hren
 

Od izbijanja krize koronavirusa repatrirano je 893 Hrvata, a ovog vikenda će ih se još stotine vratiti u Hrvatsku, rekao je u subotu ministar vanjskih i europskim poslova Gordan Grlić Radman.
Ukupno 155 putnika, većinom Hrvata i nekoliko državljana Slovenije, BiH i Crne Gore dolaze u subotu navečer izvanrednim komercijalnim repatrijacijskim letovima Croatia Airlinesa iz Portugala, Španjolske, Italije i Švedske u Zagreb, rekao je ministar ispred MVEP-a.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković govorio je u Dnevniku Nove TV o načinu funkcioniranja pravosuđa u vrijeme epidemije koronavirusa i otežanih uvjeta nakon potresa u Zagrebu.

Marić je izdvojio industrije koje su se u ovoj krizi pokazale iznimno bitnima te dao naslutiti da želi snažan zaokret u smjeru razvijanja i jačanja upravo tih industrija.

S obzirom na epidemiju koronavirusa COVID-2019, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, moli hrvatske državljane, koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje, da do daljnjega odgode putovanja u Republiku Hrvatsku koja nisu nužna.

Plan za spas poljoprivredne proizvodnje.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 24-godišnjeg vlasnika i 28-godišnjeg zapovjednika jedrenjaka Atlantia za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Radi se o tragediji koja se prošlo ljeto dogodila kod Hvara kad je 57-godišnji Talijan preminuo, a pet putnika, među kojima i njegova obitelj, odnosno dvoje djece, teško otrovano.  Za teško kazneno djelo koje im se stavlja na teret, predviđena je zatvorska kazna od tri do čak 15 godina.

Napadači se u poruci predstavljaju kao služba zadužena za sigurnost u banci i upozorava građane da je treća strana imala pristup njihovim kreditnim karticama te su zbog toga privremeno morali blokirati rad s kreditnim karticama.

Grad Trogir nastavlja s donošenjem mjera za ublažavanje posljedica epidemije virusa COVID-19. U petak ujutro održan je sastanak gradonačelnika Ante Bilića, predsjednika Gradskog vijeća Ante Piteše, predsjednice kluba zastupnika SDP-a Nives Karanušić i predsjednika kluba zastupnika HDZ-a Marka Hrste. Sve odluke donesene su konsenzusom.

KORONAVIRUS
JUČER je broj zaraza u svijetu prešao milijun slučajeva i 50.000 mrtvih. Prema jutrošnjim podacima Worldometersa, ukupno je u svijetu 1.015.877 slučajeva, 53.218 smrti i 212.993 izliječenih.

Postalo je javno prihvaćeno i poznato da će situacija s koronavirusom, osim na zdravstveni sustav te naš način ponašanja u društvu, imati i širok i dubok utjecaj i na gospodarstvo. Ono o čemu se već nekoliko dana priča je moratorij na kredite.

U koordinaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Vlada RH osigurala je repatrijacijsku liniju katamaranom „Jelena“ iz flote nacionalnog linijskog prijevoznika Jadrolinije na relaciji Zadar-Ancona-Zadar, kako bi se hrvatski državljani koji se privremeno nalaze u Talijanskoj Republici vratili u Hrvatsku.

Vlada pokreće pregovore o smanjenju i osnovica plaće, svih već ugovorenih materijalnih prava, koeficijenata i dodataka za zaposlene u državnoj i javnoj službi. Gradovi i općine trebaju štedjeti

KAROL WOJTYLA
Na današnji dan, 2005. godine, umro je Ivan Pavao II (Karol Wojtyla), za mnoge omiljeni papa. Iako star i onemoćao, 264. nasljednik apostola Petra, do samoga kraja zračio je dobrotom i nemjerljivom karizmom

ODLUKA NADBISKUPA
Stigla je i vijest koju su kroz dane pandemijske karantene s nestrpljenjem očekivali roditelji ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika: na područu Splitske metropolije, odnosno u splitsko-makarskoj nadbiskupiji, te dubrovačkoj, šibenskoj i hvarskoj biskupiji odgađaju se slavlja prve pričesti i krizme za sljedeću godinu!

Od 2. travnja u 7 sati, temeljem dogovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sa ciljem sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19, privremeno prestaje s radom 20 graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom za pogranični promet i to:

TRAVANJSKI PAKET
'Riječ je o daljnjem suzbijanju krize zbog pandemije koronavirusa, najveće krize od Domovinskog rata. U ratu smo protiv koronavirusa i društveno ekonomskih posljedica ove pandemije na radna mjesta, poduzeća, na cijelo gospodarstvo', rekao je u uvodu premijer.

PRIJAVE SE PRILAGOĐAVAJU TRENUTNOJ SITUACIJI
Obitelji zainteresirane za državne subvencije na stambene kredite Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama  mogu podnositi zahtjeve do kraja travnja, a ne kao što je to prvotno bilo zamišljeno do kraja ožujka, objavilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

USLUGA
Hrvatska pošta (HP) bez naknade će dostaviti mirovinu umirovljenicima koji imaju otvoren račun u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB), priopćili su u utorak iz HP-a i HPB-a.

OČEKUJE SE NAJGORE
U nekim udrugama za pomoć žrtvama bilježe manje poziva.No, to je zbog toga što je zlostavljač neprestano u blizini

SVA SREDSTVA DOPUŠTENA?
Države se ratu protiv koronavirusa za koji se terapija i cjepivo tek traže koriste raznim mjerama, a nekima od njih u hrvatskom susjedstvu čini se da su sva sredstva dopuštena pa iz arsenala izvlače metode koje mirišu na diktaturu i prošla vremena

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij