PREŠLI GRANICU OD 200 MILIJUNA
Kaštelanski vijećnici iz sjednice u sjednicu bilježe svojevrsne rekorde, od sve manjeg broja različitih tema tijekom vijećničkih pitanja, do trajanja sjednica u odnosu na broj točaka dnevnog reda pa je tako 38 točaka dnevnog reda na sjednici ove srijede bilo odrađeno za nešto više od tri sata, a ako se oduzme vrijeme za „aktualni sat“, sve se riješilo i usvojilo u tek nešto više od dva sata vremena.

Tako su vijećnici danas usvojili prijedlog proračuna za 2020. godinu, prema kojem će prihodi iznositi 202 milijuna, a rashodi 229 milijuna kuna, što je oko 17 posto više od plana za tekuću godinu u prihodovnoj te 21,5 posto više na rashodovnoj strani.. Ovo je prvi put da će gradski proračun prijeći granicu od 200 milijuna kuna.

- Ovo je jedan od najambicioznijih proračuna do sada, koji je i razvojan i socijalni. Prema izvršenju proračuna do kraja listopada ove godine, planira se proračunski višak od 27 milijuna kuna, koji se u potpunosti planira utrošiti u 2020. godini – kazala je, između ostalog, pročelnica Matija Marija Đikić.

Proračun je prihvaćen bez brojnijih rasprava, pri čemu su Berketovi vijećnici bili suzdržani, a protiv prijedloga glasao je tek, u tom trenutku jedini nazočni SDP-ovac Dražen Đaković. Kako je rekao, planirani rashodi nisu realni jer Grad ima financijskih sredstava, ali nedostaje projekata u koje će se ta sredstva utrošiti.

- Za neki proračun često se zna kazati da je nerealan i to nerealno odnosi se uglavnom na prihode. No, po meni je ovaj proračun nerealan na rashodovnoj strani, jer Kaštela očito moraju biti izuzetak pa tako i u ovome. Prema vašim planovima vi u sljedećoj godini mislite potrošit 100 milijuna kuna više nego u ovoj? Ne znam kako se može potrošit sto milijuna kuna više, jedino da se vozite vlakom i bacate ih, jer vidimo u kojoj su fazi planirani projekti. Po meni, ovo je trebalo biti zlatno razdoblje ovog grada, jer ovaj grad nikad nije imao više novaca nego ovih godina. Proračun je za 90 milijuna kuna veći nego prije pet godina, no građani to ne osjećaju, imamo para, ali nemamo projekata – ustvrdio je Đaković.

Đaković je imao i primjedbe na programe izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture, no i ti programi usvojeni su većinom glasova, a vijećnici su usvojili i prijedloge programa javnih potreba u kulturi, sportu, predškolskom odgoju, tehničkoj kulturi, socijalnoj skrbi i zdravstvenoj zaštiti, financiranja javnih potreba u obrazovanju te programa javnih potreba udruga građana, institucija, ustanova i vjerskih zajednica, koji su dio gradskog proračuna.

Svi programi usvojeni su bez posebnih rasprava, osim što je Josip Berket izrazio svoje nezadovoljstvo programom javnih potreba u sportu, odnosno načinom raspodjele sredstava, a s njim se složio i HSP-ovac Ante Komljen pa se još jednom čuo prijedlog o potrebi održavanja jedne tematske sjednice o sportu.

Inače Ante Komljen u vijećničkim klupama zamijenio je dosadašnjeg HSP-ovog vijećnika Željana Jurlina jer je Jurlin svoj mandat stavio u mirovanje. Na ovoj sjednici Ante Komljen dao je prisegu na svoju dužnost gradskog vijećnika.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij