DVOSATNA SJEDNICA ZA KRAJ GODINE
Iza članova kaštelanskog Gradskog vijeća, u četvrtak je ostala zadnja sjednica u ovoj kalendarskoj godini, a unatoč što se među točkama dnevnog reda našao i rebalans proračuna za ovu godinu, njeno trajanje svelo se na tek nešto duže od dva sata, što je postalo već poslovično trajanje kaštelanskog „gradskog parlamenta“.

Većina točaka dnevnog reda usvojena je bez rasprava nakon izlaganja nadležnih, no rebalans proračuna ipak je izazvao pojedine reakcije, uglavnom vijećnika oporbenog SDP-a, koji su glasali protiv rebalansa, dok su Berketovi vijećnici, kao drugi dio oporbe, već uobičajeno, bez posebnih obrazloženja, pri glasanju bili suzdržani.

SDP-ovi vijećnici i ovog su puta primjedbe na rebalans, kojim se i prihodi i rashodi smanjuju za približno deset milijuna kuna,  uglavnom uputili na izostanak realizacije pojedinih projekata. Prema izvješću pročelnice Marije Matije Đikić, prema ovom trećem rebalansu proračuna prihodi u tekućoj godini iznose 161,5, a rashodi 177,9 milijuna kuna.

- Rebalansi na kraju godine uglavnom pokazuju što se u gradu napravilo tijekom godine, odnosno što se građanima obećalo, a nije se napravilo. Gledajući ovaj rebalans zaključuje se da nisu potrošena sredstva u krucijalnim područjima kojima bi se Grad trebao baviti. Primjerice, obećali ste ljudima potrošiti 5,5 milijuna kuna na vodnu infrastrukturu, milijun na javne površine, određena sredstva na rasvjetu, gospodarenje otpadom....a nije potrošeno  – nabrojio je ovom prilikom Dražen Đaković.

Njegove primjedbe otvorile su, između ostalog i temu nedostatka stručnog kadra što je jedan od razloga zbog čega se pojedini projekti ne realiziraju kako je planirano.

Filip Plećaš

- Ne mislimo mi da vi ništa ne radite, ali da radite svaki dan po 24 sata, rezultati bi bili isti jer za određene poslove vi niste struka. Struku treba prepustiti struci, zaposliti stručnjake, ako treba i povećati plaće da bi ti stručnjaci željeli doći raditi u Grad, a ako treba za pojedine projekte angažirati i konsultantske tvrtke izvan Grada – kazao je na ovu temu Filip Plećaš gradonačelniku Denisu Ivanoviću i pročelnici Mariji Pelivan,koji su ga upoznali s problemom pri zapošljavanju pojedinog kadra, poput građevinskih inženjera.

Kao što nisu glasali za rebalans proračuna, SDP-ovi vijećnici nisu glasali niti za programe koji prate rebalans, no unatoč tome, većinom glasova usvojene su izmjene programa vezanih za komunalnu infrastrukturu i društvene djelatnosti.

Zbrinjavanje otpada uvijek na meti kritika

Osim rebalansa proračuna nešto više rasprave na ovoj je sjednici bilo na točkama dnevnog reda vezanih uz gradsku komunalnu tvrtku Zeleno i modro.
Kako je izvijestio direktor Zeleno i modro Alen Lučić, stupanjem na snagu novih izmjena Uredbe  o gospodarenju komunalnim otpadom, u kojoj su korisnici usluga odvoza otpada podijeljeni u dvije kategorije, kućanstva i one koji to nisu, potrebno je izmijeniti gradsku odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada. Nova odluka donosi izmjene u načinu i cijeni obračuna, posebno za obrtnike, iznajmljivače i slično, što su pojedini vijećnici SDP-a i Berketove liste ocijenili negativno.

- Ovom odlukom cijena će za obrtnike značajno poskupjeti  pa iako je donošenje ovih izmjena naša zakonska obveza, a budući da je Uredba prema kojoj donosimo izmjene upućena na procjenu ustavnosti, SDP-ovci će glasati protiv – ustvrdio je Filip Plećaš.

Primjedbe na izmjene odluke imali su i Berketova vijećnica Meri Škopljanac Gagić te HSP-ovac Ante Komljen, a njihove primjedbe odnosile su se na, kako su kazali, činjenicu da svi plaćaju istu cijenu, a nemaju iste uvjete.
I točka dnevnog reda na kojoj se odlučivalo o suglasnosti tvrtki Zeleno i modro za financijsko zaduživanje kako bi putem leasinga nabavila još jedno vozilo, nije ostala bez primjedbi SDP-ovaca, koji su kritizirali davanje suglasnosti od strane Gradskog vijeća bez da je vijećnicima predstavljen financijski plan komunalne tvrtke.

Na ovoj sjednici vijećnici su usvojili Odluku o sufinanciranju putnih troškova studentima za Erasmus+ programe, u kojoj su utvrđeni uvjeti i načini financiranja pa će se studentima priznavati troškovi putovanja u inozemstvu u visini do dvije tisuće kuna godišnje.
Među odlukama usvojenim na ovoj sjednici Gradskog vijeća našle su se i odluke, kojima se pojedini UPU-i stavljaju izvan snage, a svaku odluku posebno je obrazložio pročelnik Boris Škara, koji je između ostalog naglasio kako se radi o racionalizaciji sustava prostorno planske dokumentacije za grad Kaštela.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij