drži "status quo"

IMA LI NADE ZA PODRUČJE BIVŠEG INA VINILA
Enver Moralić, vlasnik Kutjeva, definitivno se iskazao kao najspremniji među hrvatskim vinarima kad je riječ o povlačenju europskih potpora za razvoj sektora vinarstva. S druge strane, taj isti Moralić svojim nedjelovanjem na području bivšeg INA Vinila održava ruglo na najatraktivnijem i najperspektivnijem dijelu Kaštela.

Za restrukturiranje i konverziju vinograda, temeljem kriterija iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018., Moraliću su odobrena dva projekta ukupno vrijedna gotovo 28 milijuna kuna, pa će mu iz europske Vinske omotnice biti isplaćene potpore u visini 5,9 milijuna kuna.

Iako ne sumnjamo u vrijednost Moralićevih projekata u hrvatskoj vinskoj industriji, pitamo se kada će se već jednom pokrenuti uređenje prostora bivšeg INA Vinila kojega je Moralić zajedno sa partnerima iz tvrtke Lavčević kupio prije 11 godina.
Podsjetimo, tih su godina najavljivali velike investicije u turističke sadržaje na tom području vrijedne 150 milijuna eura koji su do današnjeg dana ostali mrtvo slovo na papiru, a u Kaštelima je područje bivšeg INA Vinila poznato samo po obitelji lisica koje tamo godinama žive i malim brodogradilištima na obalnom dijelu velikog kompleksa.

Hoće li se Moralićev Kemokompleks i splitski Lavčević već jednom pokrenuti i početi sa ozbiljnim investicijama na ovom području ostaje nam da vidimo iako je svako strpljenje građana Kaštela već pri kraju nakon agonije duge 11 godina.
Možda pomogne i upozorenje gradonačelnika Udovičića iz veljače ove godine kada je u odgovoru na vijećničko pitanje kazao da se neka rješenja mogu pronaći pri eventualnim izmjenama GUP-a u kojima postoji mogućnost da se u slučaju da stanje ostane ovakvo, cijeli prostor proglasi zelenom zonom. Ako ne, i nadalje ćemo sa tugom gledati jedno od najatraktivnijih područja na jadranskoj obali koje stoji zapušteno kao samo jedno od obećanja iz slavnog doba privatizacije i pretvorbe.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


Izdvojeno

 

 
 


Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska


 


Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...