hren

Hrvatski hidrografski institut objavio je nove internetske stranice na adresi www.hhi.hr. Modernizirane su e-usluge Oglas za pomorce i Navigacijski radiooglasi, koje su nezaobilazna pomoć nautičarima i svim ostalim korisnicima službenih pomorskih karata i publikacija Hrvatskog hidrografskog instituta. Ravnateljica Vinka Kolić, mag. ing. admin. nav. kaže da je institut tiskao i novi Peljar za brodove, a pomorci, ribari i meteorolozi mogu pratiti uživo i visine valova diljem Jadrana, koje se ažuriraju svakih pet minuta. Za Morski HR otkrila je i još neke novosti iz ove institucije. 

NOVE PRIJETNJE ZA ČOVJEČANSTVO
Suosnivač Microsofta i filantrop već godinama upozorava na to kako nismo spremni za suzbijanje širenja zaraznih bolesti na globalnoj razini. Za to bi se, uvjeren je, trebali pripremati kao za rat
Prije šest godina Bill Gates popeo se na pozornicu konferencije Technology, Entertainment and Design u Vancouveru (Kanada) kako bi govorio o borbi protiv širenja zaraznih bolesti. Do tada je putem zaklade Bill and Melinda Gates već bio donirao milijune američkih dolara u te svrhe.

Tko će biti novi gradonačelnik ili gradonačelnica Splita? Zašto je već sada dvoznamenkasti broj potencijalnih kandidata? Što treba mijenjati u gradu pod Marjanom? Kako će izgledati bitka za Split? U Otvorenom urednika i voditelja Mislava Togonala o svojim vizijama Splita govorili su kandidati za gradonačelnika: Željko Kerum (HGS), Vice Mihanović (HDZ), Ivica Puljak (Centar), Branka Ramljak (nezavisna kandidatkinja), Siniša Vuco (HSS) i Ante Franić (SDP).

VIJEST IZAZVALA BURU
Taj iznos bit će uvećan za kamate, a Krafftu se, prema našim izvorima, oslobađa i oko 18 milijuna eura uplaćenih avansa i troškova opreme za jedrenjak, koji su mu bili zamrznuti na računima dok je trajao postupak arbitraže.
Informacija da se jedna domaća tvrtka, pogotovo brodogradilište, sprema isplatiti dividendu u iznosu od blizu 251 milijun kuna uzvitlala je priličnu pozornost i pitanja u javnosti. Riječ je o Brodograđevnoj industriji Split, čija je Uprava 23. veljače donijela odluku o sazivanju izvanredne skupštine društva sa samo jednom točkom dnevnog reda – isplati zadržane dobiti dioničarima u ukupnom iznosu od 250,77 milijuna kuna, odnosno 28,10 kuna po svakoj dionici.

Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada Njemačke dogovorili su u srijedu produljenje mjera zatvaranja do 28. ožujka uz mnoge mogućnosti otvaranja ovisno o epidemiološkoj situaciji.

NISU POŠTIVALI MJERE?
U pet dana s desetak zaraženih zatvorenika, odjednom je brojka skočila na 46, rekao je za RTL.hr predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske

HRVATSKE CESTE
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta (HC) Josip Škorić izvijestio je u srijedu da će, zbog izgradnje omiške obilaznice, od 10. ožujka do ljeta biti zatvoren promet na državnoj cesti D70 koja Omiš povezuje s njegovim zaleđem. "Na današnjem sastanku s omiškim gradonačelnikom Ivom Tomasovićem te s predstavnicima mjesnih odbora i poduzetnika dogovorili smo se da se od 10. ožujka do najkasnije 1. srpnja zatvori cesta D70. Za pješake bi se osigurao prijevoz brodicom niz rijeku Cetinu, a za vozila postoje alternativni prometni pravci preko Žrnovnice i Pavića mosta s dodatnih oko 40 kilometra vožnje", rekao je Škorić nakon sastanka.

DVOSTRUKA MJERILA
Odluka koja nalaže da se na sprovodima ne smije okupiti više od 25 ljudi stupila je na snagu 1. ožujka 2021. godine. Potpisao ju je Davor Božinović, načelnik Stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Britanski soj koronavirusa prisutan je na području Splitsko-dalmatinske županije. Potvrdila je to ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije dr. Željka Karin.

PANDEMIJA I TURISTI
U cijeloj zemlji za dobivanje oznake može se prijaviti oko 200 tisuća pružatelja raznih usluga u turizmu.
Je li popuštanje mjera dobar odabir uoči predsezone - uskoro ćemo doznati, a kako bi turistima dokazali da mislimo na zdravlje, tu je nacionalna oznaka sigurnosti. Mogu je zatražiti svi pružatelji usluga u turizmu, od trajekata, marina, zračnih luka, restorana, hotela do apartmana. Prijave su počele u petak, a koliki je interes.

Hrvatska je potvrdila da je zainteresirana za kupnju ruskog cjepiva Sputnik V u skladu s propisima EU-a i zakonima RH, objavilo je u utorak navečer rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj na svojoj Facebook stranici i Twitter profilu.
Veleposlanstvo navodi da je u utorak održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i ministra zdravstva Vilija Beroša u kojem je “potvrđeno kako je hrvatska strana zainteresirana za kupnju potrebne količine cjepiva Sputnik V iz Rusije u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona RH”.

Jutros, 3. ožujka u 5 sati i 37 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su prilično jak potres s epicentrom kod Gline. Magnituda potresa iznosila je 4.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru  pet stupnjeva EMS ljestvice.

Dok radnicima plaća kasni, a nekima je i umanjena, dividenda će se vlasnicima isplatiti iz dijela zadržane dobiti Brodosplita iz poslovnih godina 2013., 2016. te dio dobiti iz 2017. godine...

Novu osobnu iskaznicu nije moguće podići na šalteru Policijske uprave sve dok ne predate stari dokument. Tako poništena, stara će vam osobna iskaznica odmah biti vraćena nakon što se na njoj napravi – rupica.

U Spaladium areni danas su djelatnici županijskog Crvenog križa pripremili  20 boksova za masovno cijepljenje građana. Za početak se koriste dva  jer za nešto više jednostavno nema dostatno osiguranih doza cjepiva. Pred Arenom su danas novinare dočekali Luka Brčić, šef Stožera civilne zaštite, dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja i novi čelnik županijskog Crvenog križa Joško Metličić.

IZVOĐAČ JE U POSAO UVEDEN POČETKOM VELJAČE
Rotor Bilice poznat je i kao jedan od najopasnijih na svijetu jer  u njemu vrijede sasvim drugačija pravila nego ih uče vozači u autoškolama.

HRVATSKA BRODOGRADNJA TROGIR
Radnici su očajni, račune treba plaćati, treba živjeti, a nema se od čega. Iz Stožera za obranu Brodotrogira poručili su premijeru Plenkoviću na svojoj Facebook stranici kako on ne može ni zamisliti što je to diskriminacija čovjeka.
Nakon više od četiri mjeseca neprekinute blokade, Fina je po službenoj dužnosti podnijela Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za pokretanjem stečajnog postupka nad trogirskim brodogradilištem, tvrtkom Hrvatska brodogradnja Trogir (HBT) čiji dio radnika već sedam mjeseci muku muči kako preživjeti bez ili s bitno umanjenim plaćama koje, u ovakvim slučajevima, osigurava Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT).

Sadržavat će dokaz o cijepljenju, rezultate testiranja necijepljenih osoba te informacije o oporavku od COVID-19.
Europska komisija tijekom ovoga mjeseca predložit će zakon o digitalnoj zelenoj propusnici, koja će predstavljati dokaz da je osoba cijepljena protiv koronavirusa i koja bi postupno trebala omogućiti sigurna putovanja, najavila je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Prošlo je više od godinu dana od pojave covida-19, a još uvijek otkrivamo nove stvari o ovoj bolesti. Nove mutacije izazivaju dodatnu zabrinutost, a popis simptoma sada je mnogo duži nego na početku pandemije.
Osim toga, koronavirus se ne manifestira kod svake osobe jednako. Neke oboljele osobe imaju teške simptome, neki blage, a neki su pak asimptomatski nositelji, odnosno nemaju ne pokazuju nikakve simptome bolesti.

ISPLATIT ĆE SE I ZAOSTACI
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje donio je odluku prema kojoj aktualna vrijednost mirovine (AVM) od 1. siječnja 2021. koja iznosi 69,81 kn, a na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij