Varaždinac je kažnjen s 300 kuna plus 100 kuna sudskih troškova, jer je uhvaćen kako hoda okolo u majici na kojoj je otisnuta slika lišća marihuane.
Ako kod kuće slučajno imate majicu na kojoj je otisnut list marihuane, brzo je sakrijte u ormar, ni u najcrnjem ludilu je nemojte oblačiti van kuće - jer mogli biste platiti novčanu kaznu. Da. To je stvarno istina. 

Jedan je 40-godišnji Varaždinac kažnjen s 300 kuna plus 100 kuna sudskih troškova, jer je u ponoć uhvaćen kako hoda okolo u majici na kojoj je otisnuta slika lišća marihuane. A spomenutu majicu više nema jer je sud u Varaždinu, pazite sad, odlučio da majicu treba uništiti. 

Tamošnji Općinski sud presudu je donio prošli mjesec, a objavio jučer. U presudi piše da je nošenjem sporne majice vršio promidžbu, oglašavanje i prezentiranje droge, i tako prekršio Zakon o suzbijanju upotrebe droga. Možda je čovjek jednostavno trebao reći da je na slici industrijska konoplja i nikom ništa. 

Četiri godine se žena vukla po sudovima

Ovo nije prvi takav slučaj, u RTL Direktu su već izvještavali o sumanutoj policijskoj i sudskoj praksi u Hrvatskoj, koja ljude po sudovima goni zbog biljke na majici. Razgovarali su danas s odvjetnikom Nikicom Leskovarom, koji je svojedobno branio Zagrepčanku koja se zbog sličnog slučaja s majicom potezala po sudovima 4 godine.

"Priča je završila tako što je slučaj je obustavljen jer je nastupila zastara", kaže Leskovar te nastavlja kako to nije problem sudova ili policije, nego zakonodavstva.  

"U zakonu ne postoji bilo kakvo razgraničenje između lakih ili teških droga. Za promidžbu droga se odgovara novčanom kaznom između 5000 i 20.000 kuna ili kaznom zatvora od 90 dana", kaže. 

"Ta odredba je dodatno specificirana na način da je napisano da je promidžba svako isticanje bilo slikom, znakovljem ili na neki drugi način. Na neki način ukazuje se trend da se kod nas to ni pod razno ne može tolerirati", zaključuje Leskovar.

Foto: ilustracija   
Izvor: RTL


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno