nasilje

NACIONALNI pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006 zaprimio je preko 900 poziva u proteklih godinu dana, a žrtvama je pružena emocionalna podrška, ali i važne informacije, priopćila je u srijedu Udruga za podršku žrtvama i svjedocima.

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenog, iz udruge podsjećaju da se sutra obilježava i prva obljetnica 24-satnog rada Nacionalnog pozivnog centra - 116 006.

Ističu da su u proteklih 12 mjeseci pomoć i podršku Nacionalnog pozivnog centra žrtve rodno uvjetovanog nasilja zatražile preko 900 puta.

Najbrojnije su, dodaju, bile žrtve nasilja u obitelji, koje su pritom iskazivale o osjećajima straha, srama i bespomoćnosti te o poražavajućim posljedicama koje je nasilje imalo po njihovu dobrobit i kvalitetu života.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima ističe da u proteklih godinu dana linija 116 006 radi bez prestanka, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

"Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji"

Iako postoji od 2013. godine, 24-satno radno vrijeme osigurano je u okviru projekta Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja, čiji je nositelj Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Podsjećaju da se pozivom na 116 006 može ostvariti emocionalna podrška, dobiti pravne i praktične informacije te kontakte organizacija civilnog društva i institucija za ostvarivanje prava žrtava.

Poručuju i da je nasilje u obitelji oduvijek bilo izrazito izolirajuće iskustvo za žrtvu, dijelom zbog toga što je udaljavanje žrtve od neformalnih izvora podrške jedna od taktika nasilnika, a dijelom i zbog predrasuda i stereotipa koji ga prate, zbog kojih velik dio žrtava odlučuje šutjeti o nasilju koje doživljavaju. 

"Doći do podrške nikada nije bilo nužnije, ali ni teže nego u vrijeme pandemije virusa covid-19, zbog čega održavanje 24-satne besplatne i anonimne linije za žrtve smatramo iznimno važnim u funkcioniranju sustava", poručuju iz udruge i dodaju da se pozivom na 116 006 otvaraju vrata sustava za podršku žrtvama nasilja.

Foto: ilustracija Rtl


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij