hren

POLICIJSKO IZVJEŠĆE PRED VIJEĆNICIMA
- Stanje u Kaštelima je dobro, bez obzira na ove zadnje, medijske eksponirane slučajeve, koji su se na žalost dogodili – kazao je kaštelanskim vijećnicima načelnik policijske postaje Kaštela Neno Gudelj, na sjednici Gradskog vijeća, podnijevši izvješće o sigurnosnom stanju u Kaštelima za prošlu godinu i prvih šest mjeseci ove godine.

- Ono što moram naglasiti je da su ti zadnji slučajevi brzo razriješeni, od ubojstva u šestom mjesecu, paljevine doma škole Braća Radić do nedavnog vršnjačkog nasilja. Što se tiče evidentiranih dijela, imamo blago povećanje u 2019. godini u odnosu na petogodišnji prosjek, ali zanemarivo, a to se uglavnom odnosi na povećanje blažih kaznenih dijela poput krađa – ustvrdio je u izvješću načelnik Gudelj  te nadodao kako je 2019. godina imala broj kaznenih djela za čak 48 posto veći u odnosu na 2018. godinu, no kako ta usporedba, zbog činjenice da je 2018. godina imala iznimno mali broj kaznenih djela, nije relevantna. U odnosu na petogodišnje razdoblje, prošle godine broj djela povećan je za osam posto.

- Težih kaznenih djela, a to su djela protiv života i tijela, kao što su ubojstva, ubojstva u pokušaju, teže tjelesne ozljede, silovanja i pokušaji silovanja, imamo u malom broju pa tako silovanja nemamo zabilježenih, imamo jedno ubojstvo iz lipnja ove godine, a lani smo zabilježili šest težih tjelesnih ozljeda te tri djela u prvih šest mjeseci ove godine. Važno je naglasiti dobru razriješenost ovih slučajeva pa kad nam se već dogode da ih uspješno riješimo, a od svih tih slučajeva ostao nam je nerazriješen jedan slučaj ubojstva u pokušaju.
U prošloj godini, za određena imovinska kaznena djela, kao što su razbojništva, bilježimo porast, no za blaža imovinska kaznena djela bilježimo smanjenje broja. U prvih šest mjeseci broj takvih kaznenih djela je smanjen u odnosu na prošlu godinu, odnosno na razini je prosjeka petogodišnjeg razdoblja – kazao je Gudelj.

Prema statističkim podacima, u Kaštelima su u prvih šest mjeseci zabilježena 224 kaznena djela.  Među njima je jedno ubojstvo, dva ubojstva u pokušaju te tri nanošenja teških tjelesnih ozljeda, kao i pet razbojništava, 30 provalnih krađi i 52 krađe. U navedenom razdoblju zabilježeno je pet kaznenih djela vezanih uz zlouporabu droga te je izvršeno 20 zapljena droga, koje se vode kao prekršaji.  Statististički je zabilježen i pad broja prekršaja protiv javnog reda i mira na području Kaštela.
Prosjek razriješenih slučajeva u petogodišnjem razdoblju iznosi 60 posto, dok je taj prosjek u prvih šest mjeseci ove godine dostigao 70 posto.

Načelnik Gudelj osvrnuo se i na maloljetničku delikvenciju te je ustvrdio kako je zabilježen porast maloljetničke delikvencije, no radi se o posljedicama promjena zakona, prema kojima su pojedini prekršaji prešli u domenu kaznenog zakonodavstva. Do zakonskih izmjena došlo je i na području obiteljskog nasilja pa je prekršaja nešto manje, no obiteljsko-pravna zaštita u cjelini bilježi porast broja prekršaja.

- Često znamo reći da u domeni nasilja u obitelji ima i tamna brojka, a to je ona brojka za koju mi službeno ne znamo, koja se događa iza zatvorenih vrata i ne izlazi u javnost. Upravo zato važna je dobra suradnja s Centrom za socijalnu skrb, školama, ustanovama i zajednicom, jer u pojedinim slučajevima, posebno kada su djeca u pitanju, veoma je važno brzo reagirati. Nasilje prema djeci je veoma često, ali bilježimo i sve češća nasilja prema starijim osobama – upozorio je prvi policajac Kaštela.

Posebno mjesto u policijskom izvješću o stanju sigurnosti zauzima i sigurnost cestovnog prometa u Kaštelima, gdje je registrirano oko 21 tisuća vozila, a Kaštela su i tranzitni grad, kroz koji svakodnevno prolaze deseci tisuća vozila. U prvih pola godine zabilježene su 72 prometne nesreće, od kojih 36 s materijalnom štetom te 35 s povrijeđenim osobama. Jedna osoba je poginula. Broj nesreća ukupno je u padu u odnosu na ranije.

- Mi u Kaštelima nemamo ustrojenu prometnu policiju, a pitanja prometa uz nas pokriva stanica Prometne policije iz Splita. Što se tiče prometa u mirovanju u zadnje vrijeme dio poslova obavlja i kaštelansko prometno redarstvo – naveo je Gudelj.

Policijsko izvješće bilo je i prigoda da svoje viđenje sigurnosnog stanja u gradu, organizaciji i uvjetima rada policije iznese i nekolicina gradskih vijećnika, među njima i SDP-ovac Matko Kuzmanić, koji je prije nekoliko dana u Saboru javno govorio o određenim pitanjima vezanim za sigurnost te prozvao nadležne, naglasivši da kriminalna djela ne mogu biti društveno prihvatljiva.

- Naši policajci odlično rade svoj posao, no treba naglasiti da je ovaj grad predimenzioniran brojem stanovnika za broj djelatnika koje ima kaštelanska policijska postaja. Da bi neki grad imao obilježja grada nije važan samo broj stanovnika,  moraš biti neko kulturno, prometno, zdravstveno, obrazovno ili slično središte. Kaštela u zadnjih 20 godina imaju neočekivani priljev stanovništva, a paralelno sa tim državne institucije to nisu pratile. I ne da nisu pratile nego su u Kaštelima ukidale različite ustanove i dovodili nas u puno lošiji status nego što jesmo.
Policiju nije pregazilo vrijeme nego politika. Kad na dnevni red Sabora dođe reorganizacija MUP-a svi se zajedno moramo boriti da se stanje koje datira još iz 2001. godine,  promjeni. Moramo svi zajedno, bez obzira na stranačku pripadnost, boriti se za jačanje policijske postaje Kaštela te za dobivanje i stanice prometne policije -  zaključio je Kuzmanić.

Načelnik Gudelj, s govornice u dvorcu Vitturi, ovom se prigodom zahvalio Civilnoj zaštiti Kaštela, kaštelanskim vatrogascima, komunalnim redarima i drugima, koji su značajno pomagali radu policije u proteklom razdoblju, kada su se provodile kontrole provedbe mjera zaštite od COVID-a.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij