hren

Njemačka je u drugom tromjesečju gotovo polovinu električne energije proizvodila iz obnovljivih izvora ali je ugljen zadržao status najvažnijeg pojedinačnog izvora, objavio je u petak savezni ured za statistiku.

Izvor za 46 posto struje proizvedene u Njemačkoj u razdoblju od travnja do lipnja bila je energija vjetra, Sunca i drugi obnovljivi izvori, prema podacima Destatisa. U istom razdoblju prošle godine njihov je udio u proizvodnji iznosio 41 posto.

Ukupno je u drugom tromjesečju iz obnovljivih izvora proizvedeno 56 milijardi kilovatsati struje, što je povećanje za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuje izvješće Destatisa.

Zakonske povlastice za korištenje obnovljivih izvora jamče povlašteni tretman proizvodnji električne energije iz tih izvora, napominju statističari.

Unatoč povećanom korištenju obnovljivih izvora energije, ugljen ostaje najvažniji pojedinačni izvor za proizvodnju električne energije. U drugom je tromjesečju bio zaslužan za 29 posto proizvedene električne energije u najvećem europskom gospodarstvu.

U prvom prošlogodišnjem tromjesečju ugljen je bio izvor za čak 37 posto električne energije proizvedene u Njemačkoj, podsjeća dpa.

Na drugom je mjestu u drugom ovogodišnjem tromjesečju energija vjetra s udjelom od 20 posto, solarna energija s 13 posto i nuklearna energija s 12 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

Objava najnovijih podataka vremenski se poklopila sa završetkom sjednice njemačke vlade koja se otegnula dugo u noć na petak a tema joj je bilo kreiranje ekološki prihvatljive energetske politike. Tijekom dana trebale bi biti objavljene cijena emisija ugljika i visina poreza na fosilna goriva.

Paralelno se danas u gradovima diljem Njemačke održavaju masovni prosvjedi u sklopu globalne inicijative kojom se svakog petka upozorava na opasne promjene klime na Zemlji.

Izvor: hr.n1info.com


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij