UNATOČ teškoj ekonomskoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, državni i javni službenici i zaposlenici državnih tvrtki i javnih ustanova neće ostati uskraćeni za božićnice ni ove godine, odnosno samo će Croatia Airlines, koju ponovno spašava država, ostati bez njih.

Božićnice u javnom sektoru dijele se unatoč stanju u državnoj blagajni koju je pandemija koronavirusa bacila u ogroman minus, zbog čega snažno raste i iznos javnog duga.kojim se taj minus pokriva. Hrvatsku u ovoj godini, prema procjenama ekonomista, očekuje ogroman pad ekonomske aktivnosti koji bi se trebao kretati u rasponu od osam do devet posto, a dio ekonomista  očekuje da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) na razini 2020. godine biti i veći.

Već i dosad objavljeni podaci DZS-a pokazuju da se nalazimo u vrlo teškoj ekonomskoj situaciji, Primjerice, pad hrvatskog BDP-a u drugom je tromjesečju, dio kojeg smo proveli u lockdownu, iznosio, prema nedavno revidiranim podacima državne statistike, dosad rekordnih 15,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je hrvatski BDP u trećem tromjesečju, u kojem smo imali kakvu - takvu turističku sezonu, potonuo 10 posto na godišnjoj razini. Podataka za posljednje ovogodišnje tromjesečje, naravno, još nema, ali već sada sve ukazuje na to da ćemo i u njemu imati poveći minus, tim više što se nalazimo u "mini lockdownu".  

Najveće božićnice u HINA-i

Isplata božićnica u javnom sektoru u takvoj bi situaciji trebala biti pod velikim znakom pitanja, s obzirom na to da će božićnice predstavljati dodatni uteg za javne financije.zemlje čiju je ekonomiju koronakriza bacila na koljena. Upitno je i u kojoj će mjeri potaknuti potrošnju, kako to govore sindikalci, budući da se odnedavno nalazimo u novom (ovog puta parcijalnom) lockdownu. Pa ipak,njihova isplata kreće. 

Najveća božićnica dijeli se u Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji (HINA) koja je javna ustanova i ona iznosi 3500 kuna.

Branka Vojvodić, ravnateljica Hine, za Index je rekla da su isplatili božićnicu stalno zaposlenima u iznosu od 3500 kuna, dok honorarcima nisu ništa jer na to nemaju pravo zato što nisu potpisnici kolektivnog ugovora.

"Ta božićnica nije isplaćena od novca poreznih obveznika, već od ušteda koje smo napravili, od novca rezerviranog za sudske sporove, od ušteda koje je Hina imala za vrijeme koronakrize i koje su napravljene u ugovorima s drugim inozemnim agencijama. Mi svake godine, otkako poslujemo u plusu, isplaćujemo božićnice. Hinini novinari koji su mahom visokoobrazovani, imaju plaću ispod prosjeka grada Zagreba i ova je božićnica način da se kolegama prema kolektivnom ugovoru barem nadoknadi taj dio", kazala je za Index Branka Vojvodić.

Ravnateljica Hine: Iznos božićnice nije fiksan

Na upit isplaćuju li svake godine božićnicu u istom iznosu, kazala je da se isplata božićnica ne može isplanirati i da ovisi o tome kakvo im je stanje na kraju godine.

"Iznos božićnice nikad nije bio fiksan, ove godine je ona nešto veća", kazala je.

Njihova zgrada pretrpjela je znatna oštećenja tijekom potresa, a ravnateljica nam je kazala da su nakon toga radili od kuće, kao i većina ustanova.

"Osposobili smo podrum, prizemlje i prvi kat kako bismo se djelomično mogli vratiti. I tamo nam sad radi dio ljudi koje sad opet povlačimo izvan zgrade zbog epidemiološke situacije, a za projekt obnove zgrade čekamo novac od EU", kazala je.

Nakon razgovora s ravnateljicom, nazvao nas je sindikalni povjerenik novinara Hine Davorin Dukić koji nam je htio objasniti da ovo što im je sad isplaćeno nije ustvari božićnica.

Sindikalni povjerenik Hine: Imali smo mogućnosti i za veću isplatu božićnica

"Ovdje nije riječ o božićnici, ta isplata je prigodna nagrada koja obuhvaća sve neisplaćene primitke koji su nam garantirani kolektivnim ugovorom. Ove godine nismo primili ni regres niti uskrsnicu pa se sve skupilo i to nam se sad isplaćuje tako da je to sad prigodna nagrada. Kako smo imali velikih poteškoća u potresu i neizvjesnost radi epidemije, onda nam nisu isplaćeni ni regres ni uskrsnica, inače nam se ranije isplaćivao regres od 1000 kuna. Zbog svega toga što prije nismo dobili, sad nam se isplaćuje ta nagrada i zato se taj iznos možda čini nešto većim", kazao nam je Dukić, napomenuvši kako je ta isplata posve zakonita.

Istaknuo je kako u kolektivnom ugovoru nemaju klasični tarifni dio koji određuje iznose božićnica, regresa i ostalih nagrada, već je to, dodaje, uvjetovano financijskim stanjem poslodavca.

"Imali smo čak i mogućnosti za isplatu veće božićnice odnosno nagrade, no moramo i dalje obnavljati zgradu i to je bio mudar potez uprave da nam ne isplati još veće iznose. Također mogu reći da smo ovu godinu unatoč groznim uvjetima uspjeli proći dosta dobro i vrlo brzo smo se reorganizirali i počeli raditi 24/7 kao inače, svaka lipa od ove nagrade je više nego zaslužena jer naši novinari i urednici rade non stop", kazao je.

Što se tiče honoraraca i on nam je kazao da njima nisu isplaćene božićnice.

"No honorarci su kod nas iznimka, oni ne mogu dobiti nagradu jer se na njih ne odnosi kolektivni ugovor. Većinom imamo honorarne suradnike u dopisništvima i samo nekoliko njih u Zagrebu", kazao nam je.

Na HRT-u pregovori o iznosu

Na HRT-u, koja je također javna ustanova, još se pregovara oko isplate božićnica, no sigurno je da će dobiti 600 kuna u bonu te postoji mogućnost da će im isplatiti i 1500 kuna božićnice.

"Hrvatska radiotelevizija (HRT) će svojim djelatnicima isplatiti primitak u naravi u iznosu od 600 kuna te isplatu ostalih materijalnih davanja u skladu s Kolektivnim ugovorom", stoji u odgovoru HRT-a.

HEP isplaćuje 2300 kuna

U skladu s odredbama kolektivnog ugovora HEP grupe i sporazuma sa sindikatima, Hrvatska elektroprivreda će u prosincu isplatiti nagradu za radne rezultate svim radnicima u iznosu od 2300 kuna.

"Podsjećamo da su još u ožujku ove godine, solidarizirajući se sa sugrađanima pogođenima situacijom u vezi s epidemijom koronavirusa i potresom u Zagrebu i okolici te s pripadnicima svih angažiranih službi, svi radnici HEP-a pristali na odricanje dijela svojih prava iz Kolektivnog ugovora u iznosu od 500 kn za ovu godinu, odnosno ukupno 5,1 milijun kuna na razini HEP grupe. Ta su sredstva donirana za borbu protiv epidemije koronavirusa, na račun akcije "Hrvatska protiv koronavirusa" te za sanaciju posljedica potresa u Gradu Zagrebu i okolici, na račun akcije "Zajedno za Zagreb", stoji u odgovoru HEP-a za Index.

Božićnicu će dobiti i radnici HŽ Infrastrukture d.o.o. kojima je božićnica zagarantirana kolektivnim ugovorom i ona u 2020. godini iznosi 1200 kuna.

Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste dijele božićnice

"Božićnica će biti isplaćena samo u slučaju ako će ista biti isplaćena i državnim službenicima i namještenicima", stoji u odgovoru HŽ Infrastrukture.

Sukladno važećem kolektivnom ugovoru Hrvatske ceste d.o.o. isplatit će svojim zaposlenicima božićnicu u iznosu od 1000 kuna, dok sukladno pravilniku o radu, Jadrolinija nema obvezu isplate božićnice.

"Za 2020. godinu Uprava društva još nije donijela Odluku o isplati", odgovorili su nam u Jadroliniji.

Hrvatske autoceste dobit će božićnicu u neoporezivom iznosu od 1000 kuna neto. Božićnica im je, navode nam, definirana kolektivnim ugovorom.

Djelatnici Hrvatskih voda bi prema kolektivnom ugovoru trebali dobiti božićnicu u iznosu od 1500 kuna, no još čekaju na potvrdu. Toliku božićnicu podijelit će i u Hrvatskim šumama.

"Sukladno članku 92. Kolektivnog ugovora, za radnike Hrvatskih šuma d.o.o. poslodavac će radnicima isplatiti prigodni novčani dodatak u visini neoporezivog iznosa prema Pravilniku o porezu na dohodak. Božićnica će biti isplaćena u iznosu od 1500 kn", stoji u odgovoru Hrvatskih šuma.

Što se tiče Fine, u ovom trenu, navode nije donesena odluka o isplati božićnica za zaposlenike.

U JANAF-u  je, navode, pitanje božićnice, kao i ostalih materijalnih prava radnika, regulirano važećim kolektivnim ugovorom JANAF-a te se postupa sukladno odredbama, a božićnica iznosi 1500 kuna.

Bez božićnice ostaju u CA, a državni i javni službenici dobit će 1500 kuna

Jedini koji zasigurno ostaju bez božićnice su djelatnici Croatia Airlinesa.

"Još u početku svibnja ove godine, radi prilagodbe uvjetima poslovanja uzrokovanim epidemijom koronavirusa, Croatia Airlines je s reprezentativnim sindikatima potpisala izmjene i dopune kolektivnog ugovora kojima je dogovoreno smanjenje vrijednosti boda za 15 posto te da ove godine neće biti isplate božićnice i regresa", kazali su nam u ovom nacionalnom avioprijevozniku.

Svi državni i javni službenici (među kojima su liječnici, medicinske sestre, tehničari, učitelji...) božićnicu će dobiti 18. prosinca, kako je najavio premijer Andrej Plenković na sjednici vlade.

"Podsjećam, naša je vlada božićnice podigla s 1250 na 1500 kuna", pohvalio se Plenković.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno