hren

USVOJEN PRIJEDLOG PRORAČUNA I PRIPADAJUĆI PROGRAMI
Planirani prihodi Grada u sljedećoj godini iznosit će 199,7 milijuna kuna, što je 10,38 posto više nego je plan za tekuću godinu, dok su rashodi planirani u iznosu od 231,7 milijuna kuna, odnosno 5,15 posto više nego je u planu za ovu godinu. Kratki je to rezime prijedloga kaštelanskog  proračuna, kojeg je vijećnicima na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, zbog epidemioloških mjera održanoj u kinu Sv, Juraj u Kaštel Sućurcu, obrazložila pročelnica Matija Marija Đikić.

- Procjenjuje se da će višak od prethodnih godina, koji se prenosi iz ove godine, odnosno 30 milijuna kuna,  utrošiti tijekom sljedeće godine. Moram naglasiti da ove godine nemamo predviđeni trošak uplate za zemljište Kaštelanskih staklenika zbog određenih žalbi koje su podnesene te će se ta uplata izvršiti u sljedećoj godini - naglasila je Đikić.

U svom obrazloženju kazala je kako se najveći prihodi očekuju od poreza, čak 100 milijuna kuna, a na rashodovnoj strani najviše odlazi na materijalne rashode, 22,14 posto ukupnih sredstava.

Oporbeni vijećnici nisu imali nekih posebnih primjedbi na prijedlog proračuna, tek ga je Berketova vijećnica Marinka Parčina nazvala napuhanim te je najavila kako će Berketovi vijećnici biti suzdržani pri glasanju za proračun, no zbog cijele situacije s pandemijom, ako bude trebalo ipak će ga podržati. Neke od njenih primjedbi odnosile su se na nedovoljno privlačenje sredstava iz EU fondova, a o tome je kritiku dao i SDP-ovac Marin Šalov, tražeći od gradonačelnika Denisa Ivanovića da nabroji projekte iz kojih su Kaštela samostalno, bez drugih lokalnih zajednica, osigurala sredstva iz EU fondova. HSP-ovac Ante Komljen pohvalio je dio proračuna, koji pokazuje brigu Grada za gospodarstvo, prvenstveno male poduzetnike i obrtnike.

I dok su Berketovi vijećnici, prema najavi, bili suzdržani pri glasanju o proračunu, SDP-ovci su glasali protiv.

Nakon usvojenog proračuna, usvojen je i Program gradnje komunalne infrastrukture, za što je u sljedećoj godini planirano utrošiti oko 27 milijuna kuna, kako je izvijestila pročelnica Marija Pelivan.
Određene primjedbe na predloženi Program iznio je SDP-ovac Filip Plećaš, naglasivši da su Kaštela grad koji više ulaže u održavanje komunalne infrastrukture nego u gradnju. Njegove primjedbe odnosile su se i na broj ulica koje se u sljedećoj godini  namjeravaju urediti, ustvrdivši da je pet ulica, koliko je planirano, malo u odnosu na broj od 80 ulica u kojima će se graditi kanalizacijska mreža te će trebati njihovo uređenje.
Za Program održavanja komunalne infrastrukture za sljedeću godinu planirano je 32,7 milijuna kuna što je, kako je vijećnik Plećaš rekao, pet milijuna više nego za Program gradnje. I ovaj Program usvojen je većinom glasova vijećnika.

Za razliku od ova dva programa iz domene komunale, programi društvenih djelatnosti koje je vijećnicima obrazložila pročelnica Sandra Zokić, nisu naišli na nikakve primjedbe vijećnika.  Većina programa za javne potrebe u društvenim djelatnostima ostale su na razini sredstava planiranih za tekuću godinu, no nekih izmjena ipak je bilo.
Kako je naglasila pročelnica Zokić, u socijalnoj skrbi povećan je iznos kako bi se sljedeće godine svim osnovcima u Kaštelima osigurale potpuno besplatne radne bilježnice. Povećanje iznosa namijenjenih predškolskom odgoju rezultat su povećanja vrtićkih kapaciteta, a Grad Kaštela osigurat će i sredstva za sufinanciranje boravka u vrtiću djece s kaštelanskog područja u Planom, koji će pohađati tamošnji novoizgrađeni vrtić, a koji se nalazi na području grada Trogira.
I u programu za obrazovanje došlo je do promjene, jer će primjerice, za asistente u nastavi Grad osigurati 700 tisuća kuna, a povećan je i broj te visina stipendija učenicima i studentima. Šest milijuna kuna planirano je za javne potrebe u sportu, od čega će 5,4 milijuna biti usmjereno ZSU. Cijeli iznos nešto je manji nego ove godine, a kako je navela pročelnica, razlog je u sveopćoj situaciji. Iz istog razloga smanjen je i iznos namijenjen potrebama u kulturi, iako, kako je naglašeno, sva tradicionalna događanja planirana su, kao i sredstva za njihovo održavanje.

Uz još niz točaka dnevnog reda, vijećnici su na ovoj sjednici usvojili i izvješće o radu gradonačelnika, za prvih šest mjeseci ove godine.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij