OD ukupno 187 država koje su uključene u analizu, Hrvatska je na 122. mjestu po broj žena u Saboru. Podaci su to analize IPU-a (Inter-parliamentary Union) međunarodne organizacije koja blisko surađuje s UN-om.

Međutim, rezultati za usporedbu uzeti su s prošlih izbora u studenom 2015. prema kojima smo u Saboru od ukupno 151 zastupnika imali samo 23 žene, što je točnije 15,2 posto.

Da su se za primjer uzimali rezultati nedavnih izbora od 11. rujna, Hrvatska bi bila na još nižem mjestu budući da sad u saboru imamo još manji broj zastupnica - svega 19 žena.

Pogubna je ovo i sramotna informacija koja Hrvatsku nimalo ne predstavlja u dobrom svjetlu pa su tako ispred nas sve susjedne zemlje, Slovenija koja je na zavidnom 24. mjestu pa ima 36,7 posto žena u Saboru.

Bolja je i Srbija koja se nalazi na 30. mjestu s 85 žena u svom parlamentu što je oko 34 posto. Albanija se nalazi na 76. mjestu s 22.9 posto žena u Parlamentu dok je susjedna BiH na 83. mjestu s 21 posto žena.

Veliko iznenađenje je Ruanda koja se nalazi prva na listi pa tako ima najveći broj žena u svom parlamentu. Od ukupno 80 zastupnika, imaju čak 63.8 posto zastupnica i time su uz Boliviju koja ima 53 posto zastupnica, jedine zemlje koja imaju više žena u parlamentu.

Hrvatske političke stranke grubo krše Zakon o ravnopravnosti spolova, donesen 2008. godine, prema kojem se "postupno povećanje podzastupljenog spola do praga od 40 posto mora postići najkasnije prigodom provedbe trećih redovitih izbora od dana stupanja na snagu ovoga zakona".

Tako bi sve stranke i nezavisni kandidati, a koji nisu na listama imali najmanje 40 posto žena, trebali biti kažnjeni s po 50.000 kuna.

Izvor : Index


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij